Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Így hanukázik Mark Zuckerbeg magyar pulija - De mit takar pontosan ez az ünnep?

 Így hanukázik Mark Zuckerbeg magyar pulija - De mit takar pontosan ez az ünnep?

Botás Enikő 2015.12.11.

A világ egyik legismertebb magyar lénye jelenleg kétség kívül Mark Zuckerberg Beast (Vadállat) nevezetű übercuki, fehér pulija. Beast 2010 januárjában, az Egyesült Államokban jött a világra, de szüleit anno Magyarországról importálták. 

Zuckerbergék imádott szőrgombóca embereket megszégyenítő módon használja a Facebook csatornáját: megcsodálhattuk, hogyan ünnepli a szülinapjáthogyan kiséri el gazdáját a munkahelyére, és most azt is megtudtuk, hogy a Hanukát is együtt ünnepelte a családdal.

 

Mark Zuckerbeg és puli kutyája, Beast                                 444.hirportal.com

Forrás: Facebook/Mark Zuckerberg

A fotó alatt Mark Zuckerberg "kis családja" és Beast nevében kívánt boldog Hanukát mindenkinek, a kutyus pedig ez alkalomból ünnepi öltözéket is öltött magára. A reakció nem maradt el: Zuckerberg követői elolvadtak a rasztás cukiságbombától.

De mit is ünnepelnek pontosan Hanuka alkalmából?

A Hanuka a zsidóknál a fény ünnepe, ami idén december 6-án naplementétől tart nyolc napon át. A zsidó naptárban mindez idén az 5776. esztendő Kiszlév hava 25-étől Tevet hava 2-áig tartó időszak.

Hanuka alkalmából a jeruzsálemi második templom újra felszentelésének állítanak emléket, amire a Krisztus előtti második században került sor. A makkabeusok ekkor lázadtak fel az elnyomó görög uralkodók ellen, amire a zsidók úgy emlékeznek, hogy a kilencágú menórán minden este meggyújtanak egy gyertyát.

A görögök Antiokhosz uralkodása alatt korlátozó intézkedéseket vezettek be Júdeában, és nem engedték a zsidóknak gyakorolni a vallásukat, ezért egy kis csoport Mákábi vezetésével lázadást szított. A maroknyi zsidó csapat győzelmet aratott, megtisztították a szentélyt és újból felavatták azt, ennek emlékére nevezik az ünnepet Hanukának,

ami héberül felszentelést jelent.

Miután a makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a gyertyatartó gyertyáit, ám csodával határos módon az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. 

Képtalálat a következőre: „”

Menóra/visaliatimesdelta.com

Forrás: Thinkstock

Ennek emlékére a zsidók Hanuka első napjától fogva minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg. A menórán egy kilencedik, úgynevezett segítő gyertya is található, ezzel gyújtják meg az összes többi gyertyát. A menórát olyan helyre helyezik a családok, ahol sokan látják, hogy így hirdessék az isteni csodát.

Manapság Hanuka alkalmából bevett dolog az ajándékozás is, ezért a zsidó gyerekek különösen kedvelik ezt az ünnepet. Hagyományosan ilyenkor krumplis palacsintát és fánkot esznek, és egy négyoldalú, csúcsos aljú pörgettyűvel, az úgynevezett dreidellel játszanak, aminek négy oldalán négy héber betű található: a nun, a gimmel, a hey és a shin. Ez a négy betű egy héber mondat négy szavának kezdőbetűje, mely annyit jelent: „Nagy csoda történt ott".origo.hu