Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsevő baktérium bukkant fel az USA keleti partvidékén

2019.07.10

 Húsevő baktérium bukkant fel az USA keleti partvidékén


FT
KÖVETÉS

Húsevő baktériumoktól származó fertőzés bukkant fel az Egyesült Államok keleti partvidékén, az amerikai médiumok a napokban több ilyen esetről beszámoltak.

A CBS televízió a floridai Santa Rosa Beachen történt megbetegedésről számolt be csütörtökön sugárzott riportjában. Az áldozat, Tyler King a lakásához közeli tóhoz kirándult, és visszatérőben azt észlelte, hogy feldagadt a karja, majd lassan kékeslila színűvé sötétedett. Azonnal orvoshoz ment, aki megállapította, hogy a vibrio nevű, húsevőként ismert ritka baktérium fertőzte meg. Az orvosok szerint szinte bizonyosan a vízben fertőződött meg. A fiatal férfi életét megmentették, lábadozik.

 

A CBS felidézte, hogy a múlt hónapban egy 77 éves floridai nőt - miután megvágta a lábát a tengerparton - szintén húsevő baktérium támadott meg. Lynn Flemingnek kisebb dudor keletkezett a lábán, de mivel nem tulajdonított neki jelentőséget, csak két héttel később fordult orvoshoz. Már nem lehetett megmenteni az életét.

 

David Agus egészségügyi szakértő szerint a part menti tengervizek egyre jobban felmelegednek, és ezzel ideális környezetet kínálnak a baktériumnak. "Vagyis a felmelegedéssel megnőtt az ilyen jellegű fertőzések kockázata" - fogalmazott az orvos. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy különösen azok az idősebb emberek vannak veszélyben, akiknek az immunrendszere meggyöngült, továbbá cukor- vagy rákbetegek. "De nem kell félni a tengertől, csak legyünk tisztában a veszélyekkel is" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy csakis az azonnali orvosi ellátás mentheti meg a beteget.

 

 

 

The Washington Post arról írt, hogy egy marylandi asszonynak a fiát kellett kórházba vinnie, miután a népszerű marylandi üdülőhelyen, Ocean Cityben nyaraltak, és a fürdés után a gyereken piros foltok jelentek meg. A fiút szintén húsevő baktérium támadta meg, egyelőre még kórházban kezelik.

 

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) munkatársa a Fox televíziónak nyilatkozva közölte: a vibrio baktérium többnyire az Egyesült Államok keleti partvidékének vizeiben tenyészik. Elmondta, hogy a húsevő baktériummal megfertőzöttek közül minden harmadik beteg belehal a fertőzésbe. A CDC adatai szerint 2010 óta évente 700-1200 vibriofertőzést regisztrálnak.

index.hu/kulfold/2019/07/05/husevo_bakterium_bukkant_fel_az_usa_keleti_partvideken/

 

 

Rákot vacsorázott, a végtagjaival fizetett érte

Az óceánokban többféle úgynevezett húsevő baktérium él. Normál körülmények között ezek nem okoznak semmilyen problémát az embernek. A klímaváltozás miatt azonban kezdenek kihúzódni a part menti vizekbe, ahol már súlyos fertőzéseket okozhatnak.

Az Annals of Internal Medicine folyóiratban nemrég megjelent cikk szerzői öt olyan esetről számolnak be, amikor emberek súlyos fertőzést kaptak attól, hogy húsevő baktériumokkal érintkeztek. Ezeket a fertőzéseket a víz vagy tengeri ételek közvetítették.

A bűnös a Vibrio vulnificus baktérium, amely a melegebb vizeket kedveli. Korábban csak nagyon kevés helyen fordult elő, például a Mexikói-öbölben. De az óceánok melegedésével az elterjedési területe északra tolódott.

Vibrio vulnificus húsevő baktériumFORRÁS: HEALTH

A baktérium vagy fertőzött tenger gyümölcseivel, vagy tengervízzel érintkező nyílt seben át jut a szervezetbe. A betegség általában enyhe lefolyású, de néhány embernél életveszélyes bőrfertőzés vagy vérmérgezés alakul ki.

A baktérium képes úgynevezett nekrotizáló fasciitist, egy ritka „húsevő” fertőzést okozni, ami gyorsan lebontja a bőr- és izomszöveteket. Ez végtagvesztéshez vagy akár halálhoz is vezethet.

Amatőr rákász zsákmányával (illusztráció)FORRÁS: IMAGE SOURCE/© IMAGE SOURCE, ALL RIGHTS RESERVED./KACEY KLONSKY

Egyik ilyen esetben például egy 60 éves ember rákászni ment, és megevett vagy egy tucat rákot. Hamarosan megdagadt a jobb lába, és a duzzanat egyre terjedt. Több műtét után végül mind a négy végtagját amputálni kellett, bár életben maradt.

 

Egy másik esetben egy halász véletlenül beletenyerelt egy horogba. A kezén fekete hólyagok és dudorok alakultak ki. Szerencsére ő reagált az antibiotikumos kezelésre, és így megmenekült a keze az amputációtól.

 

www.origo.hu/tudomany/20190627-megszaporodtak-a-tengeri-husevo-bakteriumok-altal-okozott-fertozesek.html