Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ébredezik a szupervulkán a Yellowstone parkban…

 

 
 
Gábor Szabó megosztott egy bejegyzést.
10 órája
 
 
 
Hihetetlen Magazin
 
A park eseményei: yellowstone-national-park.com/
 
 

Ébredezik a szupervulkán a Yellowstone parkban… 
A főáramlatú média nem igazán veri nagydobra, de úgy tűnik, egyre súlyosabb a helyzet a Yellowstone parkban, ahol a föld alatt egy szupervulkán mintha kezdene egyre aktívabbá válni…

2016-ban a Shosone folyó – ami a park területén halad keresztül – szintén elsavasodott, kéntartalma megnőtt, a víz pedig olyan magas hőmérsékletet ért el, hogy folyamatosan forrásban van.

A baljós előjelű események 2017-ben folytatódtak, méghozzá apró, sorozatos földrengésekkel, a felszín növekedésével, nagyon enyhe „púposodásával”. A közelben található tavak savasodási szintje jelentősen megnövekedett, egyre több helyen szabadul fel kén, másutt gejzírek törnek a felszínre. Egyes geológusok szerint ezek egyértelmű jelek arra nézvést, hogy a szupervulkán ébredezik és egy nagy erejű kitörés várható. Hogy mikor? Nos ez az, amit nem tudnak pontosan megmondani. Tehetünk valamit egy ilyen kitörés elhárítása érdekében? Nem, semmit. Végig nézhetjük – amíg van rá módunk, de nagyjából ennyi.

A napokban még érdekesebb és nyugtalanítóbb hírek érkeztek a térségből. A park közelében fekvő Jenny tó mellett hatalmas repedések jelentek meg a felszínen. Ezek némelyike több száz méter mély és mintegy 10 kilométeres hosszúságban húzódnak.

A Yellowstone alatt húzódó szupervulkán a legnagyobb ilyesféle képződmény a bolygón, ha ez aktivizálódik, akkor Észak-Amerikának biztosan nincs jövője, de a világ nagy része is végveszélybe kerül, ezzel együtt pedig búcsút mondhatunk kultúrának, civilizációnak, az emberiség döntő hányadának. Ezen nincs mit vitatni. Tudományosan elismert tényekről van szó. Az egyetlen kérdés már csak az, hogy mikor fog a katasztrófa bekövetkezni.

Sokan vannak olyanok, akik valami különös oknál fogva sziklaszilárdan hiszik, hogy az ő életük során nem történhet semmi végzetes. Nem tudni, hogy mi a logikájuk (?) alapja, de minden bizonny)al Hirosimában és Nagaszakiban is akadtak emberek, akik a bombák ledobásának percei előtt is a jövőjükre gondoltak és hihetetlen nagy biztonságban érezték magukat. Aztán a következő pillanatban minden értékelhető nyom nélkül elégtek. Aztán voltak olyanok, akik egy szép reggelen bementek dolgozni az irodájukba és esetleg azon gondolkodtak, hogy ha nyugdíjba mennek, akkor vajon mivel fogják tölteni az idejüket, vagy ki menjen az iskolába a gyerekért délután. Végül perceken belül a WTC-be csapódott egy utasszállító gép és ezrek haltak meg a tűzben és az épületek lebontása következtében. Szóval miért is magától értetődő, hogy a mi életünkben nem történhet semmi végzetes?

Itt van a Yellowstone alatt található szupervulkán. Létező probléma és veszélyforrás. Ráadásul megállíthatatlan. Nyilvánvalóan ébredezik, egyre aktívabb. A média hallgat róla. A gazdagok és politikusok mélyen a föld alá telepített bunkereket vásárolgatnak maguknak. Biztosan csak poénból…

Ha ez még nem elég: A geológusok szerint egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a szupervulkán mindkét magmakamrája kezd vészesen megtelni a föld mélyből érkező lávával. A nyomás egyre fokozódik. A szimulációs modellek szerint amennyiben kitörésre kerül sor, nagyjából abban a pillanatban mintegy 5-600 négyzetkilométeres körzetben minden azonnal elpusztulna. A legnagyobb veszélyt a bolygóra és az élővilágra a vulkán által a légkörbe kilövellő, eszméletlen mennyiségű füst, korom és egyéb anyagok okoznák, amik egyfajta nukleáris telet produkálnának igen hosszú időn keresztül. Tömeges fajkihalás venné kezdetét. A mezőgazdaságnak annyi. Az állattartásnak is. Az élelmezésnek is. A fenntartó- és elosztó rendszereknek is.

A Yellowstone vulkán minden jel szerint ébredezik. Egyre aktívabb. Ezt a geológusok sem vitatják. Ennek ellenére még nem ismerünk semmiféle, a kormányok által kidolgozott, a lakosságot megmenteni kívánó vészhelyzeti forgatókönyvet…

(Hihetetlen – Körösztös György