Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ellepték Hazánkat a fertőzött kullancsok!

2020.02.26

Ellepték Hazánkat a fertőzött kullancsok!

 Szélesi Ferenc - Főkertész

 

Fertőzött kullancsok Hazánkban!

Bratek Zoltán: Biológiai védekezés kullancsok ellen

 

 

Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék

Számos olyan gombafaj, úgynevezett rovarpatogén gomba létezik, amelyik rovarokat pusztít el, olykor járványszerűen. A tíz éve zajló kutatások során, ilyen rovarpatogén gombák felhasználásával, sikerült kialakítanunk egy olyan technológiát, amellyel lehetséges különböző kullancspopulációkat 7-14 nap alatt kiirtani vagy jelentősen gyéríteni az élőhelyükön - anélkül, hogy a környezetben kárt okoznánk, hiszen az irtás csak kullancsokat pusztító gombafajjal történik..

 

A már kihirdetett magyar szabadalom és a megkért európai szabadalmi oltalom egy egész "hatóanyagcsaládra" érvényes: különféle élőhelyekre és kullancsfajokra különféle termékek készíthetők. További kutatások folynak az ártalmatlanság tesztelésére, a formulázás, tárolhatóság fejlesztésére. Az eddigi eredmények hasznosításához és a további kutatásokhoz még keressük a megfelelő szakmai befektetőt. Az eljárás ugyanakkor alapot adhat a más rovarok (pl. levéltetvek, szúnyogok) elleni biológiai védekezés sikeres kialakítására.

Hirdetés

Elhatároztam, hogy elindítok egy mozgalmat annak érdekében, hogy ezt a találmányt végre használhassuk, és ne legyen rémálom és rettegés a gyerekek osztálykirándulása vagy a családi hétvége a hegyekben, vagy csak egy visegrádi túra...Nem tudom, mi lenne a módja, hogy erre olyanok is felfigyeljenek, akik tenni is tudnak. A hatóságok gondolom már tudnak róla, ők viszont tenni nem akarnak. Az EU ismereteim szerint tiltja a kullancsirtást. Arra gondoltam, hogy ahogy az akácot is megvédte a közvélemény és az internet ereje, miért ne tehetnénk ugyanezt a kullancsirtó magyar szabadalommal.

Hirdetés

Kérlek Titeket, hogy aki szintén nem szeretne a kullancs elleni oltásokra és a szerencsére hagyatkozni – az segítsen, hogy valami módon ebből ÜGY legyen, amit nem lehet asztal alá söpörni, hanem színt kelljen vallani, hogy miért nem történik semmi ennek alkalmazására. Ha közben kiderült, hogy nem jó a szer, azt is jó lenne tudni, de ha már bejegyzésre került, akkor gondolom jónak ítélték.…Nekem van ismerősöm, aki teljesen mozgás és beszédképtelen már egy későn felismert kullancscsípés következtében. Nem szeretném megvárni, míg közelebbről is érintve leszünk hasonló módon, segítsetek, hogy kiderüljön az igazság erről a szerről, és esetleg gyártót is találhassanak hozzá.

 

 

Halál méreg nélkül

Magyar tudósok munkájának eredményeképpen azonban hamarosan megoldódhat a kullancsirtás problémája. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen ugyanis olyan gombatörzset szelektáltak, amely biológiai úton, méreg nélkül pusztítja el a kullancsokat. Ráadásul a gombás kezelés más rovarokra nem veszélyes, tehát a kutatók két problémát is megoldottak egyszerre.

 

A módszer a következő: a gombát szétszórják a kullancsoktól fertőzött területen, a por alakú tenyészet pedig megtapad a rovarokon. Ezután olyan enzimeket kezdenek el termelni a gombák, amelyek bejutnak a kullancs kitinpáncélja alá, és a gomba ott tovább szaporodik, terjeszkedik. Addig-addig zajlik ez a folyamat, míg a kullancs egyszerűen felemésztődik - magyarázta az eljárás lényegét lapunknak Dr. Bratek Zoltán, a kutatás vezetője.

 

"Mikor megnyertük a tudományos munkához szükséges pályázati pénzt, tudatosan fogtunk bele a munkába. Tudtuk, hogy egy ilyen célokra használható gombát szeretnénk szelektálni és szaporítani" - mondta a biológus. - "Gyorsan haladtunk: 1997-ben kezdtük a munkát, és 2001-re lezárult a pályázat. Addigra már meg is volt az új eljárás alapja."

 

Bejött a mezei teszt

A laboratóriumi munka után jöttek a próbák: a tudósok kivitték a tenyészetet egy kullancsoktól jelentősen fertőzött mezőgazdasági földterületre, ahol tesztelték a gombát. Az eredmény még a terület gazdáját is meglepte: nem sokkal a kezelés után arról számolt be, hogy gyakorlatilag eltűntek az élősködők onnan, ahol korábban szinte nem lehetett tőlük megmaradni - mesélte Bratek Zoltán. 2001 óta azonban sok idő telt el, a szabadalmi eljárás pedig még csak most közeledik a vége felé. "Ebből is látszik, hogy kicsit kényelmesek vagyunk Európában innováció ügyben" - fogalmazott a kutatás vezetője.

 

Hozzátette ugyanakor, hogy a kényelmességnek egy haszna mégis van: sokkal alaposabbak lehetnek a kutatók. "Az eltelt idő alatt új kihívásokra tudtunk válaszokat találni, volt lehetőség apróbb fejlesztésekre is. Így sokkal tökéletesebb szellemi termékkel állhatunk a befektetők elé" - magyarázta a tudós.

 

Ausztriából is érdeklődnek

 

Befektetők pedig lennének, bár egyelőre nagyon óvatosak. Magyar cég is érdeklődik a gombatörzsek iránt, emellett Ausztriából és Németországból is puhatolóznak. Egyelőre azonban mindenki a szabadalmi eljárás végét várja, többek között a tudósok is, hiszen onnantól kezdve egészen más alkupozícióból tárgyalhatnak az üzletemberekkel. "Az üzleti ügyek intézésébe nekünk, kutatóknak is bele kell folynunk valamennyire, bár ehhez nem feltétlenül értünk" - mondta a kutató

Hirdetés

Hogy mikorra lehet eladható, a polcról leemelhető kullancsirtószer a magyar kutatók találmányából, arra Bratek Zoltán nem tudott választ adni. A szabadalmi eljárás várhatóan még idén befejeződik. A piaci viszonyokat azonban sokféle tényező befolyásolhatja: Magyarországon például már nem kötelező a kullancsirtás, ami piacvesztést, az állami megrendelések elmaradását okozhatja az ezen a területen dolgozó vállalatoknál. Ezért ezek a cégek nyilván átalakították stratégiájukat, ami az innovatív termékek vásárlását is érinthette. "Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy szerencsénk van: a befektetők érdeklődése nem lankad. Ez akkor is jó hír, ha konkrét időpontokról még mi sem tudunk" - fűzte hozzá Bratek Zoltán.

 

Forrás

 www.agraroldal.hu/fertozott-kullancs_img-3.html