Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izraeli Ynetnews: Miért utálják George Sorosot/ Interjú Soros György fiával

Google fordítóprogram


Soros György. "Megesküdött, hogy soha többé nem rejtőzik el"


Miért utálják George Sorosot


A magyar-amerikai üzleti mágnás és a filantróp a világ minden táján elájul. Gyűlölte az általa támogatott okokat, gyűlölte a véleményét, pénzét gyűlölte, gyűlölte, hogy zsidó - és ugyanazokat az okokat gyűlölte Izráelben is. "Mi használjuk", fia, Alexander, azt mondja Yedioth Ahronothnak. "Minden válság, minden hiba, minden korrupciós botrány számára mi az ürügy."
Nahum Barnea | Közzétéve: 04.25.18, 23:30
BERLIN - George és Alexander Soros Berlinben találkoztam a múlt hét elején, egy nemzetközi szervezet által tartott konferencián, amely a kuratóriumban van.

 

Soros György 87 éves magyar származású zsidó, holokauszt-túlélő és milliárdos, aki a 22. helyre került a Forbes magazin milliárdosok listáján.

 

Nagyon nagylelkű emberiséggondozó. A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF), a Soros által alapított nemzetközi támogatási hálózat, eddig összesen 14 milliárd dollárt adományozott 43 ország különböző programjaihoz és egyénekéhez. Ez a világ második legnagyobb családi alapja (a legnagyobb a Microsoft Corporation alapítója Bill Gates alapítványa) és a legnagyobb politikai alapítvány. Évi 1 milliárd dollárt biztosít.

 

Ez Soros Györöst gyűlöli a világon a leggyűlöltebb ember - gyűlöletének köszönhetően, amiért támogatja, gyűlölte véleményét, gyűlölte pénzét, gyűlölte, hogy zsidó, és gyűlölte mindezen okokat Izraelben is.

 

Néhány hónappal ezelőtt megkértem, hogy adjon Yedioth Ahronothnak egy interjút. Azt gondolta, és végül azt javasolta, hogy beszéljek a fiával, Alexandervel.

George és Alexander Soros Berlinben a múlt héten.  "Apám teljesen más a képen, mint az emberek róla" (Fotó: Nahum Barnea)

 

George és Alexander Soros Berlinben a múlt héten. "Apám teljesen más a képen, mint az emberek róla" (Fotó: Nahum Barnea)
George és Alexander Soros Berlinben a múlt héten. "Apám teljesen más a képen, mint az emberek róla" (Fotó: Nahum Barnea)

Alex, 32 éves, Soros fia a második házasságával, Susan Weber amerikai történészével. George az OSF elnöke, Alex alelnöke.

 

Soros háromszor házasodott meg, és öt gyermeke van - három az első feleségétől és kettő a második feleségétől, aki szintén zsidó. Alex volt az első fia, aki ünnepelte a bar mitzvahot. Azt mondja, hogy az ünnepség után az apja kérte, hogy beszéljen vele. "Ha komolyan úgy véli, hogy zsidó, akkor érdemes fontolóra venni, hogy bevándorolnak Izraelbe" - mondta.

 

Miközben Alex nem csinált aliyát, többször látogatott Izraelbe. Pénzeket fektetett (és elveszett) az izraeli cégekbe, és megalapította saját filantróp alapját, amely több millió dollárt ad a zsidó szervezeteknek, beleértve a J Streetet is. (A Soros Sr. nagy mennyiségű pénzt fektet be az izraeli csúcstechnológiai iparba, beleértve az Indigo, a Teva és az Allot Communications cégeket is).

 

A Soros adományai olyan szervezetekhez mennek, amelyek az emberi jogokat, a demokráciát, az átláthatóságot, a szólásszabadságot, a kisebbségek támogatását, a zsarnokság és a korrupció elleni harcot hirdetik. Más szóval, a baloldali szervezetek. Ez magyarázza a gyűlöletet, de nem magyarázza meg a gyűlölet mértékét.

 

A "zsidó maffia"
Orbán Viktor miniszterelnök George Soros nevetséges arckifejezésén álló hatalmas plakátokon alapult utolsó választási kampányában, azzal vádolva, hogy része egy sötét cselekménynek, hogy elpusztítsa a keresztény Magyarországot. A lengyel uralkodó párt képviselője, a Soros "legveszedelmesebb embernek" nevezte a világon. "Az amerikai rádióműsor fogadója, Alex Jones, akinek az összeesküvéselméleteket gyakran Donald Trump amerikai elnök idézi, bejelentette, hogy" a zsidó maffia vezetője Soros György. "Az európai jobboldali politikusok globális" de-sorozizációt "kértek. Az OSF tevékenységét betiltották Oroszországban. Az olaszországi alapítvány ellen gyűlöletkampányt indítottak a menekültek támogatása kapcsán, amely érzelemköteles kérdés az országban. A Soros szörnyetegnek számít Romániában, Macedóniában, Horvátországban és Fehéroroszországban, valamint Amerikában.

 

- Használják - mondta Soros Alex. "Minden válság, minden hiba, minden korrupciós botrány számára mi ürügyünk vagyunk."

 

Izraelben a knesseti tag, Miki Zohar (Likud) a "Soros törvény" címet viselte, amelynek célja az alapítvány tevékenységének megszüntetése, Benjamin Netanyahu miniszterelnök Sorosot Izrael ellenségének írták le, és a miniszterelnök fia egy szomorú antiszemita rajzot írt le Soros a Facebook oldalán.

 

Mit gondolsz Yair Netanyahu posztjáról? - kérdeztem.

 

Alex keserű mosollyal mosolygott. "Úgy tűnik, Yair Netanyahu nem tanult valamit a történelemben" - mondta. "A zsidó, aki ilyen rajzot magába foglal, nincs szolidaritásérzete népével, fáj minden olyan embert, aki értékeli a szabadságot és a toleranciát."

 

Yair Netanyahu Facebook oldaláról
Yair Netanyahu Facebook oldaláról

Hogyan foglalkoztam a gyűlölet hullámával az apád felé, megkérdeztem.

 

"Mivel gyerek voltam, rájöttem, hogy - az összes politikai ok nélkül - az apám elleni támadásoknak antiszemita hangjuk van" - mondta. "Olvastam, mit mondtak róla Magyarországról. Leírták őt, mint egy nemzetközi zsidó cselekmény létrehozója. Minden Sion elder és a Protokoll egy emberben, az apámban. Megkérdezték, miként merészelni ezt az embert Közép- és Kelet-Európa országaihoz, és normákat szabni nekik; ki ez a bevándorló az amerikai muzulmánok megkülönböztetése ellen harcol. Felgyorsították a támadást, mert látták, mennyire befolyásos.

 

Ön valaha támogatta a jobboldali egyesületet, kérdeztem.

 

- Természetesen - válaszolta. "Segítettünk közép-jobboldali szervezeteknek olyan európai országokban, amelyek demokratikus rendszert vezetett be a kommunista kormány bukása után. A balkáni jobboldali embereknek nyújtott támogatást. "

 

Felszólítasz bármilyen katonai műveletet, megkérdeztem.

 

- Nem - mondta. "Támogattuk a NATO katonai beavatkozását Koszovóban. Alapítványunk az afganisztáni hadsereggel dolgozott. Harcoltunk a muszlimok vallási megkülönböztetése ellen, de az al-Kaida és az ISIS elleni háború más dolog. "

 

Nincs ellenzék, nincs jövő
Az apád és a Trump a New York-i milliárdosok nagyon kis köréhez tartoznak, mondtam. Hogyan viszonyultak közöttük?

 

Soros elmosolyodott. "Tudod, hogy Donald Trump egy gazdag apa fia, aki gyerekkorában nőtt a pénz miatt" - mondta. "A vagyonban is nőttem fel. Apám tréfásan figyelmeztet majd, amikor gyermek voltam, "Ne légy olyan, mint Trump".

 

"Volt olyan idő, amikor Trump azt javasolta, hogy apám béreljen irodát az egyik neves épületben. Azt hitte, apám neve több bérlőt vonz. - Megállította az árat - mondta, és az apám visszautasította. Mint mindenki New Yorkban, apám tudta, hogy Trump egy krónikus csődeljárás, aki sikertörténetként jelentette be a nagyközönségnek. Az apám komolyan nem vette Trumpot.

 

A 2008-as elnökválasztáson a Soros nagy összeget adományozott Barack Obamanak. Hillary Clintonnal szemben kedvelte. A 2016-os választásokon Clinton egyik legnagyobb adományozója volt. Ő kedvelte őt a baloldali riválisa, Bernie Sanders. A pénzt a személyes vagyonából adományozták, nem az alapítvány pénztárából.

 

A magyar kormány plakátja: "Ne hagyja, hogy Soros György legyen az utolsó nevetés" (Fotó: AFP)
A magyar kormány plakátja: "Ne hagyja, hogy Soros György legyen az utolsó nevetés" (Fotó: AFP)

A közép- és dél-Európa kormányai harcolnak Önöknél a menekültek és migránsok támogatása mellett, mondtam. Oroszországnak nincs bevándorlási problémája. Miért tiltotta ki (Vladimir elnök) Putyin?

 

"Tevékenységünk Oroszországban elindult a jobb lábán" - mondta. "A Szovjetunió összeomlása után apám létrehozta az alapítvány egy ágát. Egy Marshall-tervet hozott Oroszországgal, széles körű tervet az ország újjáépítésére nyugati találatokkal. Az amerikai közigazgatás nem mutatott érdeklődést, és a terv nem sikerült. Apámat Oroszország is elfogadta, köszönhetően Andrei Szaharovnak és a szovjet korszak más disszidenseinek.

 

"Mindez véget ért, amikor Putyin elzárta az orosz társadalmat. Az apám nyíltan támadta meg Putyint, és ez volt a fordulópont. Ráadásul az apám ellenezte Putyin elfoglaltságát Ukrajnában. És volt még egy pont: Hodorkovszkij, az oligarchus, aki megpróbált harcolni Putyinnel, apámat példaképként látta. Putyin soha nem bocsátotta meg neki.

 

Magyarország tovább vitte a dolgokat. Soros kezdeményezte a budapesti Közép-Európai Egyetem létrehozását, és 250 millió dollárt fektetett be. Az egyetem hivatalos nyelve az angol, az oklevelek amerikaiak és az értékek liberálisak, nyugatiak. Az előadók közé tartoznak az izraeli professzorok, mint Yehuda Elkana és Shlomo Avineri.

 

"Orbán Viktor miniszterelnök azt tervezi, hogy leállítja" - mondta Alex Soros. "Egy éves meghosszabbítást kaptunk, de a szándék világos: meg akarja tiltani az egyetemet az amerikai diplomák megadásától és a lezáráshoz vezetni."

 

Az alapítvány még mindig aktív Magyarországon, de Orbán nagy többséget nyert a parlamentben egy olyan törvényben, amely arra kényszeríti alkalmazottait, hogy külföldi ügynököként regisztráljanak. A törvény 25% -os adót is kivet a nem kormányzati szervezeteknek, akik adományokat kapnak az alapítványtól, és betiltják őket a bevándorlókkal való munkavégzéstől.

 

"Az emberek azt kérdezik az apámtól:" Miért olyan sok pénzt fektetek egy megyében, amely üldöztetett és üldözi magát? "- mondta Alex. "Azt válaszolja:" Szeretnék segíteni azoknak, akik szenvednek és megfosztottak ebben az országban ". Ezt tanította a zsidó hagyomány - a személyes vagyon nem helyettesítheti az értékeket.

 

Orbán elnyomta a győzelmet a választásokon, mondtam. A magyar nép vele van, nem az apjával.

 

"Nem hiszem, hogy megnyerte az apám elleni támadása miatt" - mondta. "Magyarországon már nincs ellenzék, nincs szabad média. A fiatalok számára nincs jövő, és gyorsan elhagyják az országot. "

 

Orbán Viktor miniszterelnök. "Elmerült" (Photo: Reuters)
Orbán Viktor miniszterelnök. "Elmerült" (Photo: Reuters)

Miért, kérdeztem, Orbán elszalasztotta a bevándorlók támogatásával szembeni kampányt. Nagyon kevés menekült van a muzulmán országokban Magyarországon.

- Mert abbahagyta a racionális viselkedést - válaszolta -, őrült volt, dühös lett.

 

Orban egyike volt a 3 200 magyarnak, akik ösztöndíjakat szerzett külföldön tanulni a Soros Alapítványtól. Egyesek azt mondják, hogy Soros gyűlölete az általa kapott ösztöndíj irányításával jár. Kigúja a kezét, ami táplálja.

 

Azt mondtam, hogy Netanjahu a plakátokról kérdezte apját, amikor 2017-ben utazott Budapestre. A látogatás során a plakátokat eltávolították a hirdetőtáblákról.

 

"Az izraeli nagykövetség Budapesten elítélte az apám elleni antiszemita támadást" - mondta Soros. "Netanyahu másként dolgozott. A nagykövetség nyilatkozatát követően a külügyminisztérium szóvivője egyértelmű nyilatkozatot adott ki , amelyben azt mondta, hogy apám "aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányait, és olyan szervezeteket finanszíroz, amelyek megtagadják Izraelt, hogy megvédje magát."

 

"Orban antiszemita kampányának ellenére Netanyahu meghívta őt és kollégáit Lengyelországból, Szlovákiából és a Cseh Köztársaságból, hogy tartsa egyik következő ülését Izraelben. Nagyon csalódott voltam ettől. Csalódott voltam az izraeli miniszterelnök cinikus magatartása miatt, hogy nem segítette a zsidókat és állt mögötte. Ez nem Izrael, ez Netanyahu. A radikális jobboldali, antiszemita és korrupt elemekkel való kapcsolatai ellentmondanak Izraelt, mint zsidó államnak. "

 

Leginkább megalapozatlan gyűlölet
- Apám teljesen más a képen, mint az emberek - mondta Alex. "Azt hiszik, ő egy érzéketlen, ünnepélyes ember, aki mindent racionálisan elemez. Ismerek egy másik Soros-ot. Sokkal szentimentálisabb, mint gondolni. A jótékonysági élmény a holokauszt idején tinédzser volt. A háború a Balkánon emlékeztette a háború idején.

 

Először vezettek be Soros hatalmába a jugoszláv háborúkban az 1990-es években. Szarajevó, a boszniai főváros nehéz ostrom alatt volt. Az egyetlen belépési útvonal, amit találtam, egy dzsip volt, amely valahogy sikerült gyógyszereket és orvosi berendezéseket hoznia a városba. A közös elosztó bizottság, a zsidó segélyszervezet részt vett; Soros volt a finanszírozó. Búcsúzás alatt beléptünk a városba.

 

Az emberek azt mondták, abban az időben, amikor a háború véget ért, Soros megnyerte az összes rekonstrukciós szerződést. Ez nem történt meg. A motiváció politikai és humanitárius volt. Soros másutt dolgozott.

 

(Fotó: Reuters)
(Fotó: Reuters)

Soros György a nemzetközi válságcsoport egyik kiemelkedő alakja, egy szervezet, amely megvizsgálja a globális konfliktusokat, és javaslatot tesz ezek kezelésére. Ennek a szervezetnek a részeként, amelyhez én is tagja vagyok, véletlenszerûen hallgattam becsléseit az elmúlt években. A nemzetközi arénát éles, józan szikével elemzi, szinte semmilyen szentimentalizmust nem mutat. Ajánlása mélyen gyökerezik a cselekvésben. Üzletember, nem Che Guevara.

 

Mit gondol az apád a támadások ellen, megkérdeztem. Nem aggódik?

 

- Csak élvezi - mondta Alex. "A karakter a háború alatt alakult. Vannak zsidók, a családom is, akik még mindig bujkálnak. Félnek. Az apám megesküdött, hogy soha többé nem rejtőzik el.

 

Alex rendszerint találkozik az apja mellett, az ujjai a számítógép billentyűzetén táncolnak. Mint az emberek korát, három nap alatt leborotválkozik. Karcsú és fiatalos alakja van. Néha gondosan megfontolja a szavait, de megfelelő tanítással rendelkezik.

 

Más munkatársaitól eltérően keményen dolgozik: Az apja alapításában, saját alapításában és üzleti szerepvállalásában végzett munkája mellett a PhD-t a Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben tölti be. A New York Post pletyka oszlopa, Rupert Murdoch újsága számos történetet jelentetett meg, mint férjezett férfinak, aki a városról beszélt. Alex azt mondja, hogy a történeteket aránytalanul felrobbantják, hogy károsítsák az apját.

 

Soros György gondolkodik Izraelről, megkérdeztem.

 

"Azt hiszi, hogy Izraelnek joga van a létezéshez" - felelte.

 

Ez nem sok, mondtam. Törődik Izráelrel?

 

"Ha nem érdekelte, akkor abban az időben nem szólt volna nekem, hogy bevándoroljak Izraelbe" - mondta. "Apám szeretné látni Izraelt Yitzhak Rabin képében. Nézetei többé-kevésbé a közös nézetek a Meretzben és a Munkáspártban. Támogatjuk a kétállamos megoldást. "

Donald Trump amerikai elnök.  "Apám figyelmeztetett volna rám, ne legyen olyan, mint a Trump" (Photo: EPA)

 

Donald Trump amerikai elnök. "Apám figyelmeztetett volna rám, ne legyen olyan, mint a Trump" (Photo: EPA)

Segítettetek olyan szervezetek finanszírozásában, mint például a J Street, amely Amerikában dolgozott az Iránnal kötött nukleáris megállapodás jóváhagyásához.

 

"Igen," válaszolta, "segítettünk a szervezetek jóváhagyására. Mi a baj vele? Sok izraeli biztonsági szervezet vezetője ugyanazt a véleményt élte át. "

 

Elolvastam az Izraelben a jobboldali testületek által végzett vizsgálatokat, azt mondtam. Beszéltem Itai Reuveni-val a NGO Monitor-ról, aki alaposan tanulmányozta. Azt mondja, hogy az alapítvány tevékenységének Izraelben való vizsgálata nagy probléma az átláthatóság hiánya. Lehetséges, hogy a pénzeszközöket élvező civil szervezetek egy része támogatja a BDS-mozgalmat.

 

"Véleményem szerint rossz a bojkott és az Izrael eladása", mondta Soros. "Ez a mozgalom a dél-afrikai precedens nyomdokain próbálkozik. Izrael egy másik történet. Úgy vélem, hogy a megszállás rossz, de nem állíthatjuk, hogy minden izraeli felelős a megszállásért. "

 

Mi a piros vonalak? Mikor hagyja abba a szervezet vagy egyesület támogatását?

 

"Nem támogatjuk a terrorszervezeteket" - mondta. "Nem támogatjuk az erőszakot elkövető szervezeteket. Támogatjuk az Al-Quds Egyetemet, bár az amerikai közigazgatás abbahagyta a támogatást, azzal érvelve, hogy a hallgatók egy része támogatja a Hamaszt. Támogatjuk az akadémiai szabadságot. Nem akarunk bojkottálni egy amerikai egyetemet, ha kiderült, hogy néhány diákja antiszemita volt.

 

"Személy szerint én inkább a demokráciát támogató és a kétállamos megoldást támogató szervezeteket szeretném segíteni, de más szervezetek nem távolíthatók el a nyilvános diskurzustól, különösen akkor, ha nem erőszakosak."

 

Az alapítvány regionális irodája Ammanban található, és egy amerikai palesztin jogász irányítja. Az alapítványnak nincs irodája Izraelben. Lehetővé teszi, hogy a regionális iroda eldöntsék, ki érdemes finanszírozni. Nem tudja felügyelni a pénzeszközeit megkapó megjegyzéseket.

 

Benjamin Netanyahu miniszterelnök. "A radikális jobboldali, antiszemita és korrupt elemekkel való kapcsolatai ellentmondanak Izraellel, mint zsidó államnak" (Photo: Ohad Zwigenberg)
Benjamin Netanyahu miniszterelnök. "A radikális jobboldali, antiszemita és korrupt elemekkel való kapcsolatai ellentmondanak Izraellel, mint zsidó államnak" (Photo: Ohad Zwigenberg)

A szociális média által közvetített pletyka szerint az alapítvány támogatja az afrikai menekültek harcát a deportálás ellen. Igaz, hogy az alapítvány ezen a területen Európában tevékenykedett, de nem Izraelben. Megkérdeztem az alapítványi tisztviselőket, hogy részletezzék, mennyi pénzt fektet be Izraelbe és a területekre évente, és aki megkapja az alapokat.

 

A válasz meglepett: az alapítvány csak 3 millió dollárt fektet Izraelbe és a 2018-as területekre. A jobboldali alapítványok által Izraelnek átutalt pénzeszközökhöz képest ez nevetséges összeg. Ez is nevetséges az 1 milliárd dollárhoz képest, amelyet az alapítvány évről évre a világ minden táján tölt. Miki Zohar és Yair Netanyahu megnyugodhatnak: Gyűlöletük többnyire megalapozatlan.

 

Ki élvezi a pénzt, megkérdeztem. Az Al-Quds Bard Művészeti és Tudományi Kollégium a keleti Jeruzsálemben tetején áll. Az Al-Quds Egyetem Művészeti és Tudományi Karának átfogó partnerséget írt alá a New York-i Bard College-ban.

 

A listán az Adalah, az izraeli arabok által alapított jogi központ; harmadik az Al-Haq, egy palesztin emberi jogi szervezet; és B'Tselem a negyedik. Ez nem a legmegrázóbb lista, amit életemben láttam.

 

Alex Soros nem zárja ki az irányváltást.

 

"Én növelhetem tevékenységünket Izraelben" - mondta. - Ha Sheldon Adelson befektethet az izraeli politikában, akkor én is. Fiatal vagyok. Nyílt vagyok a politikák megváltoztatásához. "

 

"A világ veszélyben van"
Lehetséges, mondtam neki, hogy nem vagy a történet. Ön évente 1 milliárd dollárt fektet be Tikkun Olamban ("a világ javítása"), de a világ nem akarja a javítást.

 

"Remélem, hogy ez nem igaz," válaszolta. "Háború vagyunk. Ha nem harcolunk, ha nem veszünk kockázatot értékünkre, akkor katasztrófa jön. Minden nemzedéknek ismét harcolnia kell az értékeiért.

 


"Amikor Trumpot megválasztották, nem lepődtem meg - szomorú voltam. Trump választása óta minden reggel felébredtem és magamnak mondtam, a világ veszélyben van. Mindent meg kell tennie, hogy megakadályozzam ezt a veszélyt. "

www.ynetnews.com/home/0,7340,L-4457,00.html