Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brit orvosok a majomhimlőről: a másik ember bőrével való érintkezés lehet a kulcs

 Az ismert, de eddig ritkaként emlegetett trópusi vírus terjedni kezdett a fejlett világ országaiban, Észak-Amerikában és Európában is riadalmat kelt az esetszám növekedése.   A közép- és nyugat-afrikai esőerdők állatvilágából származik a kórokozó, ami átterjedt az emberre

Tünetei hasonlóak a himlőéhez, ezért csak laboratóriumi vizsgálattal lehet diagnosztizálni a betegséget. A tünetek, a szövődmények és a halálozási arány alapján súlyos betegségként tartják számon a szakemberek.
Jelenleg nincs specifikus kezelés a majomhimlőre, és általában magától elmúlik. Amerikai epidemiológusok szerint a szokásos háztartási fertőtlenítőszerek megölhetik a majomhimlő vírust, így a mindennapi higiéniának fontos szerepe van a megelőzésben.

A brit hatóság kifejtette, hogy a mostani londoni négy esetben olyan férfiakról van most szó, akik más férfiakkal szexuális kapcsolatban álltak. Nem utaztak olyan országokba, ahol a betegség endémiás. A négy fertőzés közötti összefüggés megállapítása még folyamatban van. Ez a nyugat-afrikai változata a majomhimlőnek, amely enyhébb, mint a közép-afrikai.

Brit orvosok óvatosan fogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy szexuális úton is terjedhet, és azt mondták, hogy a másik ember bőrével való érintkezés lehet a kulcs. Ennek ellenére figyelmeztetést adtak ki homoszexuális és biszexuális férfiaknak, hogy figyeljenek oda a kiütésekre.

A WHO azt is közölte, hogy a betegség maximum minden tizedik betegre jelent életveszélyt, általában a fiatalabb korcsoportokban és hogy a himlő felszámolására használt vakcina a majomhimlő ellen is véd.

Massachusetts állam hatóságai szerdán közölték, hogy találtak egy majomhimlővel fertőzött férfit, aki nemrég Kanadába utazott. Most vizsgálják, hogy ennek az esetnek van-e köze az európai esetekhez.

Ebben a hónapban ugyanis nemcsak az Egyesült Királyságból, de Portugáliából és Spanyolországból is jelentettek néhány megerősített vagy feltételezett majomhimlő-fertőzést. Utóbbi általában Afrikára korlátozódik, ha nagy ritkán elő is fordul máshol, az általában egy afrikai utazáshoz kapcsolódik.

A majomhimlő első tünetei láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség lehetnek, majd legtöbbször az arcon jelentkeznek kiütések, melyek később a test más részein is jelentkeznek, beleértve a nemi szerveket is.

infostart.hu/kulfold/2022/05/17/majomhimlo-negy-ujabb-eset-angliaban-mar-het-beteg-van-osszesen
www.elemi.hu/majomhimlo-terjed-az-angol-melegek-kozott/
KÖRKÉP.SK