Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felejtsd el a kávét, a banánt, a narancsot, a mogyorót: úgysem lesz rá pénzed

 Felejtsd el a kávét, a banánt, a narancsot, a mogyorót: úgysem lesz rá pénzed

2015. december 03., 20:30

Privátbankár

A WWF jelentése szerint a fogyasztók hamarosan érezni fogják az éghajlatváltozás kíméletlen hatásait: ezek ugyanis nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a boltok polcain is az egyes termékek (mint például a kávé vagy a narancs) elérhetőségének és árának megváltozásában is.

Egyre rosszabb lesz

A WWF új, Vihar előtti csend címen kiadott jelentése négy, világszerte fogyasztott mezőgazdasági termék - kávé, narancs, mogyoró és banán - példáján keresztül mutatja be a klímaváltozás drasztikus hatásait.

A klimatikus körülmények változása, valamint az olyan extrém időjárási jelenségek, mint az aszályok vagy épp az árvizek már jelenleg is számos mezőgazdasági termény hozamának csökkenéséért felelősek. Arra számíthatunk, hogy a jövőben további terméskiesést tapasztalhatunk a változások következtében.  Az éghajlatváltozás negatív hatásai ugyanis a jövőben tovább fognak erősödni, a globális felmelegedés és az ehhez történő alkalmazkodás mértékétől függően.  A jelenlegi brazil és kaliforniai aszályok ízelítőt adnak abból, hogy mi vár ránk - mondja Thilo Pommerening, a WWF Németország éghajlatváltozási szakértője.

A jelentés kiemeli, hogy a globális felmelegedést elsődlegesen okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus korlátozása nélkül oda juthatunk, hogy a ma még leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a közeljövőben.

Luxus lesz a kávé

A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnám adja, ahol ez meghatározó gazdasági tevékenység. Az évszázad közepére azonban a jelenlegi termőterületeinek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében. Az elmúlt évtized során a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban, sőt, Vietnám egyike azon országoknak, amelyet a világon a leginkább sújt az éghajlatváltozás.

Ha nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátása, az évszázad végére így nő az egybefüggő csapadékmentes időszakok hossza a Dél-Amerikai kávétermelő vidékeken (a piros területeken 10 vagy több nappal)

Eltűnhet a banán

A világon legnagyobb mértékben termesztett gyümölcs, a banán termelése is erőteljesen érintett. A melegebb idő, a viharok és áradások kedveznek a veszélyes baktériumok és gombák elterjedésének, e növénybetegségek kiirtása pedig rendkívül költséges. Külön kihívást jelent, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, így egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti. A világ harmadik legnagyobb exportőreként nyilvántartott Kolumbiában az éghajlatváltozás következtében a banántermelésre alkalmas területek mintegy 60 százaléka eltűnhet 2060-ra.

Ha nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátása, az évszázad végére így változik a csapadék mennyisége a banántermelő vidékeken (a kék területeken 200 vagy több milliméterrel nő)

Szárazság fenyegeti a narancsot

A narancs számára a legnagyobb veszélyt az aszály jelenti. A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, és az ország narancstermelésének 80 százalékát egyetlen állam, São Paulo adja. A termeléshez jelenleg is egyre gyakrabban intenzív öntözés szükséges, ami az 1960-as és 1970-es években még egyáltalán nem volt elterjedt. Az ültetvények területe is délre tolódott az államon belül, szintén az éghajlatváltozás következtében. A kaliforniai és floridai termelőterületek is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy pedig a tengerszint-emelkedés miatt.

Ha nem változik az üvegházhatású gázok kibocsátása, az évszázad végére így nő a maximumhőmérséklet a Dél-Amerikai narancstermelő vidékeken (a narancssárga területeken 5-7 Celsius-fokkal)

Egy egész országot veszélyeztet a mogyoró

A mogyoró világpiacát Törökország uralja, a globális termelés 70 százalékát meghaladó részesedésével. 2014-ben egy hatalmas terméskiesés a világpiaci ár megduplázódásához és az európai csokoládé-gyártók beszerzési stratégiájának megváltozásához vezetett. A török környezetvédelmi minisztérium szerint Törökországban a termőterületek országos szintű eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.

Mindeddig a tudomány az egyes kiemelt mezőgazdasági termékekre összpontosított. Az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásai azonban még nincsenek áttekintő módon felmérve, pedig ezzel sürgősen foglalkoznunk kell - mondja Pommerening.privatbankar.hu/makro