Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Apokalipszisra várva

 Apokalipszisra várva

Népszava|2017. febr 20. 05:35

Mégis mi az, ami olyan fenyegetően jelenik meg a horizonton? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

hirdetés

James és Lachtan Murdoch, Rupert fiai, öröklik apjuk médiabirodalmát, a News Corporationt, de ez kevésbé foglalkoztatja őket, mint a kanadai erdőségben épülő házuk, amelynek befejezését siettetik. A ház teljesen önellátó lesz és rátelepített napelemek mellett saját vízforrással, vadászterülettel és konyhakerttel rendelkezik majd. A nagy sietség még a Financial Times-nak is feltűnt.

hirdetés

A tengerentúli sajtóban a New Yorker fedezte fel először, hogy milliárdosok tucatjai, főként azok, akik a Szilikonvölgyben szerezték vagyonukat, menedékházakat építenek maguknak a világtól elzárt, távoli helyeken. Közöttük van Peter Thiel, a Facebook egyik fő részvényese, James Cameron filmrendező, Alexandr Abramov acélkirály és William Foley, a pénzügyek guruja.

Világjárványok

Pestis                              Az első járvány 540 körül jelent meg Európában

Légi úton terjed és gyors lefolyású Második nagy hulláma a XIV. században volt megállítására karanténokat hoztak létre

Influenza

Először Kr.e 412-ben írtak róla A spanyolnátha után a legveszélyesebb betegség Képes a gyors alaklmazkodásra

Sárgaláz

Szúnyogcsípéssel terjed A védőoltás 10 évre nyújt védelmet

Kolera

Kr.e. 400 évvel megjelent Első súlyos járvány Európában XIX. század A legutolsó járvány 1991-ben Peruból indult

Tífusz

Napóleon vereségét okozta 1812-ben Oroszországban Ruhatetőben élő parazita terjeszti

Az antibiotikumok óta 2 százalékos a halálozási arány

Tuberkolózis

Már 9000 évvel ezelőtt megjelent Évente 9 millióan halnak bele

Spanyolnátha

A történelem legtöbb halált okozó járványa.

1918-ban bukkant fel, és 2 év alatt mintegy 50 millió halálos áldozatot követelt Napjaink világjárványának, a H1N1 influenzának egyik elődje A Föld lakosságának mintegy 20-40 százalékát betegítette meg

Malária

Szúnyog terjeszti Mai napig harcol ellene az orvostudomány

Gyermekparalízis

1960-ban fedezték fel a védőoltást Azóta gyakorlatilag megszűnt a civilizált országokban

Megelőzni lehet, gyógyítani nem

AIDS

Az első HIV fertőzést 1959-ben jelezték Kongóban 1981 óta több mint 25 millió ember halt bele - 2/3-a afrikai A jelenkor rettegett betegsége

Ebola

Az első járvány 1976-ban tört ki a Kongói Demokratikus Köztársaságban Kezelése nem megoldott, specifikus terápia nem áll rendelkezésre A betegség halálozása 50-90 százalék körüli Potenciális biológiai fegyvernek tartják, mivel az egyik legvirulensebb emberi kórokozó 2015-ben sikeres kísérleti védőoltást fejlesztettek

Számos hipergazdag Új-Zélandon rendezett be magának menedéket, mivel úgy látja, hogy ideális hely egy világkatasztrófa túlélésére. Nem véletlen, hogy ide álmodta meg Peter Jackson A gyűrűk ura filmváltozatát, a hobbitok otthonai valóságos ősbunkerek. Ezeknek az építkezéseknek az az oka, hogy „a világ súlyos válság felé halad” és a nagyvállalkozók azért választották Új-Zélandot, mert „messze van és nem nukleáris célpont”.

Ezek a nagyvagyonosok valamit tudnak, amit a hétköznapi ember nem, ezért biztosítanak maguknak menedéket? – veti fel a kérdést a Le Figaro. Valamit legalábbis érezhetnek, ha olyan meghökkentő lépésre szánják el magukat, mint Steve Huffmann, a Reddit ügyvezető igazgatója, aki megoperáltatta mindkét szemét, hogy ne kelljen szemüveget vagy kontakt lencsét viselnie, amely eltörhet a fenyegető világban. Felszerelkezett fegyverekkel és néhány motorkerékpárral, hogy katasztrófa esetén, amikor az utakon dugók keletkeznek, tudjon közlekedni. „Nem szabad azt gondolnunk, hogy a demokrácia és a jólét, amelyhez hozzászoktunk, örökké tartanak” – indokolta.

Tart az eljövendő bajoktól Antonio Maria Martinez, a Facebook menedzsere is, aki egy Csendes-óceáni szigeten építkezett és házát napelemekkel, valamint szintén fegyverekkel szerelte fel. „Nagyon vékony jégen korcsolyázunk” – vélekedik.

A „prepperek” – így nevezik azokat, akik a világvége közeledtét érzik - máskor is megjelentek egy-egy baljós jel, vagy jóslat hatására, de soha ennyi tehetős ember nem nyilvánította ki még félelmét. A paranoia már a felső középosztálybeliek között is terjed. Vannak, akik a terrorakciók és az ámokfutó lövöldözések szaporodására alapozzák rettegésüket. Erre reagált a National Geographic, amikor külön tv-csatornát és honlapot nyitott, amely tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy miként lehet a várható világméretű katasztrófát megúszni. Tanácsokat adnak például a szennyezett víz tisztításához, az alapvető élelmiszerek felhalmozásához és helyes tárolásához, „túlélő konyhakert” létrehozásához. De az oldal bemutat olyan átlagembereket is, akik máris megtették a szükséges óvintézkedéseket. Egy Chuck Wessey nevű texasi farmer például attól fél, hogy elektromágneses vihar tönkreteszi a környék áramforrásait, ezért háza mellett saját szélerőművet épített.

Az amerikai „prepperek” már a saját online hírportáljaikat és közösségi oldalaikat is létrehozták. Ilyen például a americanpreppersnetwork.com, ahol a látogatók ellenőrizhetik, hogy tökéletesen működnek-e önvédelmi fegyvereik, de minden eshetőségre megtanulhatják azt is, hogyan kell „túlélő íjat” készíteni. Mozgósítást rendelt el a legnagyobb mormon felekezet, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza is, amelynek tagjai legutóbb az ezredfordulón voltak ennyire aktívak. Az egyház vezetői valamennyi tagjuknak parancsba adták, hogy legalább egy évre való élelmiszer-készletet tartsanak biztonságos helyen. Van olyan oldal, amely pontos listát ad a „készülődőknek”, hogy mi kell a fennmaradáshoz. Egyikük még arra is figyelmeztet, hogy készpénzüket és nemesfémjeiket lehetőleg ne tartsák bankban, mert az állam vészhelyzetben ráteheti a kezét.

A New Yorker szerint a milliárdosok attól is félnek, hogy lázadás tör ki, ha a robotok miatt sokan elvesztik a munkahelyüket. A kanadai CNBC bemutatott egy dokumentumfilmet, amelyben egy régi, Wichita (Kansas) melletti rakétasiló látható. Ezt az egykori hadászati objektumot alakították át 3 millió dolláros apartmanokká, ahol „ki lehet bekkelni” a népharagot.

Mégis mi az, ami olyan fenyegetően jelenik meg a horizonton? Nem valószínű, hogy a Szilikonvölgy magasan képzett szakemberei hisznek abban, hogy a a WF9 aszteroid február végén lezuhan a Földre, ahogy egy orosz csillagász azt megjósolta, valamint abban sem, hogy a napfogyatkozás, amely augusztusban elsötétíti az Egyesült Államok egész területét, vagy hogy a Nibiru bolygó, amely 2017-ben több, mint ezer év után ismét feltűnik, a világ végét is jelenti. Ellenben sokan már „trumpapokalipszisről” beszélnek, azokról a veszélyekről, amelyeket az új amerikai elnök politikája rejt magában. A NatGeo olyanokat is talált, akik szerint itt az idő felkészülni a III. világháborúra, vagy egy olyan biológiai támadásra, amelynek több millió áldozata lehet csak az államokban.

Világméretű katasztrófára figyelmeztetett a Microsoft-alapító

FOTÓ: EUROPRESS/JOHANNES SIMONFOTÓ: EUROPRESS/JOHANNES SIMON

A nemzetközi közösségnek fel kell ismernie, hogy valódi a veszélye egy világméretű járványnak, és a lehető leggyorsabban fel kell készülnie rá – jelentette ki a Microsoft-alapító Bill Gates az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián elmondott beszédében. A 2014-15-ös nyugat-afrikai ebolajárványt (11 000 emberéletet követelt) és az 1918-as spanyolnáthát (mintegy 500 millió embert betegített meg világszerte, és 50–100 millió halálos áldozatot szedett) felidézve, valamint megemlítve annak veszélyét, hogy terroristák kifejlesztenek valamilyen vírust.

,,A járványügyi szakemberek azt mondják, hogy egy levegőben terjedő vírus kevesebb mint egy év alatt elpusztíthat 30 millió embert, és valószínű, hogy a következő 10-15 évben fel fogja ütni a fejét egy ilyen járvány.

Bill Gates ezért arra kérte az országokat, hogy fektessenek be az olyan technológiák kifejlesztésébe, amelyekkel néhány hónap alatt le lehet gyártani nagy mennyiségű vakcinát. ,,Egy világméretű járványra való felkészülés költségét évi 3,4 milliárd dollárra (986 milliárd forint) becsülik" - idézte a Microsoft alapítóját a hirado.hu.

Göbölyös N. László

nepszava.hu/cikk/1121169-apokalipszisra-varva