Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gazdák szerint a Jéger miatt nincs elég eső Békésben

 

Agroinform.hu

 Leállíttatnák a jégkármérséklő rendszert a Békés megyei gazdák

2022. július 5., / Agroinform.hu/Beol.hu


Nem látják bizonyítottnak, hogy nem a Jéger működése miatt van katasztrofális mértékű aszály Kelet-Magyarországon. Óriásiak a véleménykülönbségek.

Az Országos Jégkármérséklő Rendszer működéséről tartottak fórumot több Békés megyei településen. A rendezvényeken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jégkármérséklő rendszerének üzemeltetési vezetője, Kocsi Áron tartott előadást, számolt be a Beol.hu.

 

Az automata generátort a központból kapcsolják be, ha legalább narancssárga a riasztás. A manuális generátorkezelőknek egy mobil applikáció jelzi, hogy, hogy működtetni kell az eszközöket. Amikor a narancs riasztás megszűnik egy adott járásban, megkapják az üzenetet, hogy állítsák le a generátort.

A gazdák körében érezhetően egyre nagyobb a feszültség a tomboló aszály miatt, sokan a Jéger rendszert teszik felelőssé az eső elmaradásáért. A véleménykülönbségek nem enyhültek a beszámolók szerint. A gazdálkodói véleményekről, és a háttérben álló magyarázatokról korábban mi is írtunk: A jégkármérséklő rendszer okozza a szárazságot?

Kocsis Áron előadásában elmondta, hogy a Jéger egy országos rendszer, összesen 986 generátor található hazánkban, amelyeket úgy kell elképzelni, mintha az ország térképére kockás papírt helyeztek volna, és ahol lehetséges volt, ott minden egyes négyzetbe került egy-egy generátor.

Siklósi István polgármester összegezve a fórumon addig elhangzottakat úgy fogalmazott, nem látja bizonyítottnak, hogy a rendszer az oka annak, hogy nem esik az eső, de – hangsúlyozta – annak ellenkezőjét sem. 

A generátorokkal megpróbáljuk viszont a természetet olyan módon befolyásolni, aminek hosszú távú hatásait senki nem tudja megjósolni. Kémiai tanulmányaimból annyi tudok, hogy a jodid vegyületek nem nagyon oldódnak, lerakódnak valahol – tette hozzá annak kapcsán, hogy ez is többször felmerült a fórumon.  

A Jéger április 15-től szeptember 30-ig működik: ha az Országos Meteorológiai Szolgálat úgy látja, hogy egy adott helyen a következő 2-3 órában jeget hozó zivatar alakulhat ki, akkor erről jelzést küld, és helyben bekapcsolják a generátorokat. A Jéger működéséről ITT lehet bővebben olvasni.

A gazdák nagy része szerint nincs szükség a jégkárelhárító rendszerre

A mezőberényi fórumon jelenlévő gazdák közül a legtöbben amellett álltak ki, hogy nincs szükség a rendszer működtetésére. Sokan „szétszakadó" vagy kettéváló felhőkről számoltak be, és szerintük emiatt marad el az eső.

Felmerült kérdésként, hogy a szakemberek tudják-e tudományos tanulmánnyal igazolni, hogy a generátor nincs hatással az időjárásra. Mint elhangzott, annyi hatása mindenképpen van, hogy csökkenti a jég méretét.

A rendszer leállítását kérik

Siklósi István, Mezőberény polgármestere a mezőberényi fórum végén bejelentette, hogy egy olyan nyilatkozattételt terveznek, amelyben

az Országos Jégkármérséklő Rendszer leállítását, a természetbe való beavatkozás ilyen formájának megszűntetését kérik.

A polgármester szerint, ha a leállítás megtörténne, akkor lehetne bizonyítani, hogy van-e hatása ennek a rendszernek a csapadékváltozásokra.

www.agroinform.hu/idojaras_hirek/jegkarmerseklo-rendszer-bekes-megye-jeger-57569-001