Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A YALE-en megszüntetik a művészettörténeti kurzust, mert az alkotók túlságosan fehér, heteroszexuálisak

2020.02.09

 

Polkorrekt idiotizmus - Avagy Shakespeare és Michelangelo túl fehér...
Az egyik leghíresebb és legdrágább amerikai egyetemen, a YALE-en megszüntetik a művészettörténeti bevezető kurzust, mert túlságosan fehér, heteroszexuális és európai alkotókról szól.

Az egyetem saját lapja, a Yale Daily News tette közzé a hírt, hogy a „Bevezetés a művészettörténetbe – A reneszánsztól napjainkig” című tantárgyat a tavaszi negyedévben tanítják utoljára. Tim Beringer, a Művészettörténeti Tanszék vezetője szerint a diákság nemtetszésének adott hangot, úgymond „a nyugati kulturális kánon eszményítésével” szemben, mivel az a kánon „túlnyomórészt fehér, heteroszexuális európai férfiak műveiből épül fel”. Timpf először is nemigen hiszi, hogy sokan követelték volna a kurzus megszüntetését, ennek sehol semmi jele nem látható. Másodszor is, ha túl sok az említett fajta szerző, próbáljanak javítani az arányokon. Miért kell törölni az egészet?

Ráadásul az egyetem irataiból kiderül, hogy a jövőben indítandó kurzusok megkérdőjelezik magának a nyugati művészetnek a fogalmát is, továbbá elemzik majd „a művészet viszonyát a társadalmi nemek, osztályok és fajok kérdéseihez, valamint a nyugati kapitalizmushoz”. Timpf nem hiszi, hogy helyes valamit azért tanulmányozásra érdemtelennek minősíteni, mert alkotója ilyen vagy olyan származású és hajlamú egyén. Márpedig divat az ilyesmi. A Reed College például nemrégiben törölte „Bevezetés a bölcsészetbe” című tanfolyamát, miután egyes diákok azt követelték, hogy az összes európai művet töröljék a tananyagból.

„Képtelenség egy alkotás minőségét vagy jelentőségét aszerint megítélni, hogy alkotója milyen származású és milyen szokásai vagy vonzalmai vannak” – írja válaszul Katherine Timpf a National Review-ban.
https://www.nationalreview.com/…/yale-plans-to-end-art-his…/

Nagyon keményen fogalmaz viszont Tiffany Jenkins a New York Postban: "Barbárok a Yale-en: A polkorrekt idiotizmus megöli a művészettörténet-kurzust" - cikkének címe.
https://nypost.com/…/barbarians-at-yale-pc-idiocy-kills-cl…/

Az egyetem eljárását az Iszlám Állam és a korai protestáns fundamentalisták műemlékromboló tevékenységéhez hasonlítja. Nyugodtan taníthatók a reneszánsz kor és a későbbi idők igazságtalanságai, s az is, hogy a művészeket ezeknek a bevételéből fizették – írja. De ez nem ok arra, hogy a műveket ne tanítsák. Az egyetemnek kötelessége, hogy továbbadja a diákoknak az emberiség kulturális örökségét. (VilagHelyzete)

Art History

 Department to

scrap survey

course

 

STAFF REPORTERS

 

Daniel Zhao

Yale will stop teaching a storied introductory survey course in art history, citing the impossibility of adequately covering the entire field — and its varied cultural backgrounds — in one course.

 

Margaret Hedeman margaret.hedeman@yale.edu

Matt Kristoffersen | matthew.kristoffersen@yale.edu

yaledailynews.com/blog/2020/01/24/art-history-department-to-scrap-survey-course/