Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az űrből is látszik a sarkvidéken tomboló tűz

2019.07.26

Lángol az Északi-sark körüli terület, Alaszka, Grönland és Szibéria több térségét is tűz pusztítja – írja az IFLScience. A régióról készült műholdas felvételek az látható, hogy hatalmas füstoszlopok törnek fel az erdőkből.

Fotó: NASA/USGS/LandSat8/OLI

A mostanihoz hasonló tartós és nagy területet érintő tüzek a sarkvidéken ritkaságnak számítanak, különösen az év ezen szakaszában. A számítások alapján a tüzekkel csak júniusban 55 megatonna szén-dioxid jutott a légkörbe. Ez nagyjából Svédország egész éves kibocsátásával egyenlő.

Nem csoda, hogy ilyen mértékű tűzvészek alakultak ki a régióban, hiszen az idei június volt minden idők legforróbbika. A tüzek feltételezhetően júliusban is tovább tombolnak majd, hiszen a becslések szerint

a mostani lehet a valaha mért legforróbb hónap a Földön.

Az Arktisz jelenleg kétszer gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi területe.

Kiemelt fotó: iStock

24.hu/tudomany/2019/07/24/eszaki-sarkkor-tuzvesz-arktisz/

Korábban nem tapasztalt természeti tüzek tombolnak az Északi-sarkvidék térségében!

Hír

írta: MTI
2019/07/14
 
 
 

Az elmúlt másfél hónapban bozót- és erdőtüzek keletkeztek az Északi-sarkvidék térségében, amelyre a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hívta fel a figyelmet.

 

A legtöbb tűz az amerikai Alaszka államban és Oroszország szibériai régiójában keletkezett, helyenként 100 ezer focipályányi növényzet vált a lángok martalékává. Egy Albertában, Kanadában pusztító tűzvész a becslések szerint több mint 300 ezer focipályányi területet tarolt le.

"Június kezdete óta korábban nem látott természeti tüzeket tapasztalunk az Északi-sarkvidék térségében. Csak júniusban a tüzek során 50 megatonna széndioxid került a légkörbe, ami megegyezik Svédország éves emissziójával. Ez több, mint amennyit ugyanebben a hónapban 2010 és 2018 között összesen kibocsátottak a északi-sarkvidéki tüzek." - nyilatkozta Clare Nullis, a WMO szóvivője az ENSZ egy genfi tanácskozásán.

Május és október között megszokottak az északi félgömbön az erdőtüzek, idén azonban szokatlan terjedelműek és intenzitásúak.

Alaszka idén több mint 400 erdőtüzet élt át és naponta új kezdődik. Szibériában mintegy 10 Celsius-fokkal magasabb volt a hőmérséklet júniusban, mint a korábbi átlag, miközben Alaszka a rendszeres mérések óta tapasztalt második legmelegebb júniusát élte át. Július 4-én a hőmérséklet elérte a 32 Celsius-fokot. "Ez nem egy Alaszkára jellemző időjárás" - mondta Nullis.

Az erdőtüzek felerősítik a globális felmelegedést azzal, hogy a fényvisszaverő fehér havat fekete pernyeréteggel borítják be, amely elnyeli a napfényt. Eközben növekszik annak kockázata is, hogy a permafroszt, vagyis az állandóan fagyott réteg megolvadhat és metánt juttat az atmoszférába. Káros füst is keletkezik, amely hosszú utat képes megtenni. Az alaszkai Fairbanks városában például a világ egyik legsúlyosabb légszennyezettségét tapasztalhatták az ott élők ebben a hónapban.

 

Kép forrása (illusztráció): Flickr, Szerző: USDA

ecolounge.hu/vadon/korabban-nem-tapasztalt-termeszeti-tuzek-tombolnak-az-eszaki-sarkvidek-tersegeben

Szibériában tomboló erdő- és bozóttűz műholdas felvételeFORRÁS: NASA EARTH OBSERVATORY