Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógyszergyártók vesztegettek orvosokat, hogy függőségbe taszítsák Amerikát

2019.01.31

 

Gyógyszergyártók vesztegettek orvosokat, hogy függőségbe taszítsák Amerikát

2019. január 29. 15:50
 
 
 

Orvosokat megvesztegető gyógyszergyári vezetők pere kezdődött meg hétfőn Bostonban. Az érintett vezetők a függőséget okozó opiát tartalmú gyógyszerek felírása érdekében fizették le az orvosokat.

 
 
 

Az Insys Therapeutics gyógyszergyár milliárdos alapítója és 2017-ig elnök-vezérigazgatója, John Kapoor négy munkatársával együtt áll a bíróság előtt. Először fordul elő az Egyesült Államokban, hogy egy fájdalomcsillapítókat gyártó cég vezetőit bíróságon vonják felelősségre azért, mert a hatóságok szerint hozzájárultak az Egyesült Államokban pusztító opiátválsághoz.

Kapoor – a vádirat szerint – „bűnügyi vállalkozássá” alakította a céget: több millió dollárt fizetett orvosoknak azért, hogy az Insys gyógyszereit írják fel pácienseiknek. „John Kapoor és vádlott-társai azért fizettek doktoroknak, hogy hagyjanak fel orvosi hivatásukkal” – hétfői vádbeszédében David Lazarus helyettes ügyész. 

A 75 éves Kapoor és kollégái nem vallották bűnösnek magukat, Kapoort még 2017 októberében, éppen azon a napon tartóztatták le, amikor

Donald Trump elnök közegészségügyi rendkívüli helyzetnek minősítette az opiátválságot.

2017-ben az Egyesült Államokban csaknem 48 ezer ember lelte halálát kábítószer-túladagolásban. Az Insys által gyártott, Subsys nevű fájdalomcsillapító fentanilt, a morfiumnál százszor erősebb opiátot tartalmaz, és az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) csakis rákbetegek erős fájdalmának csökkentésére engedélyezte. 

Az Insys gyógyszergyár vagy közvetlenül fizette le az orvosokat, vagy beszédekre, továbbképző tanfolyamok tartására – alkalmanként 275 ezer dolláros honoráriumért – kérte fel a megkörnyékezett orvosokat. A nyomozás tanúsága szerint az orvosok szükségtelenül és indokolatlanul is felírták a szóban forgó fájdalomcsillapítót. 

Tavaly szeptemberben a tekintélyes New York-i Sloan Kettering rákkórház orvos-igazgatójának, José Baselga onkológusnak kellett távoznia posztjáról, mert kiderült: nem tárta fel, hogy dollármilliókat kapott gyógyszergyáraktól és egészségügyi biztosítóktól „megrendelt” cikkeiért.

(MTI)

gyógyszer.   makronom.mandiner.hu/cikk/20190129_orvosokat_megvesztegeto_gyogyszergyari_vezetoinek_pere_kezdodott_bostonban

Veszélyes fájdalomcsillapítóval tömték a betegeket, hogy meggazdagodjanak

D. Kovács Ildikó

ÚJSÁGÍRÓ. 2018. 11. 25. 07:05

Újabb sebességre kapcsolhat az opiátkrízissel szembeni harc, ugyanis tömegesen indítanak pereket az Oxycontin nevű gyógyszert gyártó cég tulajdonosai ellen. Közben orvosok arról beszélnek, hogyan próbálták meg őket rákényszeríteni arra, hogy akkor is felírják az ópiáttartalmú, ezáltal erős függőséget okozó fájdalomcsillapítókat, amikor szerintük erre nem volt szükség.

 

Charles Lucas már harminc éve dolgozott sebészként Detroitban, amikor egyik nap berendelték a kórház etikai bizottsága elé. Egy nővér ugyanis feljelentette és azzal vádolta, hogy nem kezelte megfelelően egy páciens fájdalmát.

Lucas régi páciensei között volt Gail Purton, akit többek között azért kellett megoperálnia, mert a petefészekrák áttéteket képzett a testében. A műtét után egy nővér megkérdezte Purtont, hogy vannak-e fájdalmai, mire a nő igennel felelt. A nővér ezt követően feljelentette Lucast, mert szerinte a sebész nem adott elég fájdalomcsillapítót Gailnek.

Az orvos nem értette a dolgot, szerinte természetes, hogy egy ilyen súlyos műtét után valamennyi fájdalmat érez a beteg, és sokkal jobb, ha valaki érez egy kis fájdalmat, de tiszta az elméje, mintha elmulasztják a fájdalmát, de elkábul a gyógyszerektől.

Mindegy, mennyire fáj

Az ügyet végül elvetette az etikai bizottság, de ahogy a Guardian egy hosszú riportban beszámolt róla, Lucasé nem egyedi eset. Több kollégáját is az etikai bizottság elé citálták hasonló feljelentések miatt, és ugyan volt olyan, aki ellenállt, de a fiatalabb orvosok közül többen engedtek a nyomásnak és felírták az opiáttartalmú gyógyszereket.

Akkor is, ha ezt a fájdalom nagysága nem követelte volna meg.

Amint arról több cikkben is beszámoltunk, az Amerikai Egyesült Államokban rengeteg településen valóságos krízishelyzet alakult ki az opioidfüggőség miatt. A szakértők szerint a krízis kialakulásában nagy szerepet játszott az Oxycontin nevű gyógyszer, amelyet évtizedekig boldog-boldogtalannak felírtak, anélkül, hogy a gyógyszerfelügyelet vizsgálta volna, hogy mennyire okozhat függőséget.

A kilencvenes években egy új trend kezdett el terjedni az egészségügyben, meg kell szüntetni a páciensek összes fájdalmát, a legkisebbet is. A mozgalom mögé beállt a fájdalomcsillapítást promotáló American Pain Society, amelyet részben a gyógyszergyárak finanszíroztak.

Az Amerikában dolgozó brit orvos, Jane Ballantyne kezdetben maga is azt gondolta, hogy az opiáttartalmú tabletták javítják a betegek életminőségét, mígnem észrevette, hogy valakinél nem működött. A páciensek fájdalma nőtt, emiatt több gyógyszert vettek be, de az nem hatott, ezért még nagyobb adagra volt szükségük. Ballantyne betegeinek rokonai arra panaszkodtak, hogy a szeretteik viselkedése a gyógyszerek szedését követően megváltozott: távolságtartók, mogorvák lettek, romlott az ítélőképességük.

Jane Ballantyne 
Forrás: World Congress on Pain

Több gyógyszer = több pénz

Ballantyne-hoz hasonlóan több orvos is elkezdte feljegyezni a megfigyeléseit, a váltás azonban nem volt egyszerű. Az egészségbiztosítók ugyanis nagy nyomás alá helyezték az orvosokat, hogy a beteggel folytatott, időigényesebb konzultáció helyett, amelynek során elmagyarázzák, hogy vannak más módok is a stressz enyhítésére, egyszerűen csak írjanak fel gyógyszert.

Ha az előbbi módszert választották az orvosok, számíthattak arra, hogy Lucas esetéhez hasonlóan a főnökeik fogják őket számon kérni, a több gyógyszer felírása ugyanis több pénzt jelentett a kórháznak.

Az Oxycontint gyártó Purdue Pharma profi marketingkampányt dolgozott ki, ahogy arról korábban már írtunk. Embereket képeztek ki arra, hogy minél hatékonyabban tudják rásózni a gyógyszert a szakemberekre, sok orvos például tévesen azt hitte, hogy a gyógyszer hatóanyagát alkotó oxikodon hatóereje kisebb, mint a morfiumé, ezért kevésbé veszélyes.

Ehhez képest 2018-ban már naponta közel 200 ember hal meg opiátkrízis miatt az Egyesült Államokban.

Doktor vagy drogdíler? 157 év a különbség
Az elítélt amerikai orvos szerint ő csak a fájdalmat akarta csillapítani. Az ügyészség kábítószer-kereskedőként kezelte.

Függőségből sok milliós vagyon

A Purdue Pharma három vezetője a 2000-es évek közepén bűnösnek vallotta magát abban, hogy félrevezették a gyógyszeripari felügyeletet, az orvosokat és pácienseket az Oxycontinnal kapcsolatban. A cégnek akkor 600 millió dollár büntetést kellett fizetnie.

Most azonban ennél nagyobb szabású jogi hadjáratra kell készülniük. Szintén a Guardian írta meg, hogy több mint 1200 város, megye és település szövetségi bíróságon beperelte a Purdue Pharmát alapító Sackler család több tagját. Ezen kívül legalább 30 állam is bírósági eljárást indít a cég ellen, az első ilyen tárgyalás a tervek szerint jövő tavasszal lenne Louisianában.

Oxycontin pills. oxycodone hydrochloride. prescription only pain medication.  (Photo by Lawrence K. Ho/Los Angeles Times via Getty Images)
Fotó. Lawrence K. Ho/Los Angeles Times via Getty Images

A szakértők szerint azonban nem biztos, hogy erre sor kerül. Egy, a Guardiannek nyilatkozó ügyvéd inkább arra számít, hogy az államok a bíróságon kívül egyeznek meg, ahhoz hasonlóan, mint 1998-ban a nagy amerikai dohánygyárakkal az úgynevezett Big Tobacco-ügyben. A cégek akkor a bírósági ítélet megvárása helyett többek között vállalták azt, hogy évente befizetnek az államok kasszájába egy bizonyos nagyságú összeget, hogy azt a dohányzás miatt egészségkárosodást szenvedett betegek kezelésére fordítsák. Igaz, ez az egyezség is körülbelül 250 milliárd dolláros költséget jelent a dohánygyáraknak.

Egyes számítások szerint az opiátfüggőség évente 500 milliárd dolláros terhet jelent az USA költségvetésének,

ugyanakkor a Guardian forrásai szerint a Purdue Pharma nem tud megengedni magának egy nagyobb összegű kártérítést, mert a multimilliomos Sackler család tagjai folyamatosan szivattyúzták ki a pénzt a cégből. Ezt aztán ingatlanba, jótékonysági alapítványokba és külföldi cégekbe csatornáztak át. Az alperesek azonban azt szeretnék, ha ez nem lenne akadálya annak, hogy hozzájussanak a kártérítéshez.

Ráadásul a családtagok ellen nemcsak polgári, de büntetőjogi eljárás is indulhat, sajtóinformációk szerint már nyomoznak is ellenük. Massachusetts állam főügyésze, Maura Healey állítja, hogy

Sacklerék teljes mértékben tisztában voltak a túlzott Oxycontin-használat veszélyeivel, de a kapzsiságuk felülírta az etikai szabályokat.

24.hu/kulfold/2018/11/25/oxycontin-per-purdue-pharma-usa/