Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izrael- USA megfigyelés: A vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások második adagja után

Itthon | hvg.hu

 2021. június. 11. 05:19 2021. június. 11.

Több a szívizomgyulladás a vártnál a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások után

 

A fiatal férfiak körében megfigyelt szívizomgyulladásos esetek valószínűleg összefüggésben állnak a Pfizer–BioNTech vakcina beadásával – idézi az izraeli egészségügyi minisztérium keddi bejelentését a Reuters. Izraelben áprilisban indult vizsgálat, miután azt látták, hogy 5 millió beoltottból több tucat esetben alakult ki szívizomgyulladás, elsősorban a második dózis beadása után. A vizsgálat során 275 esetet találtak, egyikük sem volt kórházban négy napnál többet, 95 százalékuk „enyhe” esetnek minősült. Az érintettek 16 és 30 éves kor közöttiek, közülük is elsősorban a 16–19 évesek.

 Izrael egészségügyi minisztériuma után az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ is hasonló jelenségről számolt be.

Az oltások biztonságosságát megfigyelő két amerikai rendszer előzetes adatai azt jelzik, hogy a vártnál magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások második adagjának beadása után – jelentette be csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

A myocarditis vagy pericarditis esetekről a bejelentések több mint fele az után érkezett az oltások mellékhatásait jelentő rendszerhez, hogy a betegek vagy Pfizer/BioNTech vagy Moderna oltást kaptak a 12-24 éves korosztályban – közölte a CDC, hozzátéve, hogy ezek a korcsoportok a beadott oltások kevesebb mint 9 százalékát kapták.

„Nyilvánvalóan van itt egy egyensúlytalanság” – írta Tom Shimabukuro, a CDC Oltásbiztonsági Irodájának igazgatóhelyettese abban a jelentésben, amelyet az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) csütörtökön ülésező tanácsadótestületének küldtek.

Shimabukuro közölte, hogy az oltásbiztonságossági adatbázis – egy másik megfigyelő rendszer – a szívizomgyulladás megnövekedett előfordulását mutatta a 16-39 évesek körében a második adag oltás után szemben az első oltás felvétele után megfigyelt aránnyal. A kevés adat azt mutatja, hogy a betegek többsége – nagyjából 81 százalék – teljesen felépült a tüneteiből.

A Pfizer és a Moderna egyelőre nem kommentálta a jelentést.

A CDC közölte, hogy tanácsadó testülete az oltási gyakorlatról jövő héten fogja értékelni a bizonyítékokat és megállapítani a szívizomgyulladás kockázatát a Covid-19 elleni mRNS-oltások után.

A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulását vírusfertőzés, baktériumok, toxinok okozhatják, tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szívritmuszavar. Mivel a szív nem megfelelően működik, akár maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

hvg.hu/tudomany/20210611_koronavirus_mrns_vakcina_vedooltas_fiatal_ferfiak_cdc