Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erős földrengés rázta meg Japánt, egy kislányra ráomlott az uszoda fala

 An aerial photo shows broken roofs due to an earthquake registering a weak 6 on the Japanese seismic scale in Ibaraki City, the north side of Osaka Prefecture on June 18, 2018. According to the Meteorological Agency, the depth of the epicenter is estimated to be about 13 kilometers, and the indicative magnitude is estimated to be 6.1. Some aftershocks occurred one after another in the afflicted areas.  ( The Yomiuri Shimbun )

Erős földrengés rázta meg Japánt, egy kislányra ráomlott az uszoda fala

Erős, 6,1-es fokozatú földrengés rázta meg Oszakát és Japán nyugati felének más városait hétfőn reggel, a természeti csapásban egy férfi és egy kislány életét vesztette, és további több mint negyven ember megsérült.

A reggel 7 óra 58 perckor bekövetkezett rengés epicentrumát az oszakai prefektúra északi részén mérték, fészke pedig mintegy 13 kilométeres mélységben volt – jelentette a japán meteorológiai intézet.

A földmozgás több helyütt fennakadásokat okozott a reggeli csúcsforgalmi órákban, leállt miatta a nagy sebességű Sinkanzen vasút és más vasútvonalak forgalma, nyomában kiterjedt áramkimaradások keletkeztek, és az oszakai gázszolgáltató cég elővigyázatosságból megszakította több mint százezer háztartás ellátását. Az áldozatok közül a 9 éves kislányra egy uszoda fala omlott rá a 350 ezer lakosú Takacuki városában, míg a 80 éves férfire egy fal omlott Oszakában. A hatóságok közlése szerint a sérültek többsége Oszakában fordult orvosi segítségért, ahol több tűzesetet is okozott a természeti csapás.

Okonogi Hacsiró katasztrófavédelmi miniszter elmondta, hogy jelentést kaptak egy összeomlott épületről is, amelynek romjai alá emberek szorultak, de a hatóságoknak még nem sikerült megerősíteniük a bejelentést.

Frissítés:

A legfrissebb szerint a halálos áldozatok száma három, 200-an pedig megsérültek. Abe Sindzó japán miniszterelnök összehívta a kormány rendkívüli rendkívüli ülését, amelyen megvitatják a földrengés utáni helyzetet.

Oszakában ez volt a legintenzívebb szeizmikus hatás azóta, hogy 1923-ben elkezdtek átfogó méréseket végezni. A japán meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy egy héten belül még egy hasonló erejű földrengés rázhatja meg Oszaka térségét, de eloszlatta azokat a félelmeket, hogy hatalmas földmozgást várható a térségben.

(kiemelt kép: Europress)   24.hu/kulfold/2018/06/18/eros-foldrenges-razta-meg-japant-egy-kislanyra-raomlott-az-uszoda-fala/