Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Fülöp-szigeteki diktátor adott egy jó tanácsot Trumpnak

duterte_trump

 A Fülöp-szigeteki diktátor adott egy jó tanácsot Trumpnak

2017. április 30., vasárnap  Európán kívülVeszélyzónák

Az amerikai elnöknek nem kellene éleznie az ellentéteket Észak-Koreával, engednie kellene, hogy azt az országot Kína “kezelje”, mert csak így lehet elkerülni a végzetes háborút a térségben – hangsúlyozta szombaton Manilában Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, aki a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának volt a házigazdája.

A Fülöp-szigeteket, Indonéziát, Malajziát, Szingapúrt, Thaiföldet, Bruneit, Vietnamot, Laoszt, Mianmart és Kambodzsát magában foglaló regionális szervezet e fórumán Duterte elmondta, hogy beszélni készül telefonon Donald Trump amerikai elnökkel.

Képtalálat a következőre: „észak korea asean manila duterte”

Elmondta, hogy kifejti majd véleményét az észak-koreai kérdéssel kapcsolatosan. Mint mondta, a Fehér Ház lakójának nem kellene éleznie az ellentéteket Phenjannal, “vissza kellene fognia magát” ezen a téren, s ez nem az engedékenység, a megadás jele lenne, hanem annak a módja, hogy el lehessen kerülni az Ázsia egészét magával ragadó “nukleáris holokausztot”.

Az Egyesült Államoknak – mint a világ legnagyobb hatalmának – “óvatosságot és türelmet” kellene tanúsítania, nem szabadna engednie az észak-koreai elnök provokációinak.

Duterte szerint Kim Dzsong Un olyan alak, aki szeret rakétákkal játszadozni, és el akarja pusztítani a világot. “Nem szabad belemenni az ő játszmáiba” mondta a Fülöp-szigeteki elnök. Úgy fogalmazott, hogy a manilai találkozón több ország vezetőivel egyetértettek abban: meg kell hagyni Kína számára a lehetőséget, hogy ő “kezelje” Kim Dzson Unt, mert csak így lehet megelőzni a háborút a Koreai-félszigeten.

Duterte bejelentette azt is: az ASEAN tagországai megegyeztek abban, hogy az év végéig tető alá hozzák azt a magatartási kódexet, amely előírná, hogyan lehet megoldást találni a Dél-Kínai-tenger térségében meglévő területi vitákra, mivel egy ilyen kódex véleményük szerint segítené megtalálni a párbeszédhez vezető utakat.

Kapcsolódó cikkünk: A kínaiaktól félti a Spratly-szigeteket Duterte

Trump meghívta Dutertét a Fehér Házba

Donald Trump amerikai elnök szombaton meghívta Rodrigo Dutertét, a Fülöp-szigetek államfőjét Washingtonba – adta hírül közleményben a Fehér Ház.

A két elnök a tájékoztatás szerint “nagyon barátságos” telefonbeszélgetést folytatott egymással, és főképp Észak-Korea miatti aggodalmaikról váltottak szót. Hogy mikorra szól Duterte meghívása a szövetségesi kapcsolat megvitatására, arra nem tért ki a közlemény.

A két elnök telefonbeszélgetésén szó esett arról is, hogy a “Fülöp-szigetek kormánya nagyon kemény harcot folytat, hogy megszabadítsa az országot a kábítószertől, amely a világ számos országát érintő csapás”.

Rodrigo Duterte tavaly nyári hivatalba lépése óta könyörtelen harcot hirdetett a kábítószeres bűncselekmények akár csak feltételezett elkövetői ellen. Arra biztatta a hatóságokat és a lakosságot is, hogy bátran végezzenek bárkivel, aki szerintük kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható. Emiatt már több ezren haltak meg az országban rendőri akciók során és tisztázatlan gyilkosságokban. Jogvédő szervezetek szerint Duterte emberiesség elleni bűnöket követ el. Az elnök népszerűsége egyébként emiatt jócskán megcsappant.

A hagyományosan az Egyesült Államok szövetségesének számító Fülöp-szigetek elnöke hivatalba lépése óta több olyan nyilatkozatot és diplomáciai lépést is tett, melyekkel arra utalt, hogy országa lazíthat a szoros amerikai szövetségen, és Oroszországhoz és a térségben meghatározó Kínához közeledne.

 

kitekinto.hu/cimke/eszak-korea/