Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az űrből is látszó "sebet" ejtett Kalifornián a múlt heti ikerföldrengés

2019.07.10

 A Kaliforniát sújtó múlt heti földrengések olyan erősek voltak, hogy az utánuk kialakult egyik repedést még az űrből is látni.

Július 4-én, csütörtökön, majd július 5-én, pénteken is földrengés rázta meg Kaliforniát, egyszer a Mojave sivatag egy távoli vidékén, majd az előzőtől mintegy 11 kilométerre. Az első földmozgás 6,4-es erősségű volt a Richter-skála szerint, míg az egy nappal később kipattant már 11-szer erősebb,

7,1-es.

A szakértők szerint bár a földrengések hajlamosak egymást követni, olyasmire nem igazán van példa, hogy egy eleve erős földrengést egy, az előzőnél is erősebb kövessen. Ezért sem véletlen, hogy a két földrengés az űrből is látható repedést okozott a földfelszínen:

© 

A Planet Labs által közreadott műholdfelvételek a július 4-i és 6-ai állapotot mutatják. Mindkettő ugyanazon a területen készült a könnyebb összehasonlíthatóság miatt. Jól látható, hogy míg a 4-ei képen (b) szinte semmi különös nem fedezhető fel, a földmozgás utáni napon születetten (j) egy jókora repedés húzódik.

Előtte
© 
Utána
© 

A szakemberek szerint a mostani rengések a földkéregben is különös repedéseket okoztak, amik geológiai értelemben meglehetősen szokatlannak számítanak.

hvg.hu/tudomany/20190709_kalifornia_foldrenges_ur_repedes