Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Notre Dame konteók ellen, avagy: mi is történhetett hétfőn este, miért terjedt ilyen gyorsan a tűz

2019.04.24

 Viktor Veres Facebook   RÉSZLET

A Notre Dame konteók ellen, avagy: mi is történhetett hétfőn este, miért terjedt ilyen gyorsan a tűz, mi lehetett az oka a tűzoltók -laikusok által vélelmezett-késlekedésének?

Még csak három nap telt el a Notre Dame tetőtüze óta, de azóta már felbukkantak a facebookon és néhány "médiumban" örvendező muszlimok (valóban lehetett jópár degenerált, de ne általánosítsunk), volt "fehér ruhás imám" az egyik toronyban, akiről aztán kiderült hogy egy tűzoltó, feltételezhetően az egyik tűzoltásvezető volt. 
(Persze amikor ez kiderült a korábban őrjöngve "fehér ruhás imám"-ot emlegetők közül már senki nem említette meg hogy respect a tűzoltónak, hiszen micsoda elhivatottság és bátorság kell ahhoz hogy egy 1000 m2-es tűztér mellé felmenjen valaki 60+ méter magasba, mégpedig úgy hogy fogalma sincs az épület akkori statikai állapotáról, vagyis akár össze is omolhat miközben ő ott van, mondom nem említették meg ezek az emberek, talán azért mert az ő szótárukból hiányzik az elhivatottság és bátorság kifejezés, de mindegy is, ezek ilyenek, több szót nem is érdemelnek).
És ma egy újabb konteó kapott szárnyra, mely szerint azért volt ekkora a tűz, mert HÁROM TŰZFÉSZEK VOLT!
Az összeesküvés-elmélet terjesztői ezt az ehhez a poszthoz mellékelt első, drónról készített függőleges tengelyből készített képpel támasztják alá, lelkük rajta, bizonyára megvan a tűzvizsgálói diplomájuk (is).
A képen amúgy a következők láthatóak: felül a leomlott Nyíltorony helye, körülötte az állványzat, alul pedig a főhajó és a leégett tetőzet délkeleti irányba, vagyis a Szajna felé néző része.

Szóval mi is történhetett hétfőn este, miért terjedt ilyen gyorsan a tűz, mi lehetett az oka a tűzoltók -laikusok által vélelmezett- késlekedésének? 
Megpróbálom összeszedni.

Ami biztosra vehető: a tűz a felújítás alatt álló és körbeállványozott, FÁBÓL ÉPÜLT (!!!) Nyíltoronynál keletkezett. 
Ez a videó a legkorábbi felvétel amit találtam, a felvételen tűz még nem, csak füst látszik a Nyíltoronynál.
A videó linkje: 
https://twitter.com/RebeccaRambar/status/1117838719476797444
Percekkel később már lángot is lehetett látni, de még csak a Nyíltorony környékén. (kép 2.)
Pár perc múlva viszont már hatalmas lángokkal égett az egész tetőtér. 
Mi lehetett a rendkívül gyors tűzterjedésnek az oka? 
A tetőtér a 3. képen látható szerkezetű volt, vagyis hatalmas mennyiségű puskapor-szárazságú faanyag, mellé hatalmas légtér (sajnos tűzszakaszok, vagyis a tűz terjedését gátló tűzzáró elemek nélkül), végül hogy teljes legyen a recept: vélelmezhetően valamiféle kőolajszármazékokból álló szigetelőanyag és az ólomborítás. 
A többi kép a tetőtér szerkezetéről itt: 
http://www.notredamedeparis.fr/la-cathedrale/…/la-charpente/
(az eredeti linket kicseréltem a Notre Dame honlapjáéra, mert volt aki kétségbe vonta hogy a képeken látható faszerkezet a Notre Dame tetőszerkezetét ábrázolja.) 

A felvételek szerint itt keletkezett egy -először még- kisebb tűz, az okát bizonyára ki fogják deríteni. [....]

És ez még csak egyetlen alapvezeték (holott már az elején 8-10 kellett volna a hatékony és eredményes tűzoltáshoz), de annak is csak a függőleges szakasza, amit még meg is kell szerelni a 70 méteres magasságba. 
Ehhez add még hozzá azt is, hogy a tűzoltóautók nem tudtak közvetlenül az épület mellé állni. 
Lásd itt: 
https://youtu.be/znbd8v02slg?t=13
Ennek oka egyrészt a terep korábban említett adottságai voltak, másrészt arra is gondolni kell ilyenkor, hogy ha omlik az épület legyen megfelelő védőtávolság, vagyis a leomló több száz kilós vagy több tonnás törmelék ne okozzon sérülést és kárt a technikában. Tehát csak az épület oldaláig több tíz méter alapvezetéket kellett volna lefektetni a tűz kitörése után pár perc alatt. 
Vagyis egyszerűen fizikai képtelenség, kivitelezhetetlen volt a tűz eloltása már akkor is, amikor még csak a Nyíltorony és környéke égett. 
És akkor még ott volt a sűrű állványzat, ami -ha sikerült is volna pár perc alatt legalább 8-10 sugarat telepíteni- igencsak megakadályozta volna az oltóanyag tűzre való eljutását. 
Végül még egy eddig nem említett, de nagyon fontos tényező: a szél. 
A felvételeken jól kivehető hogy a középen álló toronytól a tér, vagyis a két harangtorony irányába fújt az igen erős szél. Vagyis egyrészt a tűz terjedését és a Nyíltorony ledőlését is segítette (ezért terjedt sokkal gyorsabban a tűz a harangtornyok irányába, mint a katedrális Szajna felőli, a későbbiekben szintén megsemmisült tetőszerkezete felé. 
Ezen a videón 
https://youtu.be/znbd8v02slg?t=237 jól látszik, hogy az emelősugár lehetséges telepítési helyével PONT SZEMBE FÚJT A SZÉL!
Vagyis egy adott helyről lehetett oltani az emelősugárral, de az oltóanyag egy részét szét- és elfújta a szél, aztán a tűzhöz eljutó oltóanyag egy részét meg szétcsapta a sűrű állványzat.

Szóval ezért égett le a tetőszerkezet, de ne felejtsük el hogy az egyetemes kultúra felbecsülhetetlen értékeit, vagyis a műkincseket, a kegytárgyakat, az orgonát, a falakat és a harangtornyokat megmentették a francia hősök, a TŰZOLTÓK. 
Akiknek: Merci beaucoup!

 

Hát hirtelen ennyit tudtam összeszedni az összeesküvés-elméletek ellen.
Köszönöm ha elolvastad, remélem sikerült egy kis tudást átadnom Neked.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

Fotó: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2767394126621054&set=pcb.2767394399954360&type=3&theater

Tóth János Ez a hazudozás a 60-70 méter magasságban használt benzinmotoros áramfejlesztő generátorokról egy fárasztó erőtlen próbálkozás! Miért lenne szükség egy generátorra amely, ha 2,5-3 kW teljesítményt termelve ellát pl. 2 db munkagépet, min. kb.: 100 kg tömegű, szerintem nincs élő ember, aki egy ilyen épület tetején mozgatná, amikor egy hosszabbító kábelt leengedve, egyszerűen megoldható az áramellátás lentről. Egy közepes méretű generátort beindítva, csak a rezonancia jelentősen károsítaná a 800 éves templom kővázát. A munkások állítólag befejezték a műszakot 18:00-kor levonultak és nem vettek akkor észre füstöt,és nem volt már terhelve az elektromos hálózat, mitől lett rövidzárlat? Egy cég, aki képes felállványozni egy ekkora épület tornyát, nem telne egy olyan kapcsolószekrényre, amely olyan védelemmel van ellátva, hogy leoldana fázis-zárlat esetén? (A többi francia lángoló templomot az elmúlt hónapokban és az idős pap átvágott torkát is a rövidzárlat okozta, hogy a 290 Sri Lankai áldozatot ne említsem?)

Kommentem

A probléma a tűz keletkezésének okával van, nem a tűzoltók kiváló munkájával! A hivatalos rendőrségi közlemények eddig a rövidzárlatot jelölik meg a tűz okának. Lehetne rövidzár, ha felelnének arra a kérdésre, honnan volt a rövidzárhoz elengedhetetlenül szükséges áram!? A tetőtérben nem volt kiépítve elektromos hálózat. A munkafolyamatokhoz szükséges áramot aggregátor biztosította. Az aggregátort, a robbanómotoros hajtás miatt, kizárólag az épületen kívül lehet elhelyezni, máskülönben a füstje megmérgezi a dolgozókat és felzabálja az oxigént a légtérből. Az aggregátorok által termelt áram biztosította a munkagépek és a fémből készült állványzat számára az áramot. Dohányozni egy ilyen munkahelyen szigorúan tilos, ellenőrzik és az azonnali felmondással jár. A munkások levonultak este 6 órára. Befejezték a munkát, lehúzták a főkapcsolót, leállították az aggregátorokat. Akkor honnan állt elő az áram, ami a rövidzárlatot és a tüzet okozhatta volna??