Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Három éven belül éttermekbe kerülhet a lombikhús

 Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst, jelentette be kedden a Mosa Meat. A maastrichti egyetem kutatói 2013-ban mutatták be a világ első olyan hamburgerét, amelyhez a húst laboratóriumban hozták létre, öt évbe telt, mire kidolgozták a tömegtermelésre alkalmas technológiát.

Az öt évvel ezelőtti hírek szerint a holland kutatók laboratóriumában áttetsző műanyag csészékben, speciális tápoldatban növekedett az a több milliárd izomsejt, amiből a végén az első húspogácsát el tudták készíteni. A kutatók olyan őssejteket használtak fel, amelyek képesek bármilyen másfajta sejtté átalakulni. Az első, csupán 140 grammos szelet nagyjából húszezer vékony izomszövetből állt, és gyártási költsége akkor igen magas volt: 250 000 euróba, azaz körülbelül 73 millió forintba került.

Fotó: David Parry / PA Wire / Mosa Meat

Három éven belül éttermekbe kerülhet a lombikhús

A műhúst fejlesztő holland cég szerint nagyjából egy dollárba kerül majd egy mesterséges hamburgerpogácsa.

844 · Jul 18, 2018 12:31pmTovább a kommentekhez

 

Mosa Meat cégnek – ami Mark Postnak, a mesterséges húst fejlesztő kutatócsoport vezetőjének startupja – mostanra sikerült összegyűjtenie a húsipari fejlesztéshez 7,5 millió eurót (2,4 milliárd forintot). A két fő befektető a német M Ventures és a svájci központú európai húsfeldolgozó cég, a Bell Food Group volt. A Mosa Meat 2021-től tervezi első termékei – főleg a burgerekhez való marhahús – piacra dobását. Az ipari méretű termelés beindulását 2-3 évvel későbbre időzítik. Számításaik szerint akkor egy dollárba (277 forintba) kerül majd egy átlagos hamburgerpogácsa.

Mark Post a mesterséges marhahússal

Mark Post a mesterséges marhahússal

Fotó: David Parry/PA / Mosa Meat

A Mosa Meat szerint egyetlen mintavétel sejtjeiből akár 80 ezer hamburgerhez való húst is elő lehet állítani. A nagy kihívás, hogy a lombikhús kinézetre, érzésre és ízre is hasonlítson a valódi húshoz.

Animated video - cultured beef process from Sarah Lucas on Vimeo.

Környezetvédők szerint a világ egyre növekvő húsigényét nem lehet fenntarthatóan kielégíteni, mivel a marha-, sertés- és baromfihús előállítása sokkal nagyobb forrásokat igényel, mint a növényi alapú fehérjéké. A marhák ráadásul nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A laborhús fejlesztéséről és más hasonló húshelyettesítő próbálkozásokról korábban részletesebben is írtunk.

 

index.hu/tech/2018/07/18/harom_even_belul_ettermekbe_kerulhet_a_lombikhus/