Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bármikor összeomolhat a Mont Blanc egyik gleccsere Olaszországban, már evakuálták az embereket

2019.09.28
Bármikor összeomolhat a Mont Blanc egyik gleccsere Olaszországban, már evakuálták az embereket
ujvilagtudat.blogspot.com/2019/09/barmikor-osszeomolhat-mont-blanc-egyik.html

Bármikor összeomolhat a Mont Blanc egyik gleccsere Olaszországban, már evakuálták az embereket

Az olasz hatóságok evakuálást és az utak lezárását rendelték el, miközben felkészülnek a Mont Blanc egyik gleccserének összeomlására.

A hivatalos olasz szervek megtették a szükséges lépéseket az emberi élet megóvása érdekében, és figyelmeztetést adtak ki a Planpincieux gleccser olasz oldalának hamarosan bekövetkező összeomlása miatt.

A Biztonságos Hegy Alapítvány szerint az olasz hatóságok lezárják az utakat és utasítást adtak ki a gleccser közelében élők evakuálására. Az alapítvány héten közzétett elemzése szerint negyedmillió köbméter jég szakadhat el a gleccserről. (1)

A tisztviselők figyelmeztettek arra, hogy nehéz megjósolni, hogy mikor fog ez megtörténni, de a média szerint a gleccser napi 48-58 centimétert mozog.

 

 "A regionális szervezetektől és a Biztonságos Hegy Alapítványtól kapott jelentések alapján - emeli ki Courmayeur polgármestere, Stefano Miserocchi - az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a Planpincieux gleccser csúszási sebessége," - mondta az alapítvány a honlapján .

"Ezek a jelenségek ismét azt bizonyítják, hogy a hegy éghajlati tényezők miatt erőteljes változásban van, ezért különösen érzékeny. Ebben az esetben ez a gleccser különösen érzékeny a magas hőmérsékletekre."

 


Nem ez az egyetlen gleccser, ami olvad

A Mont Blanc az Alpok legmagasabb hegye, amely 4800 méter magasra emelkedik a tengerszint fölé. Az Olaszország és Franciaország között elhelyezkedő gleccser népszerű turisztikai célpont a túrázók, hegymászók és a síelők körében. Az éghajlatváltozás miatt azonban nem ez az egyetlen olvadó gleccser.

A Himalája hegyi gleccsereinek jégvesztesége 2000 óta megduplázódott, ami több mint egymilliárd ember ivóvíz forrását veszélyezteti.

Az elmúlt két évtizedben a Himalája jégtömegének több mint negyedét elvesztette. 2000 előtt a tudósok szerint a gleccserek vastagsága 1975-

 

 

 

 

től 2000-ig évente valamivel alig több, mint 30 centimétert zsugorodott. De 2000 után az arány csaknem 45 centiméterre növekedett évente, és nincs bizonyíték arra, hogy ez a jelenség lassulna. (2)