Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az afrikai Viktória-tó halpopulációjának drámai átalakulása

 A Viktória-tó tragédiája:

A Viktória-tó Afrika legnagyobb édesvizű tava, mellékén emberek milliói élnek, kiknek életét a halászat, a tó határozza meg. A valaha halban gazdag tó halállománya tönkrement, mert egy új fajt telepítettek bele, a nílusi sügért. Ezt kb. 40 éve egy sporthorgász tette, arra gondolva, hogy a nagyméretű nemes halra való horgászat majd megnöveli a tó turisztikai vonzerejét.

A falánk ragadozó hamar megtizedelte a tavat benépesítő halak állományát. Ezek kisméretű algákon és élősködőket is hordozó csigákkal táplálkoztak. A környék lakói korábban ezeket a halakat fogyasztották. A halak számának csökkenése miatt az algák elszaporodtak és az elpusztult algák a tó fenekére süllyednek. Az algák bomlástermékei lecsökkentették a tó oxigéntartalmát, elpusztítva ezzel a tó mélyvizi halállományát. Elszaporodtak a csigák is, súlyos betegségeket terjesztenek.

A helyi halászok most a nilusi sügért fogják ki és ezeket a hatalmas halakat tűzön főzik meg. Korábban a kisebb halakat szárítva fogyasztották. A főzéshez fa kell, ezért a környék erdei vészesen pusztulnak. Ennek következtében növekszik az erózió, tovább rombolva a tó egyedülálló ökorendszerét. Egyetlen ember saját szempontjából józan cselekedete egy teljes ökorendszert tett tönkre.

Érdekes politikai és gazdasági párhuzam is vonható a Viktória-tó és a társadalmi rendszerek életképessége mentén. A kisvállalatokra alapozott rendszerek összessége életképes, gazdasági-politikai viszonyokat hozhat létre. Amikor a falánk multinacionális cégek ezeket felszámolják, és - vagy az ugyancsak falánk tulajdonságú állami politika által szupergazdag réteget hoz létre, akkor az alsó tömegek életszínvonalának lerobbanása, mérgező, bűnöző állapotokat okoz. A nyomorszinten tengődő tömegek jól védett, elit városnegyedek létrehozására kényszerítik a gazdagokat. A területről az őshonos populáció aktív tagjai elvándorolnak élhetőbb helyekre.