Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Betelgeuse az Orion öv egyik csillaga a napokban elhalványult, egy szupernóva robbanás előjele is lehet/Videó/

2019.12.12

 Lukács Evangéliuma:21:25        És lesznek jelek a napban, holdban és csillagokban; és a földön pogányok szorongása a kétség miatt, mikor a tenger és a hab zúgni fog,

Az Orion öv egyik csillaga a napokban erősen elhalványult, ami a csillagászok szerint egy szupernóva robbanás előjele is lehet

 

Az izgalom hulláma söpört végig az amatőr és profi csillagászok közösségén, miután arról számoltak be, hogy a Betelgeuse az utóbbi napokban jelentősen elhalványult. Azok, akik a csillagot a legközelebbről tanulmányozzák, elvetették azt a gondolatot, hogy a csillagászat történetének talán legnagyobb eseménye következne be, de ez nem jelenti azt, hogy nem történik valami érdekes.

 

Ahhoz, hogy megértsük sokak izgalmát, tudnunk kell, hogy a Betelgeuse az Orion csillagképben található mélyvörös csillag egy olyan vörös óriás, amelynek tömege elég nagy, hogy egy nap elkerülhetetlenül szupernóvává váljon. Sőt, tekintettel a fejleményekre, ez a nap hamarosan csillagászati szabványok szerint be is fog következni.

 

Amikor ez megtörténik, valóban félelmetes látvány lesz. A Betelgeuse ideálisan helyezkedik el, elég messze van, ezért nem jelent veszélyt a Földre, de elég közel van ahhoz, hogy fényereje lélegzetelállító legyen, ami esetleg a teliholdat is elhomályosíthatja.

 

Noha számos közeli csillag válhat szupernóvává, a Betelgeuse valószínűleg az elsők között van a sorban. Általános egyetértés van abban, hogy a maximális várható élettartama kevesebb, mint egy millió év, egy tanulmány szerint viszont mindössze 100 ezer éve lehet hátra. A mi életünkben nem valószínű, hogy felrobban, de sokkal valószínűbb, mint az olyan szuperóriások esetében, mint az Antares vagy a Spica.

 

 

 

Következésképpen, a hirtelen fényerő csökkenésről szóló jelentést, amelyet "ájulásnak" neveznek, nem fogadták olyan csendesen, mint bármely más csillag esetében. Ennek ellenére két magyarázatot vetettek fel, melyek mindegyike valószínűbb, mint annak a lehetősége, hogy ez a csillag Armageddonjának előzménye.

 

Az első dolog, amelyet a csillagászok megjegyeztek, hogy a Betelgeuse egy változó csillag, amelynek fényereje folyamatosan változik. Bár a legújabb mérések szerint halványabb, mint a korábban rögzített adatok, tudjuk, hogy ciklikus módon működik. Amikor az egyes ciklusok minimumai összeérnek, akkor a csillag különösen halványnak tűnik, de nem sokkal később kivilágosodik.

 

A másik magyarázat az lehet, hogy a Betelgeuse a szokásosnál több port lövellt ki magából, és ez eléggé elhomályosítja ahhoz, hogy elsötétüljön.

 

Egy Tejút méretű galaxisban általában 100 évenként történik szupernóva robbanás. A teleszkóp feltalálása óta nem láttak ilyen robbanást a csillagászok a galaxisunkban, és utoljára 1604-ben történt. Azóta szabad szemmel látható szupernóvát 32 évvel ezelőtt figyeltek meg a Nagy Magellán-felhőben, százszor távolabb, mint a Betelgeuse, és a csillagászok még mindig tanulmányokat írnak arról, hogy mit láttak. (1)

 

ujvilagtudat.blogspot.com/2019/12/az-orion-ov-egyik-csillaga-napokban.html