Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyházszakadás: Az orosz ortodoxok szerint Konstantinápoly nem koordinációs központ többé

2018.10.16

 Az orosz ortodoxok szerint Konstantinápoly nem koordinációs központ többé

MTI | 2018/10/16 - 19:18 | Módosítva: 2018/10/16 - 19:18 | Külföld | 

Az orosz ortodoxok szerint Konstantinápoly nem koordinációs központ többé

 

Nem koordinációs központja többé az ortodox keresztény világnak a konstantinápolyi patriarchátus - jelentette ki Ilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus egyházközi külügyeinek irányítója a Pervij kanal orosz állami tévécsatornának nyilatkozva.

 


 

"Új egyházi realitással kell szembenéznünk: az ortodox egyháznak nincs többé egységes koordinációs központja, és ezt világosan meg kell értenünk. A konstantinápolyi patriarchátus ebben az értelemben megsemmisítette önmagát" - hangoztatta az orosz főpap.
    
Ilarion egy nappal azt követően nyilatkozott a televízióban, hogy az orosz ortodox egyház az általa szakadárnak tekintett ukrajnai ortodox egyházak státusáról folytatott jogvita nyomán megszakította kapcsolatait a konstantinápolyi patriarchátussal. A metropolita a kánoni, a moszkvai patriarchátushoz tartozó egyházhoz való hűségre szólította fel az ukrajnai hívőket.
    
Az egyházi vezető nem bocsátkozott jóslatokba azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel járhat "Konstantinápoly behatolása Ukrajnába". Mint mondta, ha most pogrom és templomfoglalás veszélyét emlegetné, azt később a szemére vetnék, az állítva, hogy az orosz ortodox egyház szólított fel erőszakra.
    
Ilarion kifejezte reményét, hogy a kialakult konfliktushelyzet békésen oldódik meg, és mindenki abba a templomba jár majd imádkozni, amelyikbe szeretne. Hozzátette ugyanakkor, hogy a konstantinápolyi "legitimáció" ellenére az orosz ortodox egyház továbbra is szakadárnak tekinti azokat, akik nem a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház követői.
   
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Szocsiban újságíróknak azt hangoztatta, hogy a Kreml nagy figyelemmel és aggodalommal szemléli az orosz ortodox egyház és a konstantinápolyi patriarchátus közötti viszony alakulását. Kifejezte reményét, hogy "a bölcsesség kerekedik felül", és hogy az orosz egyház érdekeit tiszteletben fogják tartani.
   
A szóvivő szerint az orosz ortodox egyháznak magának kell kifejeznie ezeket az érdekeket, mert a Kreml nem avatkozhat be egyházi ügyekbe.
   
"De mivel ez az egyik fő vallás Oroszországban, természetes, hogy nem közömbös számunkra, hogyan alakulnak az orosz ortodox egyház viszonyai más egyházakkal" - mondta.
   
Az orosz ortodox egyház azt követően szakított Konstantinápollyal, hogy az Isztambulban tevékenykedő ökumenikus pátriárka által összehívott szinódus múlt héten de facto elismerte az ukrán ortodox egyház autokefáliáját vagyis önállósságát. A tanácskozás egyebek között érvénytelennek minősítette az egyházi átkot, amelyet a moszkvai patriarchátus mondott ki két, általa szakadárnak tekintett ukrán egyházi vezetőre, és bejelentette szándékát, hogy a kijevi főegyházterületet több mint három évszázad után visszatérítse a konstantinápolyi patriarchátus joghatósága alá.
   
Moszkva és több más ortodox egyház szerint Konstantinápolynak ehhez nem volt joga. Az orosz ortodox egyház az Isztambulban meghozott múlt heti döntést a kereszténység ezer év utáni legnagyobb egyházszakadásának tekinti.
    
A mintegy 300 milliósra becsült világortodoxia 15 autokefál, önálló részegyházra oszlik, négy ősi patriarchátus és önálló nemzeti egyházak alkotják. Pápája, központosított egyházszervezete nincs. A Törökország és Görögország területén jelenleg már csak néhány ezer hívőt összefogó, de másfél milliónyira becsült tengerentúli követőre is támaszkodó konstantinápolyi patriarchátus történelmileg tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox klérus szemében "első az egyenlők között", ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/200012421-az-orosz-ortodoxok-szerint-konstantinapoly-nem-koordinacios-kozpont-tobbe