Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szívizomgyulladás a fiatalabb korosztályt is érintheti, nem csak az idősebbeket

 

Pfizer: fiataloknál is kialakult szívizomgyulladás

 

Dobson Szabolcs, gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense írt az mRNS vakcinák után kialakuló szívizomgyulladásról (miokarditisz).

JAMA Cardiology 2021 június 29-i számában két vizsgálat is megjelent a Pfizer, illetve a Moderna vakcinák alkalmazása után megfigyelt szívizomgyulladsokról az USA-ban.

Az első esetsorozat 4 beteget ismertet, akiknél a második oltás után 1-5 nappal diagnosztizálták a szívizomgyulladást. Három esetben 23-36 éves férfiaknál, míg 1 esetben egy 70 éves nőnél alakult ki a kórkép. Mindegyikük súlyos mellkasi fájdalmakkal jelentkezett és EKG-jük rendellenes volt. Az emelkedett troponinszint szívizomkárosodásra utalt.

A második, nagyobb esetsorozat 23 férfit (közülük 22 aktív szolgálatot teljesítő katonát) ismertet, akiknél a szívizomgyulladás az oltás után 4 napon belül alakult ki. Átlagéletkoruk 25 év volt (életkortartomány: 20-51 év). A szívizomgyulladás 20 esetben a második dózis után alakult ki A klinikai kép és a laboratóriumi eredmények hasonlóak voltak ahhoz, mint amit a kisebbik esetsorozatban írtak le.

Korábbi jelentésekben 14-19 éves serdülők is szerepelnek, akiknél szintén a második oltás után 4 napon belül alakult ki a szívizomgyulladás.

A kórkép kialakulása legvalószínűbben immun-mediált folyamat. A korábbi vakcinák közül szívizomgyulladás eseteket a himlő vakcinával jelentettek. A jelenség részletes leírása még várat magára.

Az azonban szintén ismeretes, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés is eredményezhet szívizomgyulladást.

 

Hivatkozás: Shay DK, Shimabukuro TT, DeStefano F. Myocarditis Occurring After Immunization With mRNA-Based COVID-19 Vaccines. JAMA Cardiol. Published online June 29, 2021. doi:10.1001/jamacardio.2021.2821

jamanetwork.com/.../jamacardi.../fullarticle/2781600

www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/pfizer-fiataloknal-is-kialakult-szivizomgyulladas/j7cjh4p

Nincs elérhető leírás.