Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HOGYAN LEHET KIIMÁDKOZNI EGY MŰANYAGPOHÁRBÓL EGY VONAKODÓ BÉBIPOLIPOT A TENGERFENÉKEN?

2019.10.20

/qubit.hu/ 

Nem új hír, hogy az óceánok műanyagszennyezettsége kezd ijesztő méreteket ölteni: vastag rétegben borítja el a partokatóriási szigeteket alkotvirágzik a tengeri sziklákon, tengeri madarak azzal etetik (és ölik meg) fiókáikat. A hulladékból származó mikroműanyag pedig már nemcsak a víziállatok testében, hanem az esőben, a hóban és az emberi szervezetben is megjelent. Eközben az emberiség továbbra is egyre több műanyagot állít elő

 

Néha fordul csak elő, hogy az ökológiai katasztrófával fenyegető helyzetet kevésbé rémisztően, sőt némi humorral is lehet tálalni. Erre ad alkalmat az alábbi, 2019 áprilisában készült videó, amelyben egy csapat búvár próbál lebeszélni az átlátszó műanyag rejtekhelyről egy vonakodó bébipolipot az indonéziai Lembeh közelében. 

A felvételen, amelyet a BoredPanda fedezett fel, az egyik legintelligensebbnek tartott polipfaj, az Amphioctopus marginatus növendék egyede látható. A kókuszpolipként is emlegetett állatok a Csendes-óceán nyugati felének trópusi vizeiben élnek, és szokásuk kókuszdióval vagy kagylóhéjakkal védekezni. Egyedülálló képességük, hogy karjaikat „járásra” is használják, amit az alábbi videón szereplő polipbébi is demonstrál.  

qubit.hu/2019/10/18/hogyan-lehet-kiimadkozni-egy-muanyagpoharbol-egy-vonakodo-bebipolipot