Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kijárási tilalmat rendelt el a kínai kormány – meséli a Vuhanban élő magyar zenész

2020.02.12

 2020-02-12 11:16:00 

Kijárási tilalmat rendelt el a kínai kormány – meséli a Vuhanban élő magyar zenész

A napokban tetőzhet a koronavírus Kínában, így elég kockázatos kimerészkedni az utcára – egyebek mellett erről mesélt a Vuhanban élő magyar zeneszerző az ATV Start című műsorban. Keresztes Zoltán azt is elmondta, hogy újra kijárási tilalmat rendelt el a kormány, amire a népnek sem volt igazán ideje felkészülni.

 

 Keresztes Zoltán egyébként a közösségi médiában folyamatosan tudósít az ottani helyzetről, a műsorban azt is el mondta, hogy újabban ismételten kijárási tilalmat hirdettek, miután a kormányzat SMS-ben tájékoztatta a regisztrált számmal rendelkezőket, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Lehet ugyan autósokat és gyalogosokat is látni, de csupán elszórtan. A Vuhanban élő magyar zeneszerző emlékeztetett arra is, hogy Kínában nagy lakótömbökben élnek az emberek, amelyek erős fallal vannak körülvéve. Idegenek sem nagyon juthatnak be, csak ha regisztrálnak. A lakótömböket most lezárták, és csak egy portán van lehetőség az átjutásra, ahol szigorúan ellenőrzik az átjutók hőmérsékletét. Ezt csak azért mesélte el, mert párja éppen ma próbált meg kijutni, és tőle is megkérdezték, merre menne, miközben csak a bejárattól kb. 20 méterre lévő közértbe szeretett volna kijutni.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy az emberek szerinte nem tudtak felkészülni egy határozatlan ideig tartó kijárási tilalomra, tekintve, hogy a zárlatot is egy fél nappal előtte jelentették be. A boltok zöme zárva van – folytatta –, de ha még nyitva is lenne, akkor is szinte csak üres polcokat lehet találni.

Bár a nép megostromolta a boltokat, ők szerencsések, nem nélkülöznek, mert egyébként is szoktak előre tervezni, ezáltal a szükséges dolgok is megvannak otthon. Megjegyezte azt is, hogy „nagyon kockázatos kimenni az utcára”, hiszen azt sem lehet pontosan tudni, hogyan terjed a koronavírus.

atv.hu