Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hawaii után kitört egy újabb vulkán, rengeteg az eltűnt és a halott

 Több mint nyolcvan otthont puszított el eddig a Kilauea vulkán

 

-VARGA-KÖVETÉS

2018.06.02. 08:13

Négy hét alatt nyolcvanhét család otthona semmisült meg Hawaii-n a Kilauea vulkán kitörésének következtében, közölte a helyi polgárőrség szóvivője a CNN-nel. Ami igazán aggasztó, hogy csütörtökön ez a szám még csak 78 volt - a lávafolyam azóta még kilenc házat pusztított el.

vulkan-2

Mosolyogva tört ki a Kilauea vulkánwww.erdekesvilag.hu/mosolyogva-tort-ki-a-kilauea-vulkan/

Fotó: Wikipedia/G.E. Ulrich, USGS. Cropping by Hike395

A lakosság egy része azonban mg mindig bízik valami isteni csodában, mivel a lávafolyam útjában fekvő területek lakói között akadnak olyanok, akik eddig nem engedelmeskedtek a kormányzó kitelepítési parancsának, és maradnak a házukban - nekik mostantól két alternatívájuk lesz: vagy elmennek önként, vagy letartóztatják őket. A türelmi időszak péntek délutánig tartott, hogy azóta hányan távoztak önként vagy bilincsben azt nem tudni, de azt igen, hogy ha valaki esetleg elbujt volna, és később bajba kerül, hiába hívogatja a 911-et, mert a katasztrófavédelem nem fog kiszállni a területre.

Szóltunk. Kértük őket. Most még egyszer: kérem, távozzanak. Ennyi.

 

A vulkán kitört, az emberek meg golfoznakFORRÁS: AFP/2018 GETTY IMAGES/MARIO TAMA

Ez már elég komolynak látszik - a golfkocsi halad továbbFORRÁS: AFP/2018 GETTY IMAGES/MARIO TAMA    www.origo.hu/sport/egyeni/20180517-kilauea-vulkan-kitorese-hawaii-szigetek-nagy-sziget-golfozas.html

Ezt Janet Snyder, a megyei katasztrófavédelem szóvivője közölte az újságírókkal. A vulkán négy hete tört ki először, a lávafolyam azóta pusztítja Hawaii-sziget (Hawaii-t több száz kisebb és nyolc nagyobb sziget alkotja, a legnagyobbat hívják Hawaiinak) keleti részét. Az amerikai geológiai szolgálat szerint a kitörés eddig 14 négyzetkilométernyi területet (kb. a debreceni Nagyerdő másfélszeresét) tette lakhatatlanná. A polgári védelem adatai szerint az érintett területekről eddig mintegy 2000 ember költözött ki május 3., a vulkán kitörése óta. A magmafolyam miatt az elektromos és távközlési vezetékek működése is megszakadt.

A vulkánból legalább húsz repedésen keresztül szivárog-folyik a láva, ezek közül a nyolcas számot viselő a legaktívabb és legveszélyesebb: az innen indult folyam óránkét 90 métert halad, és alkalmanként 80 méter magasra lövelli ki magából a lávát. A repedésekből emellett nem pusztán olvadt kő szivárog, hanem a rések gyakorlatilag szakadatlanul öntik magukból a mérgező kén-dioxidot is. A Kilauea kráteréből pedig rendszeresen elő-előtör a hamu, ami súlyos légzési nehézségeket okoz az érintett területeken élőknek. A geológusok azt mondják: fogalmuk sincs, meddig tarthat még a kitörés.

A CNN arra az érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet, hogy a kitörés a nagy kiterjedésű erdőtüzekhez hasonlóan befolyásolja az időjárást is, pontosabban a gomolyfelhő-képződést, amit a feláramlás okoz, és akár csapadékot is eredményezhet.index.hu/kulfold/2018/06/02/tobb_mint_nyolcvan_otthont_puszitott_el_eddig_a_kilauea_vulkan/

 

 

Kitört egy újabb vulkán, rengeteg az eltűnt és a halott

2018. június 04., 09:07
 

Hawaii után most Guatemalában pusztít vulkánkitörés, legalább 25 halottról tudnak.

Izzó láva tör fel a guatemalai fővárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego nevű vulkán kráteréből 2018. június 3-án.
Forrás: MTI/EPA/Esteban Biba
Izzó láva tör fel a guatemalai fővárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego nevű vulkán kráteréből 2018. június 3-án. Forrás: MTI/EPA/Esteban Biba

BBC tájékoztatása szerint a 25 halott mellett több százan megsérültek és rengetegen eltűntek, miután a Fuego vulkán kitört Guatemalában. A tűzhányó nagyjából 40 kilométerre dél-keletre fekszik Guatemala Citytől, amikor tegnap este váratlanul köveket, füstöt és lávát kezdett köpni. A lávafolyam elmosott egy kis falut, El Rodeót, embereket és házakat temetve a forró magma alá. A guatemalai repülőteret, a La Aurorát lezárták a füstfelhő és a hamueső miatt.

A Fuego vulkán kitörése a legnagyobb 1974 óta Dél-Amerikában. A Guatemalai kormány tájékoztatása szerint nemzeti válságállapotot hirdettek, a vulkánkitörés nagyjából 1,7 millió embert érint közvetlenül. A mentőegységek azt javasolják a térségben rekedteknek – akinek a mentése és szállásolása folyamatosan zajlik – hogy viseljenek maszkot, elkerülve ezzel a hamu és a mérges gázok belélegzését. privatbankar.hu/makro/kitort-egy-ujabb-vulkan-rengeteg-az-eltunt-es-a-halott-318956