Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Globális szervezettel irányíttatná az országokat Ferenc pápa a közös jó érdekében

2019.05.08

 2019.05.07.

 

Kántor Fanni

Globálisan irányíttatná az országokat Ferenc pápa a közös jó érdekében

 

Kommentem: A következő pápa, Római Péter ezt meg is valósítja

FOTÓ: Google

Ferenc pápa egy olyan ötletet vetett fel a katolikus egyházzal kapcsolatban, amely globálisan, még az országok kormányzóit is felülmúló hatalomra törekedne a közös jó érdekében.

„Úgy gondolom, hogy a legnagyobb kihívások közé tartozik mostanában a klímaváltozás, a rabszolgaság és a béke.” – mondta a pápa a Püspöki Akadémiának.

Az elmúlt hetekben találkozott a pápa az akadémia tagjaival, hogy megvitassák a nemzet, az állam és a nemzet-állam kérdését.

A pápa kijelentette, hogy manapság a legtöbb konfliktus abból születik, hogy a nacionalizmust meglovagolva az országok egy része nemzeti szuverenitást követel. Bár mindezt negatívan ítélte meg, a hazafiasságot pozitívnak értékelte olyan körülmények között, amely nem antiszemita, rasszista, vagy amely nem épít falakat. Hozzátette: A nemzeti szuverenitás nem jogos abban az esetben, ha az országok nem befogadóak a migránsokkal szemben.

Kijelentette, hogy az individuális országok már nem képesek arra, hogy magukról gondoskodjanak és irányítsák az országukat a globalizáció miatt.

„A nemzet-államok ma már nem képesek arra, hogy a közös jóért dolgozzanak a populáció érdekében. A közös jó ma már globális szintű és a nemzeteknek össze kell dolgozniuk a saját hasznukra.” – mondta Ferenc pápa. A katolikus egyház vezetője felvetette a szupranacionális nemzetek ötletét is a konferencián.

A szupranacionális egyesség egy fajta multinacionális politikai unió, amelyben a kormányok egy szervezetnek adják a hatalmat. Ezzel a kifejezéssel sokszor írja le az Európai Uniót a Wikipédia.

A pápa kiemelte, hogy ezzel az új unióval például a nemzetek egy csoportja meg tudná erősíteni az együttműködést a közös jó érdekében. „Amikor egy ilyen szupernacionális jó ügyet találunk, szükséges, hogy egy különleges hatalommal felruházott szervezet legálisan és egybehangzóan tudja kivitelezni, végrehajtani a közös célt.” – tette hozzá az egyházi vezető, aki egyes keresztény hírportálok szerint egy ilyen unió élén a katolikus egyházat látná szívesen.

(CBN)   www.hitradio.hu/hirek/globalis-szervezettel-iranyittatna-az-orszagokat-ferenc-papa-a-kozos-jo-erdekeben