Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


biorobotot "A tudósok félbevágtak egy aprócska összevarrta" magát, aztán ment tovább

2020.01.17

 

2020. január. 17. 12:03 2020. január. 17. 12:05 TECH

 

A tudósok félbevágtak egy aprócska biorobotot – megállt, "összevarrta" magát, aztán ment tovább

Megépítették ez első, élő sejtekből álló robotot amerikai kutatók. A robot képes haladni egy célpont felé, és meggyógyítani magát, ha sérülés érte. A Vermonti Egyetem kutatói egy szuperszámítógépen futtattak le egy evolúciós algoritmust, hogy megtervezzék béka bőr- és szívsejteiből a robotot, amelyet azután a Tufts Egyetem tudósai hoztak létre afrikai békák embrióiból vett őssejtekkel. Apró csipeszeket és elektródákat használtak arra, hogy a sejtekből összeállítsanak a számítógépes tervek alapján robotokat.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban tett közlésük szerint egy élő, programozható organizmusról van szó, egy teljesen új biológiai gépről. Arra jutottak, hogy a bőrsejtek sokkal passzívabb szerkezetet alkotnak, míg a szívizomsejtek összehúzódása előre irányuló mozgást tesz lehetővé, így a robot képes az önálló mozgásra.

Ezek a milliméternyi széles, újrakonfigurálható organizmusok képesek a mozgásra és arra, hogy felfedezzék vizes környezetüket. Képesek körben mozogni, együttesen elmozdítani apró részecskéket egy központi helyre.

"Ez egy lépés abba az irányba, hogy számítógép tervezte organizmusokat használjunk intelligens hatóanyag-szállításra" –

mondta el Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem kutatója.

Számos hasznos felhasználási módja lehet ezeknek az élő robotoknak, olyan feladatokat végezhetnek el, melyeket más gépek nem tudnak végrehajtani. Ilyen például a szennyező vegyületek vagy radioaktív szennyeződések felkutatása, az óceánokban lévő mikroműanyagok összegyűjtése vagy az artériákban felhalmozódó plakk eltávolítása –

mondta el Michael Levin, a Tufts Egyetem tudósa. Egy másik teszt során az élő robotokat megvágták, és megfigyelték, mi történik velük. Majdnem teljesen félbevágták a robotot, amely "összevarrta" magát, és folytatta az útját.

hvg.hu/tudomany/20200117_elo_sejtekbol_epitett_robot_vermont