Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALIG ÉSZREVEHETŐ MÉRTÉKBEN UGYAN, DE ELKEZD LASSULNI A FÖLD FORGÁSA, JÖNNEK A FÖLDRENGÉSEK

 

Kissé lelassul a Föld, de sajnos nagy baj lehet belőle
A legfrissebb prognózisok szerint a közeljövőben alig észrevehető mértékben ugyan, de elkezd lassulni a Föld forgása. A tudósok szerint ez a tendencia egyrészt teljesen szokványos esemény a Föld történelmében, másrészt mindössze néhány esztendőig fog tartani. Sajnálatos módon ez idő alatt jócskán megszaporodhat az akár erőteljesebb földmozgások száma. A forgás lassulásának tehát minden bizonnyal akadnak majd áldozatai…

És hogy mindezt mire alapozzák a nagyokosok? Nos, az elmúlt mintegy 100 év tapasztalatai szerint minden egyes esetben, amikor csak minimálisan is csökkent a Föld forgásának tempója, máris sokkal több földrengés történt adott időszak alatt.

„A múlt század földrengéseinek száma jól ismert, ahogy az is, mikor álltak be változások a Föld forgásában" – nyilatkozta a Live Science magazinnak Roger Bilham geofizikus. A szakértő bizonyos abban, hogy a lassulás, illetve a rengések megszaporodása között szoros összefüggés van. Mondhatni, a kapcsolatot nem lehet nem észrevenni.

Talán meglepő, de amikor a bolygónk forgása lassul, akkor az Egyenlítő kicsit rövidebb lesz. Ugyanakkor a tektonikus lemezek nem zsugorodnak össze ilyen könnyen, ami viszont ahhoz vezet, hogy a lemezek szélei egyszerűen összenyomódnak. Habár e hatás nem túl drasztikus, ezek a régiók – ahonnan a földrengések leggyakrabban kiindulnak - egyébként is nyomás alatt vannak, ami ezáltal felerősödik, tehát még nagyobb aktivitás várható.

Bilham és egyik kollégája, Rebecca Bendick geofizikus az 1900 óta bekövetkezett, hetes fokozatú, vagy annál nagyobb földrengések előfordulását vizsgálta. Az eredmények alapján évente átlagosan 15 nagyobb földrengés történik, vannak viszont olyan időszakok, amikor 25-35, a hetes erősségnél nagyobb földmozgások rengetnek meg egyes térségeket. Amikor ezeket az időszakokat részletesebben megvizsgálták, kiderült, hogy a történések mindig egybeestek a Föld forgásának lassulásával, továbbá a nappalok is hosszabbak voltak – igaz, csak alig érzékelhető mértékben. És hogy miért szokott lassulni a Föld forgása? Nos, ennek többféle oka lehet, például erőteljesebb időjárási jelenségek (például El Nino), tengeráramlások vagy (és legfőképpen) a folyékony földmag áramlásai.

Mivel a NASA mikroszekundumokra lebontva tudja mérni egy nap hosszát, ezért a Föld forgásának lassulása öt évvel előre jelezhető.Ennek ismeretében már 2018-ban egy olyan periódusba lépünk, amikor a napjaink kicsit (de tényleg csak egy nagyon-nagyon hangyányit) hosszabbak lesznek. Sajnos ennél drasztikusabb fejleményekkel is számolnia kell sokaknak, hiszen Bilham szerint amennyiben egy évben átlagosan 15, hetes erősségűnél nagyobb földrengés történik, jövőre ez a szám a 20-at is elérheti vagy meghaladhatja. Így jóval több lesz a földrengésben elhuny áldozatok száma. A természeti katasztrófák gyakoriságának növekedését azok fogják leginkább észlelni, akik a törésvonalak környékén élnek.

Hihetetlen Magazin fényképe.