Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BBC műholdas képeken bizonyítja a brutális erdőtüzeket

 

A BBC műholdas képeken bizonyítja a brutális erdőtüzeket

Egy koreai cégóriás csak azért vásárolta fel Ázsia fennmaradt esőerdőit, hogy pálmaolajat állítson elő. Képek bizonyítják, hogy szándékos gyújtogatásba is kezdtek.

A BBC riportjában bizonyítja, hogyan gyakorolt nyomást a cég a Papua területén lévő őserdő lakosaira, hogy adják el nekik földjeiket. A területen több, mint tíz törzs él. A lakosokat hat évvel ezelőtt kezdték el zaklatni a mézes madzaggal. A riport bemutatja Petrus Kinggo törzsfőnököt, akihez évekkel ezelőtt fordult a dél-koreai pálmaolaj-óriás, a Korindo. A cég arra kérte őt, hogy segítsen meggyőzni törzsét és további 10 klánt, hogy csekély összegért adják el földjeiket.

Mivel a kormány is támogatta a céget, később a támadó hangnem és a megfélemlítés sem maradt el.

“A KATONASÁG ÉS A RENDŐRSÉG ELJÖTT A HÁZAMBA, MONDVÁN, HOGY TALÁLKOZNOM KELL A CÉGGEL. AZT MONDTÁK, NEM TUDJÁK, MI LESZ VELEM, HA NEM”

-meséli a törzsfőnök.

Nem volt tehát választása, megtette. Személyes ígéreteket kapott, koordinátorként új házat, és tiszta vizet ígértek neki generátorral. De ami neki a legfontosabb lett volna, fizették volna neki a gyermekei iskoláztatását.

Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre, Pápua ennek pedig a legújabb szereplője. A szigetvilág az erdőirtás egyik leggyorsabb ütemét tapasztalta a világon – az erdő hatalmas területeit megtisztították, hogy utat engedjenek az  olajpálmafának. A pálmaolajat a sampontól a kekszig mindenféle termékben meg lehet találni. Indonézia pálmaolaj-exportja körülbelül 19 milliárd dollárt (14 milliárd fontot) ért tavaly az ország egyik pálmaolajszövetségének adatai szerint.

Hatalmas kormányzati haszon az erdőírtáson

Hosszú ideig érintetlenül megúszta Pápua az erdőirtást, majd miután a helyi kormány a szegényebb rétegek felemelkedését tűzte ki célul, kinyitotta a kapukat a befektetők előtt. Sőt, a területeiket a védelmük alá vették. Ennek köszönhető, hogy közel 600 hektárnyi, vagyis egy egész Chicago nagyságú terület már az irtások áldozatává vált.

A sorozatos gyújtogatás, bár technikai jellegű a cégek számára az olajtermesztésben, de a lehető legkárosabb. Arról nem is beszélve, hogy az adott területen még illegális is. Az égetéssel a megvett területeket tisztítják meg, hogy így új pálmákat tudjanak ültetni. Az égetés azonban magas légszennyezettséget és gyúlékonyságot is jelent.

Szándékos gyújtogatás, a cég tagad

A BBC a londoni Goldsmiths Egyetemmel és a Greenpeace-el közösen egy olyan kutatásban vett részt, amely bizonyítani tudja, hogy  éveken át szándékosan végzett a fent említett cégóriás illegális „talajtisztítást” Papua területén. A csoport műholdas felvételekkel tudja bizonyítani, hogy milyen mintákban hogyan végeztek tűzzel tisztítást a területen, ezt normalizált égési aránynak nevezik. Ezzel a technikával visszavezethető, hogy milyen mértékben zajlott ez a folyamat évek alatt 2011 és 2016 között.

“A TŰZESETEK MINTÁZATA, IRÁNYA ÉS SEBESSÉGE TÖKÉLETESEN ILLESZKEDIK A TALAJTISZTÍTÁSHOZ. EZ ARRA UTAL, HOGY A TÜZEKET SZÁNDÉKOSAN HOZTÁK LÉTRE”

– emelik ki a kutatók.

A brit portál több alkalommal is felkereste a Korindo céget, de elutasították az interjúkérelmüket. Közlönyben mégis reagáltak az őket ért vádakra, a tűzzel történő „talajtisztítást” tagadják. Ahogy közleményben is olvasható, nehézgépekkel hajtották végre a folyamatot.

A bizonyított tűzeseteket a természetes tüzekre fogták, a nagy szárazság miatt a térségben ugyanis szerintük ez elég gyakori.

A teljes cikk itt olvasható.

Kép: BBC/Mighty Earth       jovotv.hu/2020/11/12/a-bbc-muholdas-kepeken-bizonyitja-a-brutalis-erdotuzeket/