Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eltömíti a műanyag a viharmadarak gyomrát, emiatt éhen halhatnak

2019.07.22

 

Eltömíti a műanyag a viharmadarak gyomrát, emiatt éhen halhatnak

A dán környezetvédelmi ügynökség készített egy tanulmányt, amiből kiderült, hogy műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka - írja az MTI. A műanyag eltömítette a madarak gyomrát, ami miatt éheztek. "A dán strandokon elhullva talált északi viharmadarak több mint 95 százalékának tetemében műanyagot találtunk" - közölte John Pedersen, a tanulmány szerzője.

Az Észak-tengeren és az Atlanti-óceán térségében élő viharmadarak a tenger felszínén kutatnak élelem után, ahol megmondhatatlan mennyiségű műanyaghulladék úszik.

"A madarak halásznak és ha zsákmányhelyükön van egy kis műanyag, azt is lenyelik, és a műanyag felhalmozódik gyomrukban" - mondta Pedersen. "A műanyagtól telítve érzik magukat, de mivel az nem élelem, elpusztulnak az éhségtől." 

A világ óceánjaiban, tengereiben úszó műanyaghulladék nagysága világszerte aggodalomra ad okot. Márciusban a Fülöp-szigeteki partoknál elpusztult egy bálna, aminek gyomrában 40 kilogramm műanyag volt. 

Az Európai Unió a közelmúltban megszavazta, hogy 2021-tól betiltják az egyszer használatos műanyagtermékeket, szívószálat, evőeszközöket, fülpiszkálót, ami az Európai Bizottság becslése szerint az óceánokban úszó műanyaghulladék mintegy 70 százalékát teszi ki.

A műanyaghulladék egy részét megeszik a tengerben élő állatok, köztük a teknősbékák, fókák, bálnák, a tengeri madarak, valamint a halak és a kagylók is, amiket az ember is elfogyaszt.

 

index.hu/techtud/2019/07/19/eltomiti_a_muanyag_a_viharmadarak_gyomrat_emiatt_ehen_halhatnak/