A pestis, a rettegett fekete halál arat Afrikában: Madagaszkáron az áldozatok száma már elérte a 165-öt, a fertőzöttek száma pedig több, mint kétezer. A középkor Európájában a fél kontinens lakosságát kipusztító fekete halál, a bubópestis kórokozója jelent meg a szigeten, ám ezúttal a szintén rendkívül veszélyes tüdőpestis a betegség lefolyása – ez a változat cseppfertőzéssel terjed, csakúgy, mint az influenza, és kezelés nélkül a halálozás aránya a 95 százalékhoz közelít.

Madagaszkáriak a patika előtt egészségügyi maszkért állnak sorba

 

 
 

Richard Conroy, a kifejezetten a nyaralásokról behurcolt fertőzésekkel foglalkozó társaság, a Sick Holiday vezetője borúlátó: szerinte a kérdés nem az, hogy Afrikából átkerül-e Európába a gyilkos kórokozó, hanem csak a “mikor”: a a repülőkön közlekedő turistatömegek ugyanis a gyors lefolyású betegségeket – márpedig a tüdőpestis ilyen, akár 1-3 nap alatt képes ölni – is képesek hazahurcolni.

Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem professzora szintén úgy véli, csak idő kérdése, hogy egy-egy járvány globálissá váljon és végigsöpörjön a bolygón. A madagaszkári járvánnyal kapcsolatban hangsúlyozta az azonnali cselekvés fontosságát, mondván: “ha nem lépünk közbe – idézi a The Daily Mail cikke a tudóst – a betegséget nem tudjuk többé ellenőrzés alatt tartani, és az óriási pusztítást okozhat az egész világon.”

blikk.hu  hirorigo.net/hamarosan-elerheti-europat-gyilkos-afrikai-jarvany/