Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áll a bál az USA-ban, miután egy transznemű futó tönkreverte a női mezőnyt

2019.06.07

 Világ Figyelő  2019-06-05  NagyvilágSzókimondó

Áll a bál az USA-ban, miután egy transznemű futó tönkreverte a női mezőnyt 

 
 
Sokan sportszerűtlennek tartják, hogy egy férfinak született atléta a nők között versenyezhet.

Sajnálattal konstatálhatjuk, hogy a progresszív kígyó újfent a saját farkába harapott – nem kis kognitív disszonanciát okozva ezzel a haladók körében.

Irtó nehéz lehet ugyanis következetesen liberálisnak lenni akkor, amikor a női egyenlőség és a különféle szexuális kisebbségek (pl. a transzneműek) jogai között kell választani.

Megszokhattuk már, hogy a liberális embertípusnak mindenki egyaránt fontos, az ő szemében mindenki egyenlő. A nagy egyenlősdi azonban néha furcsa szituációkat, paradox helyzeteket szülhet.

Olvasva a hírt, miszerint egy férfinak született, ám a nemváltoztató műtétje óta a nők mezőnyében versenyző futó nyerte meg a 400 méteres női gátfutást a május végén megrendezett amerikai egyetemi bajnokságon, nem nehéz kitalálni, hogy ezúttal is egy ilyen esettel van dolgunk.

Nem is nagyon tudják a liberálisok, hogy ebben a helyzetben a New Hampshire-i Franklin Pierce Egyetem transznemű futója, a 400 méteres női gátfutást egyéni csúccsal, 57,53 másodperces teljesítménnyel megnyerő CeCe Telfer, vagy a vetélytársuktól utcahossznyival lemaradó női atléták mellett kellene-e inkább állást foglalniuk.

Zach Emerson, aki az egyetem atlétikacsapatának női tagjait, így CeCe Telfert is edzi, azonban letette a voksát, és a diadal után kifejezésre juttatta, hogy nem talál kivetnivalót a transznemű futó sikerében, sőt külön meg is jegyezte, mennyire büszke a tanítványára, aki a szeles idő és a hőség ellenére egyéni rekorddal tudott győzni.

Intő jel lehet ugyanakkor a Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség (NCAA) számára, hogy sokan kritizálják azt a gyakorlatot, miszerint a transznemű sportolók elindulhatnak a nők mezőnyében.

Többen azzal az ötlettel álltak elő, hogy a férfi és a női versenyeken kívül rendezni kellene megmérettetéseket az „egyéb” nemi kategóriához tartozó sportolók számára is, így a férfinak született transzneműek egymás között dönthetnék el, hogy melyikük a legjobb – nem a nők között tennének szert jogosulatlan előnyre.

A javaslat meglehetősen pozitív fogadtatásra lelt a sportkedvelő amerikaiak körében, így nem elképzelhetetlen, hogy a szakági szövetségek előbb-utóbb lépni fognak az ügyben.

vilagfigyelo.com/all-a-bal-az-usa-ban-miutan-egy-transznemu-futo-tonkreverte-a-noi-mezonyt/