Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyre gyorsuló ütemben vonják ki a pénzüket a befektetők az amerikai részvényekbe fektető alapokból.

 

Nagy menekülés kezdődött Amerikában

Egyre gyorsuló ütemben vonják ki a pénzüket a befektetők az amerikai részvényekbe fektető alapokból.

Napi.hu, 2016. január 15. péntek, 12:37

 Az elmúlt héten összesen 12,4 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők az amerikai részvényekbe fektető alapokból. Ezzel az első két hétben mért tőkekivonás mértéke olyan szintre ugrott, amire 10 hónapja nem volt példa - írja az alapok tőkeáramlását figyelő EPFR Global adataira hivatkozva a Financial Times.

Ugyanakkor az amerikai dollárt biztonságos menedéknek tekintik a befektetők, a dollárban denominált pénzpiaci alapok ebben az időszakban 24 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást regisztráltak. Az amerikai állampapírok iránt is megnőtt a kereslet, a múlt héten 1,9 milliárd dollár áramlott az ebbe fektető alapokba, ez október óta a legmagasabb érték.

Ha forex, akkor AlfaTrader. Magyar ügyfélszolgálat, angol befektetési számla biztonsága.
Ügyfeleknek VIP TraderSzoba tagság.

A cikk a CEMP cégcsoport szolgáltatását is népszerűsíti.

A tőkekivonás valószínűleg erősítette az amúgy is nehéz időket átélő részvénypiacon az esés mértékét és a volatilitást, az S&P 500-as index az év első kereskedési napjaiban közel 10 százalékot esett. 

A tőkekivonást egyértelműen a befektetői félelmek motiválták, a globális gazdaság kilátásaival, az amerikai cégek profittermelő képességével és a Fed kamatemeléseivel kapcsolatos aggodalmak voltak a meghatározóak ebben az időszakban - kommentálta az adatokat Cameron Brandt, az EPFR elemzési igazgatója.

A tőkekivonás nem korlátozódott kizárólag az amerikai részvényalapokra, az európai részvényekbe fektető konstrukciók is ezzel kellett szembesüljenek, első ízben tavaly október óta. Általában megfigyelhető a kockázatosabb eszközöktől való elfordulás, a héten mintegy 4,5 milliárd dollár távozott a magas hozamú amerikai kötvényekbe, banki hitelekbe fektető és abszolút hozamú alapokból.

A feltörekvő piaci alapok már 11. hete zsinórban tőkemenekítést tapasztaltak. Ugyanakkor a kínai belföldi tőzsdén jegyzett alapokba tapasztalt beáramlásnak köszönhetően a kínai részvényekbe fektető alapokban lévő tőke emelkedett. Ezt az FT a jüanban elszámoló intézményi befektetők vásárlásainak tudja be. Piaci szereplők szerint a kínai növekményt a kormányzati intervencióknak köszönhető.