Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feloldották a Diamond Princess karanténját, de sok szakember szerint ez végzetes hiba volt

2020.02.19

 Feloldották a Diamond Princess karanténját, de sok szakember szerint ez végzetes hiba volt

 

MOLNÁR CSABAKÖVETÉS

2020.02.19. 09:41MÓDOSÍTVA: 2020.02.19. 10:13

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

FELIRATKOZOM!

Azokat az utasokat engedik először partra lépni a Japán partjainál két héttel ezelőtt karanténba helyezett óceánjáró hajó fedélzetéről, akiket teszteltek a koronavírus-fertőzésre, és negatívnak bizonyultak. Csakhogy a fertőzőbetegség-szakértők azt hangoztatják, hogy ez hatalmas hiba, hiszen a bizonyítékok arra utalnak, hogy

A MA MÉG TÜNETMENTES UTASOK IS LEHETNEK FERTŐZŐKÉPESEK.

A hajóról már elszállították azokat a betegeket, akiket jelenleg japán karanténkórházakban kezelnek, illetve azt a 300 amerikai utast, akiket hazavittek az Egyesült Államokba, és ott különítették el őket két katonai bázison.

QP | Quality Placement

Összesen 545 igazolt fertőzési eset kapcsolható a hajóhoz, és csak tegnap újabb 88 fertőzöttet találtak a fedélzeten. A mai napon is találtak már egy új beteget. Ettől függetlenül elkezdték kiszállítani az utasokat, először a negatív teszteredménnyel rendelkező 70 éven felülieket. Az utasok teljes kiszállítása több napot fog igénybe venni.

A legtöbbjük a kikötőből azonnal a reptérre utazik taxik segítségével, ahonnan hazatérnek. Több ország is szervezett charterjáratokat az állampolgárai hazaszállítására. Viszont amint elhagyták a hajót,

SZABADON MOZOGHATNAK, NEM KÖTELEZŐ KARANTÉNBE VONULNIUK JAPÁN TERÜLETÉN. 

Az evakuált amerikaiak közül legalább 14-en megfertőződtek. Az amerikai közegészségügyi hatóság (CDC) ennek kapcsán, bár dicsérte a japán intézkedéseket, megjegyezte, hogy az egész hajó karanténbe helyezése nem akadályozta meg, hogy a kór a fedélzeten szabadon terjedhessen. Keddi közleményükben megjegyzik, hogy az értékülésük szerint a hajó terjedő fertőzés okozta kockázatok továbbra is fennállnak - a karantén feloldása ellenére. 

A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró utasai a 14 napos karantént követően busszal távoznak 2020. február 19-én.

A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró utasai a 14 napos karantént követően busszal távoznak 2020. február 19-én.

Fotó: Hanai Toru / MTI / EPA

Egy japán infektológus, Ivata Kentaro, aki személyesen is ellátogatott a hajóra, azt nyilatkozta, hogy a fedélzeten bevezetett intézkedések távolról sem voltak kielégítők:

A Diamond Princess fedélzetén nagyon megijedtem... esélytelen volt megmondani, hogy hol találkozhat az ember a vírussal. Mindenhol bürokraták irányítottak mindent

A hajó utasainak kiengedése azért is furcsa döntés a japán hatóságok részéről, mert egyébként az egész országban szigorítják a járványellenes intézkedéseket. Noha az olimpiára készülő ország vezetői igyekeztek csillapítani a járvány terjedésével kapcsolatos félelmeket, ezek lassan a teljes lakosságot megfertőzik. Eddig 613 igazolt Covid-19 fertőzést jelentettek Japánból (többségüket a hajóról), míg pénteken még csak 31 hajótól független megbetegedés volt ismert, ma már 68. Eddig egy személy hunyt el Japánban a fertőzés következtében.

(CNN)    index.hu/techtud/2020/02/19/feloldottak_a_diamond_princesss_karantenjat_de_sok_szakember_szerint_ez_vegzetes_hiba_volt/