Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boldog új évet! Szupernova robbanhat, két Hold lehet az égen!

2019.12.31

 ÁLDOTT, BÉKÉS, BOLDOG ,SZERETETTELJES ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN OLVASÓMNAK!

Amennyiben bekövetkezik ez a csillagászati esemény, annak a bolygónkon is rendkívüli következményei lesznek. Egyrészt az égboltozat legfényesebb csillaga, ami jelképes. Másrészt az esemény már úgy 500-600 éve következett be, mert a fénynek ennyi idő kellett, hogy ideérjen. Ha voltak, márpedig biztosan lehettek földönkívüli kultúrák a közelébe, azok vagy megsemmisültek, vagy távolodnak a katasztrófaövezetből, és hozzánk is eljuthatnak. Nem kívánnak majd velünk együtt élni, valószínűleg. Isten irgalmazzon nekünk.

Mitológiája[szerkesztés]

Mivel az Orion feltűnő, jellegzetes csillagkép, az ősidőktől kezdve rengeteg mitológiai történet kapcsolódik hozzá. Mai nevét a görögöktől kapta, ami valószínűleg az akkád Uru-anna (mennyei fény) elnevezésből származik. Ősi eredete miatt bizonyára előbb nevezték el a csillagképet és csak később szőttek történeteket köré, szemben azzal a gyakorlattal, miszerint egy már meglévő hőshöz rendeltek csillagokat.

görög mitológiában Órión Poszeidón fia, óriás termetű vadász, aki Atlasz hét leányát addig üldözte szerelmével, amíg azok csillagokká nem változtak: ők lettek a Plejádok hét csillaga. Később Artemisz, a vadászat szűz istennője iránt lobbant szerelemre, aki azonban íjával lelőtte őt. 

hu.wikipedia.org/wiki/Orion_csillagk%C3%A9p

Az Orion csillagkép egyik legfényesebb csillaga, a vörös óriásként haldokló Betelgeuse közelében figyeltek fel a csillagászok a szokatlan halványodásra.A Betelgeuse vörös csillaga egyébként az Orion csillagkép fő csillagának számít, ráadásul a második legfényesebb csillagképben, míg az égbolton a kilencedik helyen szerepel. A Betelgeuse típusú, vörös szuperóriás az egyik legnagyobb fizikai méretű ismert csillag, átmérője a Napénak kb. 950–1200-szorosa, így a fényereje is sokkal nagyobb – számolt be az Index oldala.

Az utóbbi 15 évben azonban fokozatos összehúzódáson ment keresztül, aminek köszönhetően egyre jobban elveszíti a fényességét. Ebből adódóan a vörös óriásnak már nem sok maradt hátra az életciklusából.

Ha bekövetkezik a szupernóvává válás és felrobban, az hatalmas fényjelenséget fog eredményezni. A fényerőssége, ha éjszaka fog bekövetkezni, akkor a telihold erejével lesz egyenlő, ha pedig nappal, akkor a tiszta égboltnál is jól kivehető lesz. Ez a rendkívüli esemény a csillagászok számára viszont egy hatalmas lehetőséget is rejt, hiszen a galaxisunk egyik leglátványosabb eseményét követhetik majd végig.

www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/hamarosan-elveszithetjuk-az-egbolt-egyik-legfenyesebb-csillagat/r80g7bw

A Betelgeuse felrobbanásáról szinte évről-évre jelennek meg hírek, feltételezések, nem biztos tehát, hogy a mostani adatok tényleg ezt jelzik előre. Decemberben mindenesetre a szokásosnál jelentősen halványabbá vált a Földtől 5-600 fényévre lévő óriáscsillag, soha korábban nem látták még ilyen gyengének a fényét.

Képtalálat a következőre: „shape of a star”

 

index.hu/techtud/2019/12/29/furan_viselkedik_a_betelgeuse_felrobbanhat_az_egbolt_egyik_legfenyesebb_csillaga/