Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyre több joguk van a homoszexuálisoknak Izraelben

 

 
izrael-homoszexualisok

2016. 12. 10.

Egyre több joguk van a homoszexuálisoknak Izraelben 

Aviháj Mendelblit államügyész döntése alapján Izraelben ezentúl azonos módon juthatnak állampolgársághoz a heteroszexuális és a homoszexuális házaspárok külföldi tagjai – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Eddig a homoszexuális párok külföldi tagjának hét évet kellett várnia az izraeli állampolgárság elnyerésére, de a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés nyomán az államügyész azonos eljárást határozott meg a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok számára.

Korábban a homoszexuálisoknak hét, míg a heteroszexuális házasságban élőknek csak négy évet kellett várniuk az állampolgárság elnyerésére, és a homoszexuálisoknak le kellett mondaniuk másik állampolgárságukról is.

A homoszexuális apák szervezete fordult az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb jogi grémiumhoz, a döntést pedig “az azonos nemű párok elleni felháborító megkülönböztetés végének, hatalmas győzelemnek” értékelték.

Az új szabályozás egyben megkönnyíti a félig külföldi homoszexuális párok számára az örökbefogadást is, mert a béranyák segítségével szülővé váló homoszexuális párok gyermekei automatikusan izraeli állampolgárságot kapnak, és ezentúl az állampolgárság rövidített megszerzésével lényegesen kevesebbet kell majd várniuk annak elismerésére, hogy mindketten a gyermek jog szerinti szülei.

Orientalista.hu – MTI