Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jelenések könyve: Ébredezik a Róma melletti vulkán

 Ébredezik a Róma melletti vulkán

 

LICA2016.07.15. 17:16

Van egy vulkán Róma mellett, amelyről a geológusok azt gondolták, hogy márrégen kialudt. De úgy tűnik, nem egészen. Persze nem kell attól félni, hogy most azonnal kitörhet, ez még jó ezer évig nem következik be.

A Colli Albani nagyjából harminc kilométerre található Róma központjától. Annyira régen volt utoljára aktív, hogy nincsenek történelmi feljegyzések kitöréséről. Az amerikai geofizikai társaság szerint utoljára valószínűleg 31 ezer évvel ezelőtt tört ki. Tekintettel arra, hogy 31.000 éves ciklusban, Colli Albani vitathatatlanul lejárt egy kitörési periódus, de a vulkán váratlanul nem tör ki a csúcsán.

Háttérben a Colli Albani

Háttérben a Colli Albani

Fotó: Dea / G. Roli / Europress / Getty

A római vulkanológusok intézményének kutatói azonban minden vulkánt megvizsgálnak, így a Colli Albanit is. Még műholdas adatokat is felhasználtak kutatásukhoz. Ezek alapján egyrészt módosították a legutóbbi kitörés időpontjának becslését, szerintük 36 ezer éve történhetett ez.

Ráadásul azt is észrevették, hogy évente nagyjából két milliméterrel emelkedik a vulkán feletti talajszint. Ez pedig egyértelműen valamilyen aktivitást jelez. Főleg ha azt nézzük, hogy az elmúlt 200 ezer évben ötven méteres lehetett az emelkedés.

Nem sok ez ilyen időtávlatban, de azért ott van. Ráadásul ezek a változások apró földrengéseket is okoztak Róma körül. Egy másik jel a római Fiumicino repülőtér közelében 2013-ban észrevett aprócska füst volt.

Ezekből a jelekből a kutatócsoport arra következtet, hogy a Colli Albani ébredezik. De nem kell aggódni, a kutatók szerint legalább ezer évig még nem kell kitöréssel számolni. index.hu