Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az oltásellenesség hazugságai/ kontra/Rengeteg csecsemőben okozott bajt a pneomococcus vakcina

2016.09.02

 

Az oltásellenesség hazugságai

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Szeptember 15.

Melitta - 2014 Szeptember 15, 03:15

Magyarország

 1. Az emberiség átlagéletkora az utóbbi száz évben jelentős mértékben emelkedett. Nem genetikailag lettünk életképesebbek, hanem a körülményeink javultak. Ma már nagyon jó eséllyel éljük túl a gyermekkort, és nem pusztulunk bele tömeges járványokba sem. 

  Csatornázunk, tisztítjuk az ivóvizünket, és nem utolsósorban vakcinázással védekezünk a halálos kórokozók ellen. A védőoltások kifejlesztése az orvostudomány legnagyobb hatású vívmánya. Manapság mégis sokan ódzkodnak tőle, különféle ideológiákat gyártva. Az egyéni döntés felelőssége azonban nagy, hiszen a fertőzések esetében nem mondható, hogy az egészségem az én magánügyem. A kórokozók ugyanis pusztán terjesztő közegként használnak bennünket, ezért a nem kellő alapossággal meghozott döntésünknek mások is megihatják a levét. Még súlyosabb a morális felelősségünk, amikor a gyermekeink ügyében döntünk.

  A vakcinázás eredete
  A modern kor előtti járványok egyik legpusztítóbbika a fekete himlő volt. Edward Jenner angol orvos dolgozta ki e kór ellen a védőoltást. Jennert elgondolkodtatta egy fejőnő okfejtése, mely szerint ő azért nem kapja el a gyilkos kórt, mivel korábban már megfertőződött az enyhébb tüneteket okozó tehénhimlővel. Jenner elhatározta, hogy teszteli e hipotézist, és kísérletként 1796-ban kertészének szellemi fogyatékos kisfiát a tehénvírussal fertőzte meg, majd később ugyanezt tette a halálos rokonnal. A fiú túlélte a tesztet.

  [​IMG]
  Edward Jenner és az első védőoltás
  Fotó: Three Lions
  A sebészorvos ezt követően saját magán próbálta ki a protokollt. Ő is megúszta. Úgy tűnt, hogy működik az elv, mely szerint egy gyengébb kórokozóval való vakcinázás védetté teszi szervezetet a virulensebbel szemben. Jenner bűnben fogant kísérleteivel kezdetét vette a modern orvostudomány kora. A tehénhimlőn alapuló technika egy világméretű vakcinázási programban testesült meg, mely a fekete himlő kiirtását tűzte ki célul. A gyümölcs majd kétszáz évvel Jenner publikációját (1798) követően ért be: 1980-ra a vírust eltakarították a Föld színéről.

  Növekvő életkor, emlékező sejtek
  A görögök és a rómaiak átlagosan 35 évig éltek, és a XIX-XX. század fordulóján is csak negyvenre számíthattak az emberek. Ma a legfejlettebb országokban a 80 évet is meghaladja a születéskor várható élettartam. Az élethosszunk jelenkori növekedésében számos tényező játszik szerepet a higiénikusabb életkörülményektől a jobb táplálkozáson és közbiztonságon át a háborúellenes elveken alapuló társadalmi berendezkedésig. A legfontosabb azonban az orvostudomány szerepe, amely felfedezte az antibiotikumokat, és kifejlesztette a védőoltásokat. Felbecsülhetetlen, hány százmillió ember életét és egészségét mentették már meg idáig a védőoltások. Régen a fertőzések okozta gyermekhalandóság és a nagy járványok voltak a legfőbb népességszabályzók. E halálok a fejlett világban ma már csak a lista végén kullog valahol.

  Egy kórokozó támadását követően aktiválódik az immunrendszer. A szerzett immunrendszer esetében ez két fő folyamatot takar. Egyrészt, a már eleve hatalmas változékonyságban rendelkezésre álló antitesteket képző B limfociták és a T-sejt receptort kifejező T limfociták közül kiválogatódnak és szelektíven elszaporodnak a kórokozót hatékonyan felismerni képes változatok, és felveszik a harcot a betolakodókkal (a limfocita egy fehérvérsejttípus). Közben az antitestek kórokozót felismerő képessége tovább finomul az ún. hipermutációs mechanizmus révén.

  Másrészt, az aktivált limfocitákból nem csupán antitesteket képző plazmasejtek, valamint ún. effektor T sejtek keletkeznek, hanem memóriasejtek is, amelyek hosszútávon elraktározódnak a szervezetben. A memóriasejteknek köszönhetően a kórokozó ismételt támadása esetén az immunválasz jóval gyorsabban jön létre. A védőoltással lényegében egy fertőzést imitálunk. Ugyanúgy felpörög a védekező rendszer, és létrejön az immunológiai memória. A kórokozók és az immunrendszer harca lényegében verseny az idővel. A védőoltás – a memóriasejtek képzésével – ezt a szükséges időt biztosítja egy leendő fertőzés esetén.

  Érdemes megemlíteni a nyájimmunitás fogalmát is: ez azt jelenti, hogy a népesség egy bizonyos részének beoltása védettséget biztosít a beoltatlanok számára is, hiszen nincs kitől elkapni a betegséget. E jelenség komoly szerepet játszik a járványok kialakulásának megakadályozásában is. Ha azonban az oltatlanok aránya egy kritikus szint alá csökken, akkor e hatás megszűnik. A kanyaró esetében minimum 94 százalék, a mumpsznál pedig 86 százalék oltottsági szint szükséges az oltatlan „potyautasok” védelméhez. Az oltásellenesség egyik veszélye tehát az, hogy a helytelen döntéssel kisebb-nagyobb közösségek egészségét kockáztatjuk.

  Élő és „holt” vakcinák
  A Jenner által vakcinázásra alkalmazott tehénhimlő a halálos fekete himlő vírusának a rokona volt. A manapság használatos élő vakcinák ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, mint a betegséget kiváltó kórokozó, de ezeket legyengítik (attenuálják) például azáltal, hogy a vírust huzamosabb ideig sejtkultúrán szaporítják. Így ugyanis a felhalmozódó mutációk miatt a vírus elveszíti az élő szervezet megbetegítéséhez szükséges képességét. Élő vírusokat használnak például az MMR vakcinában, amely három betegség – a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő - ellen nyújt védelmet. Az attenuált vakcinák rendszerint rendkívül hatékonyak az immunválasz kialakításában, de mivel élő kórokozóról van szó, a gyenge immunrendszerrel rendelkezőkre némi veszélyt jelenthetnek, ezért ők nem kaphatnak ilyen típusú oltóanyagot. Az inaktivált vakcinák készítésekor a kórokozót elpusztítjuk hő- vagy kémiai kezeléssel. Ilyen vakcinákat alkalmaznak például a járványos gyermekbénulás és az influenza ellen.

  [​IMG]
  Mi ellen oltunk?
  Kötelező védőoltások:

  1. BCG: Mycobacterium tuberculosis baktérium (TBC = tuberkulózis = tüdőgümőkór súlyos gyermekkori formái)

  2. DTP (Di-Per-Te) - 3 komponensű vakcina:

  (a) Corynebacterium diphteriae baktérium (diftéria = torokgyík)

  (b) Clostridium tetanii baktérium (tetanusz = merevgörcs)

  (c) Bordatella pertussis baktérium (pertussis = szamárköhögés)

  3. IPV: poliovírus (poliomyelitis =járványos gyermekbénulás; Salk vakcina)

  4. Hib: Haemophilus influenzae baktérium (invazív Hib betegség)

  5. MMR – 3 komponensű vakcina:

  (a) kanyaró vírus (morbilli = kanyaró)

  (b) mumpsz vírus (mumpsz = járványos fültőmirigy gyulladás)

  (c) rubeola vírus (rubeola = rózsahimlő)

  6. HBV: Hepatitis B vírus (fertőző májgyulladás)

  7. Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus;invazív pneumococcalis megbetegedés) – 2014. január 1-jétől

  Ajánlott védőoltások:

  1. influenza vírus

  2. Neisseria meningitidis baktérium (meningococcus; bakteriális agyhártyagyulladás)

  3. Kullancs terjesztette meningoencephalitis vírus (kullancs terjesztette agyhártyagyulladás)

  4. Varicella-zoster vírus (bárányhimlő)

  5. Rotavírus (rotavírus okozta gyomor-bélgyulladás)

  6. Hepatitis A vírus (fertőző májgyulladás)

  7. Humán papillomavírus (HPV; az esetek egy részében jó- vagy rosszindulatú elváltozásokat okoz, pl. méhnyakrák)

  A védőoltások hatékonyságát és esetleges mellékhatásait kétféle módszerrel lehet vizsgálni. Az egyik a kísérlet, a másik pedig a megfigyelés. Az oltóanyagok (és a gyógyszerek) bevezetését megelőzően kísérleteket kell végezni, amely során kettős vaktesztet alkalmaznak. Ez annyit jelent, hogy sem a kísérleti alanyok, sem az oltást végző szakember nem tudja, hogy ki kapja a vakcinát, és ki a placebót, mivel ennek ismerete befolyással lehet a kísérletre. Ügyelni kell arra is, hogy a két csoport (oltóanyagot kapók és placebo kontroll) tagjai véletlenszerűen legyenek kiválasztva, különben előfordulhat, hogy például az egyik csoportban több a fiatal és egészséges személy, mint a másikban. Mivel kísérleteket csak egy viszonylag alacsony számú mintán lehet végezni, ezért az oltóanyag bevezetését követően megfigyelésekkel kell nyomon követni a vakcina hatásait. 

  Az oltásellenes attitűdök pszichológiája
  Sokan ódzkodnak a védőoltásoktól, sőt egyesek még a kötelezően beadandókat is megtagadják. Mi lehet ennek vajon az oka? Az egyik fő probléma az, hogy a szakemberek nem győzik a médiaversenyt a különféle téveszmékkel, ezért a közvélekedést az utóbbiak dominálják. A továbbiakban nézzük először az oltásellenesség egyéb általános okait, majd ezt követően a specifikus eseteket.
  • Túlfűtött indulatok

A társadalom egyes tagjai az átlagnál jóval érzékenyebben reagálnak a globális problémákra. A tiltakozás alapja a résztvevő egyének hite szerint a haladás elősegítése vagy a romboló folyamatok megakadályozása. A valóság azonban gyakran komplexebb, mint ahogyan azt a leegyszerűsítő ideológiák magyarázni próbálják.

A modern biológiával, s ezzel egyben az orvostudománnyal szembeni ellenségesség a ’70-es években vette kezdetét, de teljes körűen csak az új évezredben bontakozott ki egy masszívan negatív hozzáállás. A klónozás, az őssejtek, a géntechnológia, ez utóbbin belül a génterápia és a genetikailag módosított szervezetek váltak a megtestesült főgonosszá. A gyógyszerek és főként azok gyártói a társadalom egy részében globális néputálatnak örvendenek. A védőoltások elleni indulatok pedig most kezdenek éppen csúcsosodni. A modern tudomány és gyógyítás kritikusai jellemzően laikusok, akik nem rendelkeznek megfelelő szakmai ismeretekkel, ezért nem is képesek megítélni egy tudományos kérdés helyességét, ebből következően, jó esetben is csak ráhibázhatnak az igazságra. E tény miatt a pro és kontra érvek igazsága erősen lejt a „pro” irányába. Sokan érzik e korlátokat, ezért kompenzációként heves moralizálásba kezdenek az emberi jogok különféle területeire terelve a csatát.

[​IMG]
Fotó: Beliczay László

  • Manipulatív kontextusok

A szavak és a fogalmak nem puszta nyelvtani absztrakcióként léteznek, hanem különféle asszociációk, hangulati elemek és érzelmi viszonyulások fűződnek hozzájuk, melyek gyakran felülírják az eredeti jelentést.

A gyógyítás és a táplálkozás kapcsán az egyik leggyakoribb a „természetesség”-gel való asszociáció. Egy gyógyfűhöz, egy biotermékhez, vagy egy alternatív gyógyítási technikához gyakran ragad hozzá kimondatlanul is ez a jelző, míg a nem biokertészetből származó, vagy genetikailag módosított tápnövényhez, valamint a gyógyszerekhez és globálisan a tudományos alapú orvosláshoz a „természetellenesség” társul. Egy másik gyakori társítást a „mérgező” jelző képezi, ami undort vált ki mindenből, amihez hozzáragad. Az oltásokkal kapcsolatban minden itt felsorolt tényező megjelenik: nem természetes, mérgező, sőt megvetendő is, mivel a vakcinalobbi érdekei miatt erőltetik ránk azokat.

  • Mások követése

Ösztöneink arra determinálják elménket, hogy autentikusnak vélt személyek állításait, vagy a sok ember által osztott nézeteket igaznak véljük. Nem érthetünk ugyanis mindenhez, ezért meg kell bíznunk mások ítéletében. Gyakran egyéb motivációk késztetnek az azonosulásra, pl. egy közösséghez való tartozni akarás, vagy anyagi érdekeltség.

  • Anekdoták, szubjektivizmus, ok-okozat

A puha és az áltudományokra jellemző, hogy érvelésük anekdotákra épül. A velem, a családom egyik tagjával, vagy a barátom édesanyja barátnőjével megtörtént egyedi eseményeket gyakran általánosnak véljük. Elképzelhető, hogy a saját személyes tapasztalatom valóban az általam vélt igazságot igazolja, más példák tömkelege viszont cáfolhatja azt, csak erről nem tudok. Az ilyen problémák jó része ezért csak nagy mintaszám alkalmazásával értékelhető. Továbbá, a szándékaink torzítják a gondolkodásunkat. Az elképzeléseinket megerősítő eseményeket rögzíti a memóriánk, az azt cáfolókat viszont észre sem vesszük, vagy hamar elfelejtjük. Amit nem a saját szemünkkel tapasztalunk abban meg kell, hogy bízzunk.

Ezenkívül a szóbeszéd információtartalmának változását a terjedés során azonban jól ismerjük: akár az eredeti jelentésének az ellenkezőjére is fordulhat. Az ok és az okozat kapcsolata sem mindig egyértelmű, két egymást követő esemény nem biztos, hogy oksági kapcsolatban is áll egymással. Továbbá, ha egy olyan folyamatot vizsgálunk, amely hosszú idő alatt alakul ki – ilyen például a betegségek zöme – nem lehetünk biztosak abban, hogy számos jelölt közül mi lehet a valódi ok. Ezt csak tudományos alapon végzett szívós munkával tudjuk kideríteni, nem pedig egyedi megfigyelésekkel. 

Modern vakcinák
A modern biológia termékei is ott toporognak már a piac környékén. A rekombináns vakcinák esetében egy ártalmatlan vírus genomjába egy komoly betegséget okozó patogén mikroba génjét ültetik. Olyan gént érdemes kifejeztetni, ami erős immunológiai választ vált ki a szervezetben. Rekombinánsvírus-alapú vakcinák vektoraként leggyakrabban kanárihimlő és tehénhimlő (vakcinia) vírusokat alkalmaznak. Egy különleges formát képvisel a veszettség elleni vakcina, mellyel nem közvetlenül az embert oltják be, hanem a vírust terjesztő gazdaállatot teszik immúnissá. A vakcinia vírus DNS-ébe ültették a veszettségvírus egyik génjét, és ezzel a rekombináns törzzsel fertőzött csalétket helyeztek el az erdőkben. A róka megette a kezelt csalétket, ezáltal ellenállóvá vált a veszettséggel szemben, emiatt a vírus kipusztult a környékről. E technológiával több országban, így hazánkban is, sikereket értek el e szörnyű betegség kiszorításában.

A DNS vakcinák esetében magát a nukleinsavat, az alegység vakcináknál pedig rendszerint egy rövid peptidszakaszt használnak a vakcinázáshoz. Ez utóbbiak előnye, hogy az eredeti kórokozó nem kelhet életre, hiszen csak egy darabot oltanak be belőle, a hátrány viszont, hogy nem védenek maximális hatékonysággal. Vannak egészen eredeti megoldások is. Például a vakcina gyümölcsökben és zöldségekben való termeltetése. Az oltóanyag iparilag is kinyerhető a genetikailag módosított növényekből, de meg is lehet enni azokat a védettség kialakításához, mert túlélik a gyomorsavakat. Persze az evéshez a genetikailag módosított szervezetekkel kapcsolatos tilalmakat kellene átgondolnunk ismét.

Egy elmés technika a szúnyogok injekciós tűként való alkalmazásán alapul. Egy ilyen megoldást képvisel az a rekombináns szúnyog, amelynek nyálában fejeződik ki az Afrikában komoly betegséget okozó a leishmaniasis elleni vakcina. Előállították a maláriaellenes szúnyogot is. Ez a génmódosított rovar nem terjeszti a maláriát. Ráadásul, a természetben elvileg gyorsabban szaporodik, mint a vadtípus. Pontosabban, szaporodna, ha egyesek nem vizionálnának ökológiai katasztrófát a rekombináns szúnyog elszaporodása miatt. Félthetjük persze a „természetes” szúnyogfajt, csak közben vessük tekintetünket a mérleg másik serpenyőjére is, amelyben milliók pusztulnak el a ma még gyógyíthatatlan kór következtében.

Az oltásellenesség érvei és a valóság

  • Összeesküvés-elméletek

A konspirációs elméletek az emberi elme bizarr megnyilvánulásai. Az alapszintű gyanakvás egy ésszerű magatartás, hiszen a naivakat mindig átverik. Ha viszont már úgy tűnik, hogy mindenki ellenünk van, akkor valószínűleg a saját világlátásunkkal van a baj.


Fotó: Illyés Tibor
Az oltásellenesség tipikus konteója a vakcinagyártók és az orvosok haszonalapú összeesküvése. A H1N1 influenza vakcinája esetében felmerült a hazai politika és a gyártók összejátszásának gyanúja is. És persze a rideg materializmus ellen is hadat kell üzenni a hitszerű gondolkodás nevében. Nem meglepő az oltások elleni szkepticizmus összefonódása az alternatív orvoslással sem: például egy brit felmérés szerint a homeopaták és csontkovácsok többsége lebeszéli a pácienseit az amúgy kötelező MMR oltásról. Sokszor abszurd oltásellenes érveket is hallhatunk. Az egyik ilyen konteó szerint az oltóanyagok mikrocsipeket tartalmaznak, hogy megfigyelhessenek bennünket. Egy nigériai tartomány imámja amerikai ármánykodásnak vélte a polio-vakcinát, szerinte ugyanis a Gonoszság Főtengelyének célja a védőoltással az afrikai emberek terméketlenné tétele. A megtagadott oltások eredményeként Afrika-szerte, sőt néhány ázsiai országban is újra felütötte fejét a járványos gyermekbénulás. Európában is él az a tévhit, miszerint ezt a vakcinát a túlnépesedett kontinens népességszabályozása végett hozták létre. Ugyanerre létezik egy AIDS-es konteó is, amely szerint a gonosz amerikaiak szándékosan szabadították a HIV vírust a fekete kontinensre. A homoszexuálisoknak is van összeesküvés-elméletük a HIV-vel kapcsolatban.

  • A védőoltások járványt okozhatnak?

A járványos gyermekbénulást a poliovírus okozza. A korabeli fényképek szívszorító képei a vastüdőn tartott gyerekekről hűen mutatják a kórokozó pusztító erejét. A védőoltás kifejlesztése előtt egy-egy járvány nagyszámú áldozatot szedett elsősorban a gyermekek körében, a túlélők pedig gyakran maradandó egészségkárosodást (pl. bénulás) szenvedtek. A vakcinázási program ismét elsöprő sikert hozott, igaz a poliovírust nem sikerült véglegesen kiirtani. Egy máig élő nézet szerint az AIDS vírusa nem természetes úton fertőzte meg az embert, hanem a polio-vakcina előállításához használt majomvese sejtvonalból került az emberi szervezetbe.

Hiába tudjuk ma már egyértelműen bizonyítani genetikai analízis segítségével, hogy a HIV 1-es típusa a csimpánzból került az emberbe, és hogy a jóval ritkább 2-es típus eredetileg a kormos mangábé nevű majom kórokozója volt, a fenti vélekedés mégis masszívan él tovább a köztudatban. További érdekesség, hogy bizonyos oltásellenes szervezetek szerint a gyermekbénulást nem is vírus okozza, hanem a rovarirtó szerként használt, de később a szervezetben való felhalmozódása miatt betiltott DDT.

  • Az MMR-sztori

Andrew Wakefield brit sebész 1998-ban közölt egy cikket a Lancet című tekintélyes orvosi lapban, amely félreérthetetlenül célzott arra, hogy az MMR vakcina autizmust okoz. Egy későbbi, japán kutatókkal közösen írt, cikkében pedig a PCR technika segítségével autista gyerekek bélcsatornájában kanyaróvírust tudott kimutatni, a feltételezés szerint azért, mert az oltóanyagban jelenlévő vírus megtartotta a patogenitását. Az 1998-as írás tekinthető a védőoltások elleni valaha indított legkomolyabb támadásnak. A brit média felkapta a témát, és majd egy évtizedig tartotta címlapon.

Az évek múlásával azonban számos probléma merült fel az állítás hitelességével kapcsolatban. A legfontosabb az a tény volt, hogy más kutatók nem tudták reprodukálni az oltás autizmussal való összefüggését, ami megfelel a cáfolatnak. Az is kiderült, hogy Wakefield szép summákat kapott autista szülőket képviselő ügyvédektől azon nyilvánvaló okból, hogy az eredmények alapján a vakcinagyártók perelhetőek legyenek. Ráadásul egy oknyomozó újságíró feltárta, hogy a sebészdoktor egy saját fejlesztésű kanyaró elleni vakcinát próbált szabadalmaztatni, és így teljesen más megvilágításba került az a korábban érthetetlen álláspontja, hogy miért jó az egykomponensű vakcina, ha a háromkomponensű MMR veszélyes.

A sorozatos negatív visszajelzések miatt a cikk társszerzői egymás után töröltették magukat a szerzői listáról. Később egyértelművé vált, hogy Wakefield szisztematikusan meghamisította a kórlapokat és a jegyzőkönyvi adatokat. Végül 2010-ben a Lancet visszavonta a publikációt. Sokak szerint a médiának óriási felelőssége volt ebben az ügyben, hiszen a Wakefield adatokat cáfoló publikációk hamar megjelentek, ezek azonban nem kaptak nyilvánosságot. Azóta is számos olyan publikáció látott napvilágot, ami cáfolja ezt. Szinte hihetetlen, de mindezek ellenére máig szilárdan tartja magát ez a téveszme a köztudatban. A félreinformált szülők miatt Angliában egymillió gyermeket nem oltattak be MMR vakcinával. Az eredmény: a korábbi évi 10-20 kanyarófertőzés mára 2000/év feletti esetszámot ért el.

  • A higany története

Egy másik történet az oltóanyagok tartósítására szolgáló higanyvegyülettel (thiomersal) kapcsolatos. Az elemi higany gőzének toxikus hatása közismert. De mi a helyzet a higanyt tartalmazó szerves vegyülettel, illetve annak bomlástermékével, az etil-higannyal? Kezdjük azzal, hogy vegyület formában az elemek viselkedése megváltozik, a konyhasóról pl. senkinek nem jut eszébe, hogy az maró klórgázt tartalmaz. A feltételezések szerint az etil-higany felhalmozódik a szervezetben és zavarokat okozhat az agyfejlődésben, aminek ismét csak autizmus lesz az eredménye. Először is, ez a vegyület szinte maradéktalanul kiürül a szervezetből. Másrészt, az összesen több százezer gyereken végzett megfigyelések egyértelműen cáfolják a thiomersal/autizmus összefüggést. A tiltakozások miatt a tartósítószert végül mégis kivonták a forgalomból, ám ezt követően az autisták száma nemhogy csökkent volna, hanem tovább nőtt.

  • Hepatitis B

Hazánkban 1999-től kötelező a súlyos májgyulladást okozó Hepatitis B vírus elleni védőoltás. Korábban több tanulmányban beszámoltak arról, hogy ez a vakcina egy komoly betegség, a szklerózis multiplex (az idegsejtek nyúlványait körülvevő mielinhüvely degenerációjával jellemzett kór) okozója lehet. 1990-ben például hatalmas pánik tört ki emiatt Franciaországban, aminek hatására sokan megtagadták a védőoltást. A pániknak természetesen nem volt alapja. Friss hír, hogy Tajvanban a hepatitis B vakcinázási program eredményeként mára a májrák és egyéb májbetegségek általi elhalálozások számában jelentős csökkenés következett be.

  • Publikációk és matematika

A védőoltások károsító hatásáról néha publikációk jelennek meg rendszerint kétes szakmaiságú lapokban. A matematikai statisztika egy egzakt tudományterület, ennek ellenére az epidemiológiai vizsgálatokat gyakran pongyolán végzik. Minderről részletesen Ferenci Tamásblogjában olvashatunk kiváló kritikákat.


Számos átfogó vizsgálat igazolta már a védőoltások ártalmatlanságát. Ezek közül a legismertebb az ún. Cochrane bírálat, amelynek során szisztematikusan elemzik az oltások hatásaival foglalkozó korábbi publikációkat (metaanalízis). Ugyanezt a metodikát alkalmazzák a gyógyszerek, a gyógymódok és az étrend egészségre való hatásának vizsgálatához is. Az analízis során először azt állapítják meg, hogy az adott publikációban leírt kísérletet a tudomány általánosan elfogadott normái szerint végeztek-e el, azaz voltak-e megfelelő kontrollok, elegendő volt-e a mintaszám, helyesek-e az adatokból levont következtetések, stb. Egy előre megadott szempontrendszer alapján a nem megfelelő cikkeket eltávolítják az elemzésből, a maradék adatait pedig összegzik és kiértékelik.

Az MMR oltás esetében az eredmény magáért beszélt: nincs szignifikáns kapcsolat az autizmussal. Sőt, ugyanezt a negatív eredményt kapták az MMR oltás egyéb betegségek feltételezett kapcsolatáról, melyek a következők: asztma, leukémia, szénanátha, 1-es típusú cukorbetegség, járászavarok, Chron betegség, demielinizációs betegségek, valamint a bakteriális és virális fertőzések. Ugyanúgy, mint bármely más gyógyszer esetében, mellékhatások természetesen a védőoltások alkalmazása során is előfordulhatnak. Ezek jelentősége azonban elhanyagolható, mert vagy ritkák, vagy nem súlyosak. Maga a kanyaró viszont valóban jelentős kockázatot jelent.

  • A kritikusok szerint a védőoltások nem hatékonyak

 

Egyes vélekedések szerint a fertőző betegség visszaszorulását nem a tömeges oltások eredményezik. A helyzet valójában az, hogy a védőoltások bevezetését követően az adott betegség visszaszorul, gyakran igen rövid időn belül. Az olyan országok esetében viszont, ahol nem kötelező az adott oltás, vagy nem veszik azt szigorúan, jóval nagyobb a megbetegedések száma. Egy másik állítás szerint a beoltott emberek is megbetegszenek. Bizonyos gyakorisággal valóban ez a helyzet. Ez csupán annyit jelent, hogy az adott oltóanyag nem tökéletes, az azonban, hogy a nem oltottak is ugyanolyan eséllyel kerülik el a fertőzést, mint a vakcináltak, nem igaz: a járványok idején az oltatlanok megbetegedése jóval nagyobb arányú, mint az oltottaké. A fenti állítások gyakran légből kapottak, más esetekben pedig kétes szakmaiságú publikációkon alapulnak. A legutóbbi hazai influenzajárvány például közel tíz várandós nőt ölt meg, akik közül egyikük sem kapott védőoltást. Ellenben a vakcinált várandósok közül senki nem került súlyos szövődménnyel kórházba.

Összegzés
Az oltásellenesség fő állításai, hogy a védőoltások komoly betegségeket okozhatnak, illetve, a nem oltott gyerekek egészségesebbek, mint a beoltottak. Mint láttuk, mindkét állítás hamis. Az ismerethiány szülte oltásmegtagadás sajnos súlyos problémákhoz vezethet, ha ennek szintje elér egy bizonyos arányt a népességben. Sok veszélyes kórokozó várakozik sötét zugokban türelmetlenül, hogy lecsapjon gyermekeinkre és a felnőttekre egyaránt. Az elvégzett számos vizsgálat és megfigyelés szerint a védőoltások kockázata rendkívül alacsony, szemben az általuk biztosított védettséggel, ami viszont igen jelentős. Önmagában az a tény, hogy egy protokoll bizonyos szintű rizikóval rendelkezik teljesen természetes, hiszen minden másra is igaz. Az élet maga egy veszélyes létezési forma.

(A szerző egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének intézetvezető igazgatója.)

BOLDOGKŐI ZSOLT

Gagul

Gagul 
Egy kis adalék, ezt még én sem olvastam:

 Orosz rulett: magyar csecsemők százezreiben okozott Shiftet a teljesen szükségtelen pneumococcus vakcina – betiltás helyett azonban kötelezővé tette a miniszter!

2014. november 12., szerda

 

 A PCV oltás bevezetése lehet az oka annak, hogy az elmúlt években megváltozott pneumococcus szerotípusok terjedtek el Magyarországon. Ezt szakszóval Shiftnek nevezik. A közpénzből működő ÁNTSZ-t ugyan megbírságolta a Gazdasági Versenyhivatal – a GSK vakcinaóriás óhajának megfelelően – a gyermekeknek okozott helyrehozhatatlan károkért azonban nemhogy felelősségre vonás, de mégcsak bocsánatkérés sem történt. A vakcinagyár haszonkiesése miatt szakcionálta 1 millió forintos – jelképes – bírsággal a GVH az egészségügyi hatóságot, de bezzeg, a magyar csecsemők százezreinek okozott egészségdeficit mit sem számít! Elvégre az Orbán-kormány is teljes mellszélességgel támogatja ezt az orosz rulettet...

Magyarországon 2008 októberétől oltanak pneumococcus baktériummal, a PCV-7 vakcinákat eleinte térítés ellenében kérhették csecsemőik számára a szülők. 2009 októberében a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemlében közzé is tették azt az orvosi felismerést, hogy a PCV-7-es oltóanyaggal lemérgezett gyermekeknél megnövekedett más szerotípusok fertőzésének a gyakorisága. Tehát, a szakma – kivételesen – idehaza is tisztában van immáron 5 éve ezzel a ténnyel, hogy a PCV oltás Shiftet okoz, mégis – ahelyett, hogy betiltották volna – most, 2014-ben még kötelezővé is tették!

„A PCV7-tel (régebbi típusú pneumococcus elleni oltás – a szerk.) oltott gyermekeknél ritkábbak a vakcinában szereplő szerotípusok által előidézett fertőzések, míg az egyéb szerotípusok okozta fertőzések gyakorisága nőtt". (Pneumococcus fertőzések – Sherman J. Alter, MD és Leslie Plotnick, MD, Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle, 2009. október).

Milliárdokból kísérletezgettek a mit sem sejtő kisbabák százezrein

Az Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programja keretében a kormányzat – felvetve a hűtlen kezelés alapos gyanúját! – 2009-ben több milliárdnyi közpénzt dorbézolt el a csecsemők PCV vakcinával történő lemérgeztetésére. Papírforma szerint ugyan, csupáncsak nagylelkűen lehetővé tette az állam, hogy szülői választástól függően, önkéntes alapon beadathassák – ingyen – csecsemőiknek ezt a három ismétlésből álló (méreg)injekció-sorozatot. A közpénzből szponzorált kísérletezgetés csúfos eredményéből azonban nem vonta le a kormányzat a konzekvenciát.

Mániákus hazudozás – mindenkit félrevezettek

Ezek után következett az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetőjének, dr. Ócsai Lajosnak az alakítása, aki 2011 végén végighaknizta a médiát azzal a valótlan állítással, mely szerint „2012-től kötelező lesz a PCV oltás". Mivel szinte minden sajtóorgánum szolgai módon leközölte a hatósági vezér teljesen alaptalan hazudozását, így aztán a legtöbb szülő és gyerekorvos áldozatul esett a megtévesztésnek, s úgy tudta, hogy ez az
új vakcina is kötelező, akárcsak a többi, s szinte minden esetben kérdezés és tájékoztatás nélkül be is adták a többi – kötelező – oltással együtt.

Számos olyan esetről van tudomásunk, amikor a szülő tiltakozása ellenére adta be az orvos, azt állítva, hogy ez is kötelező. Egy lelkiismeretes orvos pedig – aki azon kevesek egyike, aki felelősséget érez a gyermekek generációja iránt – még feljelentést is tett a megtévesztés miatt, a Zala megyei rendőrség azonban bűncselekmény hiányára való – nyilvánvalóan téves – hivatkozással, megtagadta a nyomozást.

A hazugság utólagos szentesítése – jogalap gyanánt magára a hazugságra építve

2013 végén pedig – egy szemfényvesztő trükkel – dr. Beneda Attila, az Egészségügyi Államtitkárság kabinetfőnöke hivatalosan bejelentette, hogy 2014. január 1-jétől kötelezővé teszi az állam a PCV vakcinákat. S nem átallott arra hivatkozni, hogy azért lesz kötelező, mert "a legtöbb szülő úgyis beadatta", s ez azt jelenti – Beneda szerint – hogy "nincs semmi érv a kötelezőség ellen"! No comment...

A félrevezetett Alkotmánybíróság, mint az ÁNTSZ csicskája

A felvilágosult, oltásmegtagadó szülők elleni – középkori boszorkányüldözéseket idéző – hatósági eljárásokban gyakran hivatkozik a vakcinaügynökséggé züllött ÁNTSZ egy bizonyos alkotmánybírósági határozatra (AB 39/2007.). A sokat, és remekműként emlegetett iromány valóban színvonalas munka volna, csupáncsak az az igen nagy baj vele, hogy készítői téves tudományos előfeltevésekre alapozták, s emiatt jutottak arra a téves konklúzióra, mely szerint az oltási kötelezettség kiállja az alkotmányosság próbáját.

Meg kell jegyeznünk, hogy az AB-t – a döntés befolyásolásának céljából – arcátlanul nyomás alá helyezte az ÁNTSZ vezetősége, s az ő közbenjárásuk folytán történt meg az a gyalázatos árulás, hogy az alkotmányos jogok védelmére felesküdött, elvileg független grémium figyelmen kívül hagyta az oltáskritikus panaszosok által benyújtott nemzetközi tudományos bizonyítékokat, s az ÁNTSZ megalapozatlan, tudománytalan véleményéhez igazította határozatát – pusztán az igazgatóhelyettes bemondására...

Azonban az alkotmánybírák – sejtvén azt, hogy egyszer minden disznóságra fény derül, s nyilván a későbbi, esetleges felelősségre vonásuk megelőzésének bebiztosítására – elhelyeztek bizonyos tanúköveket a nagy műben, melyeket az állami hatóságok kínosan kikerülgetnek, mintha azok ott sem lennének... Az egyik ilyen kitétel szerint az állam alapvető kötelezettsége, hogy kizárólag olyan betegségek kapcsán rendeljen el kötelező oltásokat, melyekre tényleg elkerülhetetlenül szükség van, s nem utolsósorban: az állam köteles a vakcinák minőségét folyamatosan ellenőrizni, s gondoskodni a legkisebb ártalommal, kockázattal járó készítmények beszerzéséről.

Nos, ezek egyikét sem tartja be a mindenkori nagyérdemű államhatalom! Először is: nem igazolta soha semmiféle tudományos vizsgálat az oltások állítólagos szükségességét! Másodszor: az oltóanyagokat senki sem ellenőrzi, ennek ékes példái (a teljesség igénye nélkül):

- a GSK Infanrix vakcináinak 20 országból történt azonnali visszahívása, másfél évvel a gyártás után, baktériumszennyezettség miatt,

- a HPV vakcinák visszahívása üvegszilánkokkal való szennyezettség okán,
- a Meningitec csecsemőoltások mai napon történt visszahívása rozsdaporral való szennyezettség miatt!

Látható tehát, hogy a vakcinagyártás teljesen ellenőrizetlen, az még az építőiparban megkövetelt tisztasági előírásoknak sem felelne meg... Belegondolni is rettenetes, hogy ahol a végfelhasználókhoz simán eljuthatott a szabad szemmel látható rozsdaport és üvegszilánkokat tartalmazó vakcina, ott mi minden – szabad szemmel nem látható – szennyeződés, DNS és RNS darabkák, vírustöredékek stb. lehetnek az oltóanyagban! S ne feledjük: a vakcina tartalma szűrés nélkül a szervezetbe kerül, visszafordíthatatlanul... Meg egyáltalán: hogy kerülhet rozsdapor az oltóanyagba – sufniban gyártatja az állam a csecsemővakcinákat???

Az állam a legkisebb érdeklődést sem mutatja alkotmányos kötelezettsége iránt, de bezzeg van képe az oltásmegtagadó szülők meghurcolásához!

Miniszteri túlkapás 16 éven keresztül – következmények nélkül!

Megállapíthatjuk, hogy a miniszter ismételten túllépte hatáskörét, ugyanis az egészségügyi törvény kizárólag arra adott neki felhatalmazást, hogy erősen fertőző betegségek ellen rendeljen el életkorhoz kötött kötelező oltásokat. A mindenkori miniszter teljes szakmai analfabetizmusát igazolja, hogy a pneumococcus mellett, sem a tetanusz, sem a polio nem tartozik ebbe a kategóriába, s mégis szerepel az 1998-ban kiadott rendeletben! Tehát: a 11-féle betegség közül 3, még hivatalosan sem számít fertőzőnek...

A pneumococcus baktérium minden második ember szájflórájának természetes része, s nem okoz semmiféle betegséget. A nagyon ritka megbetegedések általában műtétek következtében szerzett fertőzések következményei, melyek a nem kellő gondossággal operált gyermekeknél és öregeknél okozhatnak problémát. Tehát: akkor kaphatja el valaki, ha az orvosa mondjuk fogmosás nélkül beleköpköd a műtéti sebbe...

Vajon honnan vindikálta magának a miniszter a jogot ehhez a fasisztoid rendelkezéshez mégis, mely szerint kötelezően le kell oltani vele a 2014. június 30-a után születetteket? A június 30-án születettek még nem jelentenek oltatlanságukkal járványveszélyt, de az egy nappal később napvilágot látottak, már igen???

Eddig semmiféle járványveszélyt nem jelentett a pneumococcus baktérium, azonban most ez megváltozhat, mégpedig épp a felelőtlen vakcinázgatás miatt! Az első figyelmeztető jelek már meg is jelentek, világosan nyomon követhető, hogyan hoz létre betegséget, alapoz meg későbbi járványokat a lelkiismeretlen kormányzati intézkedés: a szájflórában gondot nem okozó mikroorganizmust, vakcinái révén beleimplantálta a csecsemők szervezetébe, lemérgezte vele a jövő generációját, így az cirkulálni kezdett, s az oltás bevezetését követően újabb, sokkal erősebb szerotípusok jelentek meg, s terjedtek el. Nyomozatilag volna szükséges feltárni, hogy pusztán gondatlanságból, vagy tervezetten hajtották végre az illetékesek ezt a sokadik merényletet a magyar nemzet jövőjét megtestesítő csecsemők generációja ellen!

A koncon vesztek össze

A „bili" azon borult ki, hogy az ÁNTSZ – azzal az ürüggyel, hogy a GSK vakcinája hatástalan és feltehetőleg Kawasaki-szindrómát okoz (ami persze korábban egyáltalán nem zavarta!) – a 10 milliárdos közpénz elherdálását nem a megszokott haveri körhöz kötődő multinál követte el, hanem egy másik (bizonyára mégjobb) mutyit részesített előnyben. A sértődött, s a kövér megrendeléstől így eleső GSK pedig ezért bepanaszolta a GVH-nál. Az ÁNTSZ – szimbolikus – 1 milliós bírságot kapott, s a nyáron ezzel volt tele a sajtó...

Hatósági terror, menekülő családok

Tehát, egy bűnszövetségben elkövetett, állami terrorcselekményről beszélhetünk, mely a legkiszolgáltatottabb, legsérülékenyebb korosztály ellen irányul, s a tudatos, felvilágosult szülők további vegzálásához, meghurcolásához szolgáltat újabb alapot.

A felelős szülők tömegei pedig őrlődnek a hazaszeretetük és a gyermekszeretetük között, s rengetegen elmenekülnek – gyermekeik egészségének és életének megóvása érdekében – szeretett szülőföldjükről, melyet lelkiismeretlen, lelketlen, gyermekgyilkos janicsárszellem tart jelenleg uralma alatt.

S sajnos, nagyon kevés a tisztességes, lelkiismeretes orvos, aki nem kíván ennek az emberiségellenes bűncselekménynek tevőleges végrehajtójává válni, s aki – a vészkorszakhoz hasonlóan, zsidókat mentő nagyapáink mintájára – a gyermekek lemérgezése nélkül igazolja az oltások megtörténtét. Ha többen lennének elhivatottak az élet védelmére, akkor nem kellene magyar gyermekek tömkelegének idegenben felnőniük, családoknak szétszakadniok, beteg, kiszolgáltatott, tisztességben megőszült nagyszülőket hátrahagyva az édenkertből pokollá rombolt honból elmenekülniük.

A lelkész hivatású miniszter vajon hogyan bír tükörbe nézni?

Labant Csaba, 2014. július-szeptembercanadahun.com/temak/az-olt%C3%A1selleness%C3%A9g-hazugs%C3%A1gai.54382/page-11

Forrás: birkakvagytok.hu