Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiába hordanak szájmaszkot Kínában, nem ez győzi le a koronavírust

2020.01.31

Hiába hordanak szájmaszkot Kínában, nem ez győzi le a koronavírust

 

 ·         VILÁGI MÁTÉKÖVETÉS

·         2020.01.26. 06:33

·         KAPCSOLÓDÓ

·         A kínai hatóságok arra kérték Vuhan lakóit, hogy hordjanak orvosi maszkot az arcukon, azonban a tapasztalatok és kutatások szerint ez nem sokat segít – írja New York Times. Az óvintézkedésre a koronavírus elterjedése miatt van szükség. Ázsiában egyébként is elég elterjedt a szájmaszk viselése a betegségek, vagy éppen a szmog elleni védekezésként.

·         K  AP20200123076

·         Fotó: Kin Cseung / MTI

·         Ugyan ha rendesen és folyamatosan hordják az orrot és a szájat fedő orvosi maszkokat, akkor azok valóban segíthetnek, hogy megakadályozzák a fertőzések terjedését, de még nincs kimondottan sok kutatás a mindennapokban hordott maszkok hatékonyságáról. A McMaster egyetem specialistája, Dr. Mark Loeb szerint az egészségügyi intézményekben igenis hasznosak, a SARS vírus alatt 85 százalékkal csökkentették a kórházi dolgozók megfertőződésének esélyét. A létező kutatások leginkább arra fókuszáltak, hogy a maszkok mennyire védik az egészségügyi dolgozókat a fertőző betegtől.

·         Azonban a maszkok közel sem olyan hatékonyak, mint ahogy azt sokan sejtik, aminek több oka is van. Egyrészt nem zárnak légmentesen, tehát nem állítanak meg minden levegőben terjedő kórokozót - bár a nagyobb tüsszentés- és nyálcseppeket kivédik. Másrészt a legtöbben nem szakszerűen használják őket: sokan benyúlnak alá koszos kézzel vakarózni, vagy leveszik telefonáláshoz.

·         SOKKAL HATÉKONYABB A RENDSZERES KÉZMOSÁS, ÉS HA ELKERÜLJÜK A BETEGEKET.

·         Ha úgy érzi, hogy magas a megfertőződés kockázata, akkor tessék legalább 20 másodpercig kezet mosni meleg vízzel és szappannal, méghozzá gyakran és minden étkezés előtt. A kéz minden részét, a körmök alatt is, az nem sokat segít, ha csak a tenyerünket dörzsöljük erősen. Ebben az esetben az arcot sem szabad taperolni, mivel a vírus bőrön át nem, viszont szemen, szájon, vagy orron át fertőz.

 

Jobb az alapos kézmosás, mint pár csepp kézfertőtlenítő

 

Már rég tudjuk, hogy kevés a nátha terjedése ellen, ha csak a szánk elé tesszük a kezünket tüsszentéskor. Sokaknak már a táskájában lapul a kézfertőtlenítő, hogy influenzaszezonban vagy a buszon kéznél legyen a fertőzések ellen. Egy friss kutatásból viszont kiderült, hogy lehet, hogy kevés egy gyors etanolos kézdörzsölés, ha a markunkba tüsszentünk – írja a CNN.

Ez azért lehet, mert tüsszentés után a tenyerünk még tele van friss orrváladékkal. Japán kutatók influenzásoktól orrváladék-mintát vettek, majd azt szétkenték 10 lelkes vállalkozó ujjain és fertőtlenítőt nyomtak rájuk. Az etanolos oldat két perc után se végzett a vírussal, négy perc kellett, hogy deaktiválja azt.

Ez az eredmény valószínűleg azért megy szembe az eddigi tapasztalatokkal, mert a korábbi vizsgálatoknál szárazon vitték fel az alanyok kezére a vírust, és nem volt jelen a váladék, amin a mikrobák burjánzhatnak. A japán kutatás egyik vezetője szerint ez a váladék percekig védheti a vírust. Miután hagyták, hogy az alanyok kezére száradjon a váladék, mindössze 30 másodperc is elég volt, hogy elpusztítsák a vírust.

D NOE20150814005

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A következő kísérletekben magát a dörzsölést figyelik majd meg, hiszen akár az is hozzájárulhat a fertőtlenítéshez.

Az eddigi kutatásoknál a kézfertőtlenítő mindig jóval hatékonyabbnak bizonyult, mint egy szappanos kézmosás. Ennek az az oka, hogy az emberek többsége nem mossa elég ideig a kezét, hogy lemossák a baktériumokat. Átlagban csupán 11 másodpercig mostak kezet a megfigyelt tesztalanyok.

 

– mondta Dr. Charles Gerba (közismertebb nevén Dr. Baci), az Arizonai Egyetem professzora. Tapasztalatai szerint egy fél perces, alapos kézmosás végez a kézen található legtöbb friss és száraz váladékos vírussal is.

index.hu/techtud/2020/01/26/kina_koronavirus_maszk_fertozes_megelozes/

 

 

Az AFP egy fotósának sikerült lefényképeznie a szomorú

valóságot a kínai Vuhan városában, amikor lefotózott egy

földön fekvő halott férfit, írja a The Guardian

Az újságírók éppen a máskor teljesen zsúfolt Vuhan utcáit járták, amikor ez a jelenet tárult a szemük elé csütörtök reggel. Éppen akkor érkeztek meg a mentők a 60 év körüli, akkor már halott férfihoz.

Egy arra járó nő azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy szerinte a férfi a koronavírus áldozata.

 

„Szörnyű. Az elmúlt napokban sok ember halt meg” - mondta. 


444.hu/2020/01/31/a-kep-ami-megmutatja-hogy-mi-tortenik-most-vuhanbanFotó: HECTOR RETAMAL/AFP