Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első riasztás 18. 20, de nem találtak tüzet, második riasztás 18.43-kor a Notre-Dame-nál

2019.04.17

 

Íme, a borzalmas tűzben nem égett el a fémből készült állványzat.

Az első füstészlelést követő tűzoltósági kiszállás csak akkor nem találhatott tüzet, ha a munkások által állítólag otthagyott és lángrakapott gyúlékony anyag addigra nyom nélkül elégett. A füstje elszállt, a helyszínen nem volt gyúlékony, füstölő anyag, akárhogy is keresték. Ámde ezek után valami mégiscsak meggyulladt az állványzaton......  

Megmenthető lett volna a Notre-Dame, de a tűzoltók nem találták meg a tüzet

ORIGOMTI2019.04.16. 14:16

Már 18 óra 20 perckor riasztották a tűzoltókat hétfő este a párizsi Notre-Dame-hoz, de nem találtak tüzet. A második riasztás 18.43-kor érkezett, de ekkor már késő volt – derült ki a francia ügyészség tájékoztatásából. Az ügyészek „baleset” miatt nyomoznak, folyamatosan hallgatják ki annak az öt cégnek a munkásait, akik a felújításon dolgoztak. 

Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak – mondta Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, az üszkös katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján. „Abból indulunk ki, hogy baleset történt” – tette hozzá. Azt is mondta, hosszú és összetett nyomozás lesz.

Médiaértesülések szerint a

hatóságok azt gyanítják, hogy a tüzet a tetőszerkezeten zajló építési munkák okozták.

Öt cég munkásai és alkalmazottai dolgoztak a helyszínen, és elkezdték annak a tizenöt embernek a kihallgatását, akik előző nap jelen voltak az építkezésen.

FORRÁS: MTI/EPA/JULIEN DE ROSA

Az ügyész azt is mondta, hogy

 

az első riasztás 18.20-kor érkezett, de ekkor a tűzoltók nem találták meg a tüzet. A második 18.43-kor jött, de ekkor már a füst is felszállt.

Közben az épületet kiürítették.

Laurent Nunez francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának azt mondta: a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább munkájukat.

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója megerősítette, hogy

a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből.

 

A relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

Chauvet a kritikákra válaszul azt mondta: szerinte minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek. Az egyik alkalmazott feladata az volt, hogy naponta háromszor ellenőrizze a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében.

„Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet” – nyilatkozott az igazgató a tévének.

 

Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt

 

 

– tette hozzá.

 

www.origo.hu/nagyvilag/20190416-a-notre-dame-pusztulasa-uj-hirek.html