Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élelmiszerválság: súlyos feszültségek az európai, az amerikai és az afrikai piacon

2020.04.29

 

 

Egyszerre három kontinensen is komoly veszélyforrások jelentkeznek az élelmiszerpiacon. Tegnap Trump elnöknek is meg kellett szólalnia az ügyben. Káncz Csaba jegyzete.

 

Európában szárazság, az Egyesült Államokban a szállítási lánc megrendülése, Afrikában sáskajárás. Az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FEO) szerint a világ „bibliai léptékű élelmiszerválsággal” nézhet szembe, „hacsak gyors intézkedések nem történnek a legelesettebbek védelmében, a globális élelmiszer szállítási láncok életben tartására és a koronavírus járvány hatásának csökkentésére az élelmiszer lánc teljes hosszában”. A World Food Program becslése szerint az év végéig 265 millió ember kerülhet az éhínség szélére. Mi több, a lopakodó veszélyek elkerülésére számos ország már élelmiszer exporttilalmat vezetett be.

 

Naplemente Kansas City egyik parkjában 2020. április 20-án. MTI/AP/Charlie Riedel Naplemente Kansas City egyik parkjában 2020. április 20-án. MTI/AP/Charlie Riedel

 

Európa

Kontinensünket hetek óta súlyos szárazság sújtja, Franciaországtól egészen a Balkánig. A román mezőgazdasági miniszter, Adrian Oros már bejelentette, hogy a gabonák idei terméshozama 50-60 százalékkal maradhat el a tavalyi átlagtól. Mindeközben a világ legnagyobb gabonaexportőre, Oroszország, visszafogta búzaexportját.

Az ütemesen emelkedő élelmiszerárak igazán nem hiányoztak kontinensünk szegényeinek. Az Egyesült Királyságban a gazdaság leállása és a karanténok miatt a King’s College London felmérése szerint 3 millió brit sodródott az éhínség szélére a kijárási korlátozások első három hete alatt. Párizs legszegényebb negyedének (Seine-Saint-Denis) rendőrfőnöke a napokban azt jelentette feljebbvalóinak, hogy 15-20 ezer embert fenyeget a kerületében az éhezés. Georges-François Leclerc szerint a negyed lakóinak bevételei összeomlottak a szürkegazdaság, az ideiglenes munkák, és az „Uber-gazdaság” leállásával.

Egyesült Államok

Hétfőn a legnagyobb amerikai vágóhíd, a Tyson Foods vezetője jelentette be, hogy húshiány várható az amerikai boltokban, miután a koronavírus-járvány miatt számos húsfeldolgozó üzemet be kellett zárni. A legfrissebb adatok szerint a marhahús feldolgozó kapacitások 27 százaléka, a sertéshús feldolgozó kapacitásoknak már 20 százaléka zárva tart. A piaci zavarok miatt tegnap megszólalt Trump is, aki elnöki rendelettel tervez felszabadítani fagyasztott húst a stratégiai készletekből.

Miközben a húsárak az egekbe törnek, a szegényeket ingyen csomagokkal kiszolgáló „élelmiszer-bankok” figyelmezettek, hogy kifogyóban van a készletük. Az Egyesült Államokbeli fennakadások komolyan érintik a kanadai húsellátást is.

Afrika

A kontinenst sújtó sáskajárás milliókat sodor az éhínség szélére. Egyes afrikai országok 7 évtizede nem láttak ilyen pusztító sáskajárást. Dél-Szudánban és a Dél-Afrikai Köztársaságban már élelmiszer-lázadások törtek ki, Lesothoban egyenesen a hadsereget kellett bevetni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

privatbankar.hu/cikkek/makro/elelmiszervalsag-sulyos-feszultsegek-az-europai-az-amerikai-es-az-afrikai-piacon.html