Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BLIKK: Elképesztő jelentés a vírus poklából: pont azért nő a halottak száma, mert lélegeztetőgépre kötik őket?

2020.04.18

 

Elképesztő jelentés a vírus poklából: pont azért nő a halottak száma, mert lélegeztetőgépre kötik őket?

ma 09:35

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYJÁRVÁNYLÉLEGEZTETŐGÉPKEZELÉS
 
 

A Covid-19 betegségben szenvedők egy részének szüksége van a lélegeztetésre. /Fotó: MTI - Kovács Tamás

A Covid-19 betegségben szenvedők egy részének szüksége van a lélegeztetésre. /Fotó: MTI - Kovács Tamás

Az amerikai orvos, Dr. Cameron Kyle-Sydell azt a kérdést veti fel: vajon miért használják olyan elképesztő arányban a lélegeztetőgépeket, mikor a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek nem lélegezni képtelenek, épp csak nem jut a szervezetükbe elegendő oxigén?

A kérdés csak látszólag önellentmondás: valójában arról van szó, hogy míg a súlyos tüdőgyulladásban szenvedőknél általában a teljes légzőrendszer, így a légzést végző izomzat is érintett (azaz nem működik megfelelően), addig a Covid-19 betegeknél a helyzet az, hogy fizikailag ugyan képesek levegőt venni - azaz az izomzat ellátja feladatát -, de a károsodott tüdő képtelen felvenni a megfelelő mennyiségű oxigént. Márpedig ha a betegeket lélegeztetőgépre kötik - vagyis csövet dugnak le a légcsövükön és közvetlenül a tüdejükbe juttatják a nagynyomású levegőt - azzal nemhogy segítenének, hanem a nyomás a tüdő szövetét tovább károsítja.

Kyle-Sydell doktor szerint - írja a The Daily Mail - ez lehet egy lehetséges oka annak a hátborzongató statisztikának, hogy Amerikában a lélegeztetőgépre kötött koronavírus-betegek 80 százaléka (!) belehal a kórba.

Az orvos a Covid-19-et nem a tüdőgyulladáshoz, hanem a magassági betegséghez hasonlítja: ez olyankor fordul elő, ha hirtelen olyan körülmények közé kerülünk - például magashegyi környezetbe -, ahol ritkább a levegő.

"A betegek, akikkel találkozom, olyanok, mintha a Mount Everest csúcsára pottyantak volna akklimatizálódás nélkül. Az oxigénhiány miatt a halál peremén járnak, de egyáltalán nem olyanok, mint a tüdőgyulladásban haldoklók"

- fogalmazott az orvos. "Másképpen: a koronavírusos betegek az oxigénhiánytól szenvednek, nem légzési elégtelenségtől" - tette hozzá.

Noha az akut légzési elégtelenségben (ARDS) szenvedők kezelési protokolljában a lélelgeztetőgépes kezelés szerepel, dr. Kyle-Sydell szerint ezt nagyon gyorsan át kell gondolni. Évtizedek óta így kezelik a tüdőgyulladásos és ARDS-ben szenvedő betegeket, de a helyzet most más - mondta. Hozzátette: a maga részéről azt javasolja, hogy ne lélegeztetőgéppel, hanem maszkon vagy orrkanülön adott oxigénnel segítsék a koronavírusos betegek légzését.

A videót itt tekintheti meg:

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/lelegeztetogep-artalmas-new-york-orvos-jelentes-video-koronavirus-jarvany/6j180sp