Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ennek Trump issza meg a levét? Obama búcsúzóul belerúgott Putyinba

 Privátbankár - gazdaságról érthetően

 

Ennek Trump issza meg a levét? Obama búcsúzóul belerúgott Putyinba

Káncz Csaba, 2017. január 02., 10:35
 
Cimkék
 
Vlagyimir Putyin
 
Barack Obama
 
Donald Trump

Obamának és a mögötte álló erőknek öt fontos célja van a Moszkva-ellenes hisztéria felkorbácsolásával. A Trump mögött álló erők szerint ez csupán eltereli a figyelmet a valódi ellenségről: Kínáról. A Republikánus neokonzervatívok mindenesetre teljes mellszélességgel Obama mögött sorakoztak föl.

Donald Trump republikánus elnökjelölt a veteránokkal kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a Trump Towerben. EPA/JASON SZENES
EPA/JASON SZENES

Két héttel ezelőtt már részletesen írtunk arról az éles belharcról, amely Trump tervezett orosz nyitása miatt robbant ki az amerikai uralkodó körökben. Nos, az elmúlt napokban ez a harc eszkalálódott és az Obama adminisztráció 35 orosz katonai és polgári hírszerzéssel gyanúsított személyt utasított ki.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium kiberbűnözéssel foglalkozó részlegének és az FBI-nak a közös, múlt csütörtöki jelentése hivatott igazolni az elrendelt büntetőintézkedéseket és alátámasztani Washington állításait, miszerint az orosz hírszerzés áll az amerikai választásokkal kapcsolatos hackertámadások mögött.

Mi a célja Obamának?

Az FBI a hackertámadásoknak a Grizzly Steppe nevet adta, ami utalás az akcióban részt vevő, napjaink két leghírhedtebb hackercsoportjára, amelyek Fancy Bear és Cozy Bear néven ismertek. A jelentés nem szolgáltat kézzelfogható bizonyítékot arra, hogy a hackertámadásokat az orosz katonai hírszerzés (GU), az FSZB vagy a Kreml rendelte volna el. A dokumentum e helyett bűnjeleket és hackercsoportokat sorol fel, amelyeket egy Oroszország által vezettet kiberhadsereg részének tekint.


A neokonzervatívok elemükben érzik magukat

Obama a büntetőintézkedésekkel öt fontos célt próbál elérni:

 

(1) elterelni a figyelmet arról, hogy Washington vereséget szenvedett Szíriában és Moszkva példátlan módon már a békét szolgáló tárgyalásokra sem hívja meg Asztanába

(2) Moszkvára fogni a Demokraták fájdalmas vereségét az elnökválasztáson

(3) a lehető legnagyobb károkat okozni Moszkva és Washington kapcsolataiban, hogy Trumpnak herkulesi feladattal kelljen megbirkóznia a normalizálás során (4) Trumpot gyakorlatilag kollaborációval vádolni meg az orosz hírszerzéssel, így delegitimizálni a három hét múlva kezdődő elnökségét.

(5) éket verni Trump és a Republikánus Párt közé.

 

Geopolitikai értelemben az Obama mögött álló hatalmi körök a konfrontáció élezésére játszanak Moszkvával, míg a Trump mögött álló erők szerint ez csupán elterelné a figyelmet a valódi ellenségről: Kínáról. Trump és csapatának e mellett meggyőződése, hogy a Demokraták győzelme esetén Obama nem vezetett volna be hasonló büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. Az amerikai média zászlóshajói éles szavakkal bírálják a feltételezett orosz kibertámadásokat, mit sem törődve az elmúlt évek hasonló amerikai lehallgatási műveleteivel Angela Merkel telefonja ellen, vagy az ENSZ internet vonalainak kémlelésével.

A Republikánus neokonzervatívok mindenesetre teljes mellszélességgel Obama mögött sorakoztak föl. A korábbi ENSZ nagykövet, John Bolton elégtelennek tartja a szankciókat, szerinte „el kell érni azt, hogy az oroszok érezzék a fájdalmat”. Az amerikai globális hegemónia lánglelkű – de már felettébb hajlott korú – lovagja, John McCain, aki a Szenátus Katonai Bizottságának vezetője, csütörtökre meghallgatást hívott össze a kibertámadásokról, ahol természetesen a feltételezett orosz műveletek fogják vinni a prímet.

Káncz Csaba jegyzete

 

McCain szenátor az ukrán fronton szilveszterezett

·         

·          

o

·     

·        John McCain amerikai republikánus szenátor szombaton azt mondta Ukrajnában, hogy továbbra is mindenben támogatja az ukrán népet az orosz elnyomás és Putyin területszerző háborúja ellen. A szenátor a szilveszter estét is a front közelében töltötte, Petro Porosenko ukrán elnök és ukrán katonák társaságában.

Ukrajnában több mint 3 éve törtek ki harcok, miután Viktor Janukovics elnök - valószínűleg orosz nyomásra - letett korábbi ígéretéről, és nem írta alá az Ukrajna és az EU között tervezett társulási megállapodást. Ezután EU-párti tüntetések kezdődtek Kijevben 2013 végén, majd Janukovics elnök elmenekült az országból. 2014-ben az orosz hadsereg megszállta, és Oroszországhoz csatolta a korábban Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, és jelentős orosz támogatással polgárháborút indítottak az új kijevi kormány ellen a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták. A szeparatisták fegyvert, ellátmányt és személyzetet is Oroszországból kapnak, számtalan videóriport és cikk szól arról, hogy az ukrán fronton titokban hivatásos orosz katonák is harcolnak az ukrán hadsereg ellen.

McCain szenátor évtizedek óta az oroszokkal szembeni minél keményebb fellépés híve, éppen ezért, kezdetektől fogva támogatta az ukrán kormányt, és az Egyesült Államokban több akcióbizottságot is létrehozott, a putyini agresszió ellen harcoló ukrán nép támogatására.

Ő is szerzője annak a levélnek, amit 27 amerikai szenátor (demokraták és republikánusok egyaránt) Donald Trump megválasztott elnöknek írtak. Ebben kérik Trumpot, hogy támogassa Ukrajnát abban a háborúban, amit a levél orosz területszerző háborúnak nevez.

 

Donald Trumpot az eddigi jelek szerint az ilyen kérések nem igazán fogják meghatni, kampánya során ugyanis többször jelezte, hogy engedékenyebb lesz az oroszokkal szemben, mint Obama, és megválasztása után is többször nyilvánvalóvá tette, hogy amerikai-orosz vitákban is inkább hisz Vlagyimir Putyinnak, mint a CIA-nak. (Reuters)444.hu/2017/01/01/mccain-szenator-az-ukran-fronton-szilveszterezett