Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Deutsche Bank 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási rendszerrel szembesül

2019.04.18

 

A Deutsche Bank 20 milliárd

dolláros orosz pénzmosási

rendszerrel szembesül

Exkluzív: a Guardian által látott bizalmas belső

jelentésben a bank szerint a botrány sérti a globális márkát

A víz egy kis sárkány-szoborból kifolyik a szökőkúton, a Deutsche Bank székhelyével, Frankfurtban, Németországban.
 A Deutsche Bank azt állítja, hogy „csökkentette a lábnyomát” a posztszovjet régióban. Fénykép: Michael Probst / AP

Németország bajba jutott Deutsche Bankja bírságokkal, jogi lépésekkel és a „felső vezetés” esetleges büntetőeljárásával szembesül, mivel szerepe van egy 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási rendszerben.

A bank elismeri, hogy nagy a veszélye annak, hogy az USA-ban és az Egyesült Királyságban a szabályozók „jelentős fegyelmi eljárást” fognak tenni az ellen. A Deutsche elismeri, hogy a botrány megrongálta a „globális márkát” - és valószínűleg „ügyfél-lemorzsolódást” okoz, a befektetői bizalom elvesztését és piaci értékének csökkenését.

A Deutsche Bank egy hatalmas pénzmosási műveletbe került, amelyet a Global Laundromat neveztek A Kremlhez kapcsolt orosz bűnözők, a régi KGB és fő utódja, az FSB 2010 és 2014 között a rendszert a nyugati pénzügyi rendszerbe költözték. A készpénz összege 80 milliárd dollár, a nyomozók hisznek.

A Shell cégek jellemzően az Egyesült Királyságban alapulnak „kölcsön” pénzüket egymásnak . A vállalatok ezt követően nem teljesítették ezt a nagyszerű fiktív adósságot. Moldovában a korrupt bírák hitelesítették az adósságot - milliárdot költöttek Moldovára és a Balti-tengerre egy bankon keresztül Lettországban.

német bank arra használták, hogy a megfelelő bankhálózaton keresztül pénzmosást végezzenek - hatékonyan lehetővé téve az illegális orosz kifizetések átvitelét az Egyesült Államokba, az Európai Unióba és Ázsiába.

A bank teljesen nem volt tudatában az átverésnek, amíg a Guardian és a szervezett bűnözés és korrupció jelentéstételi projekt (OCCRP) 2017 márciusában nem törte meg a történetet, a jelentés szerint. Az első, amit tudott, a Guardian és a német Süddeutsche Zeitung újságának egy e-mailje volt, amelyben megjegyzést kért.

„Csak ezzel a hírszerzéssel lehetséges, hogy a Deutsche Bank már most is megkezdhesse a globális vizsgálatokat” - jegyzi meg.

A kínos utóhatás után a bank két házon belüli pénzügyi bűncselekmény-nyomozót - Philippe Vollot-ot és Hinrich Völcker-et - kért, hogy megtudják, mi történt rosszul. A kilencoldalas bemutatót tavaly megosztották a bank felügyelőbizottságának könyvvizsgáló bizottságával, és „szigorúan bizalmas”.

A pár számos „magas kockázatú entitást” azonosított. Az Egyesült Államokban 1 244, az Egyesült Királyságban 329, Németországban 950 volt. Ezek az egységek közel 700 000 tranzakcióért felelősek, a jelentés szerint az Egyesült Királyságban legalább £ 62 millió, az Egyesült Államokban 47 millió dollár, Németországban pedig 55 millió euró volt .

Vizsgálatának részeként a Deutsche Bank 149 „gyanús tevékenységről szóló jelentést” küldött a londoni Nemzeti Bűnügyi Ügynökségnek. A potenciális pénzmosási tranzakciók hasonló közzétételét az Egyesült Államok és más országok hatóságai is tették - 30 magán- és vállalati Deutsche Bank ügyfelet jelentettek. Néhányan „tudatlanul használnak”, a jelentés szerint.

Az ügy további csapást jelent a Deutsche Banks rossz helyzetben. rendőrségi reidek közepette a frankfurti központban a Panama Papers , a tőzsdei részvényár és a lehetséges összefonódásról beszél. a német Commerzbankhoz . A tavaly novemberi raidok után a német ügyészek azt állították, hogy két banki alkalmazott segítette az ügyfelek pénzmosását offshore cégeken keresztül.

A Deutsche-t Washingtonban is vizsgálják a Donald Trumpkal folytatott pénzügyi kapcsolatairól. Április 15-én a Ház hírszerzési és pénzügyi szolgáltatási bizottságainak demokratái felszólaltak , amelyben a banknak az elnöknek nyújtott hitelezéséről szóló dokumentumokat kellett kérnie.

Több mint két évtizeden át Trump több mint 2 milliárd dollárt kölcsönzött a Deutsche-tól. 2008-ban nem teljesítette a 45 millió dolláros kölcsön visszafizetését és beperelte a bankot. A New York-i magánbefektetési részleg további 300 millió dollárt kölcsönzött Trumpnak - ez a lépés a bennfenteseket zavaró, és még nem teljesen magyarázható.

Az elmúlt években a bank számos zúzódási találkozóval találkozott a nemzetközi szabályozókkal. 2011 és 2018 között 14,5 milliárd dolláros bírságot fizetett, ami kétséges orosz pénzzel szemben rendszeres téma volt.

2017-ben az Egyesült Királyság Pénzügyi Magatartás Hatósága a legnagyobbbírságot - 163 millió fontot - a Deutsche 10 milliárd dolláros „tükörkereskedelmi ” rendszer végrehajtása után szabta ki Moszkvában. A New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Tanszék (DFS) ugyanezen ügyben 425 millió dollárt szabott ki a bankra, amelyben a rubeleket hamis kereskedések útján dollárra konvertálták a VIP orosz ügyfelek nevében.

A Deutsche belső vizsgálatot hajtott végre a „Project Square” „tükrözés” ügyében. A kiszivárgott Global Laundromat jelentés szerint „nincs szisztematikus kapcsolat” a két orosz pénzmosási rendszer között. Ez azonban némi átfedést sugall. Két névtelen entitás szerepel mind a 46, mind a 46 „tükrözött kereskedelemben” 233 mosoda mellett.

A kiszivárgott jelentés szerint a Deutsche megtisztította a törvényét. Azt mondja, abbahagyta az üzleti tevékenységet a Laundromat botrány középpontjában álló Moldovai Moldindconbank és a Lettország Trasta Komercbanka központjában. Lettország szabályozói 2016-ban bezárták a Trasta-t a soros pénzmosás megsértése miatt.

A Deutsche Bank azt mondja, hogy „csökkentette a lábnyomát” a posztszovjet régióban. Már nem áll fenn kapcsolata Moldovában, Lettországban, Észtországban és Cipruson, a jelentés szerint. Az összes tiltott Moszkva-pénz kedvenc úticélja. A bank az üzleti tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában csökkentette.

A bank a Danske Bankot magában foglaló, Európa legnagyobb banki botrányában betöltött szerepének vizsgálata alatt áll. Danske 200 milliárd eurót (178 milliárd font) mosott az orosz pénzből Észtországban. A Deutsche amerikai leányvállalatán keresztül levelező banki szolgáltatásokat nyújtott.

A Deutsche Bank azt mondta, hogy nem tud megjegyzést tenni a „potenciális vagy folyamatban lévő vizsgálatokról”, illetve a „szabályozóinkkal kapcsolatos kérdésekről”. Azt mondta, hogy elkötelezett amellett, hogy „megfelelő tájékoztatást adjon minden engedélyezett vizsgálatnak”.

A bank azt mondta: „Jelentősen megnövekedett a személyzet száma a pénzügyi bűncselekményekben, és 2015 óta több mint háromszorosára nőtt a személyzet. 2016 óta 700 millió eurót fektettünk be kulcsfontosságú ellenőrzési funkcióinkba.”

www.theguardian.com/business/2019/apr/17/deutsche-bank-faces-action-over-20bn-russian-money-laundering-scheme