Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közel a készpénznélküli társadalom: Régiós kriptokorona

 Űrtudósok készítik a régiós kriptokoronát

 Gazdaság | Gazdasági Hír
Mérnök-közgazdász, a NASA egyik szakértője, az Apollo–11 űrkutatási program munkatársa áll annak a fejlesztőcsapatnak az élén, amely piacra készül dobni az első kelet-közép-európai kriptovalutát, a koronát.
 
 
 
 

A csíkszeredai származású Bustya Attila, a drónok segítségével zajló megfigyelés és vagyonvédelem terén tevékenykedő Spider Drone Security cég társalapítója és vezetője áll annak a fejlesztőcsapatnak az élén, amely arra készül, hogy piacra dobja az első Kárpát-medencei kriptovalutát, a koronát. A szakember tölti be a Swiss Message Bank nevű üzenettárolási és -továbbítási cég műszaki igazgatói tisztségét is. Ez a cég vállalja, hogy ügyfeleinek legfeljebb tízperces titkosított hangüzeneteit az Amazon szerverein száz évig eltárolja a jövő számára.

Amint a Világgazdaság korábban megírta, a korona elsődleges kibocsátására (Initial Coin Offering, ICO) a tervek szerint 2018 márciusában Svájcban kerül sor.

Az ICO lényege, hogy a kriptopénzt útjára indító startupok ismertessék terveiket, célkitűzéseiket és az ezekkel járó kockázatokat a potenciális befektetőkkel, akik ezután vásárolhatnak egy többnyire licitálás jellegű folyamat során a számukra elsőként, korlátozott mennyiségben felkínált digitális pénzből. A fejlesztők ezzel valódi pénzhez jutnak, amelyet további céljaik eléréséhez használhatnak fel – foglalja össze dióhéjban a legelterjedtebb ICO-technikát az Investopedia.

Bustya Attila, a digitális korona fejlesztője előadást tart Fotó: MW

„Terveink szerint a korona elsődleges vonzerejét elsősorban az jelentheti, hogy reális applikációkba kívánjuk ültetni a kriptovalutával való vásárlást – magyarázta a Világgazdaságnak Bustya Attila –, tehát a korona műszaki fejlesztésével párhuzamosan igyekszünk kialakítani a leendő felhasználói kört, piacot is.” A korona fejlesztőinek állítása szerint több rangos nemzetközi, köztük Magyarországon is jól ismert szolgáltató céggel folytatnak ígéretes tárgyalásokat a kérdéskörben. A Tiltott Csíki Sör tulajdonos­-ügyvezetője, Lénárd András a Világgazdaságnak már korábban megerősítette: koronával is fizethetnek majd azok, akik házhoz szállítással rendelnek sört.

A korona teljesen zárt körű fejlesztés eredménye lesz: noha a részletek egyelőre titkosak, a Világgazdaság információi szerint elsősorban a skálázhatóság és az „okosszerződés” tekintetében szólhat nagyot a friss pénz. A szándék szerint a „székely” kriptovaluta egészen nagy mértékű tranzakciókig lesz skálázható, már a kezdetektől jóval nagyobb tranzakciós számra lesz képes, mint a Bitcoin, a költségek pedig jóval alacsonyabbak lesznek. Az okosszerződéseket ugyanakkor arra optimalizálják, hogy teljes biztonsággal lehessen végrehajtani az úgynevezett business to business típusú tranzakciókat. A jelenlegi kriptovaluták 90 százaléka semmiféle reális tranzakcióra nem alkalmas, ezek szinte kizárólag spekulatív pénzügyi eszközök – emlékeztetett a mérnök-közgazdász végzettségű szakember, aki 2009 óta követi a kriptovaluták fejlődésének folyamatát, az árképzést, „bányászott” is, spekulatív szinten ma is hajt végre tranzakciókat.

Bustya Attila legfontosabb munkatársának Lőrincz Istvánt nevezte meg, aki a mérnöki integrált termékfejlesztés, az asztrodinamika, az űrkutatási programok dizájnja, illetve a bolygóközi űrmissziók szakterületeinek elismert előadója. Az ugyancsak székelyföldi származású szakember több alkalommal közreműködött az alacsony föld körüli pályán keringő NATO-rakétarendszerek fejlesztésében, illetve a NASA fejlesztés alatt álló plazmarakéta-programjában. Tudósítónk úgy értesült, hogy a korona piaci bevezetésének legfőbb felelőse az amerikai Jean-Marc Stiegemeier, aki távközlési cégeknél szerzett nevet.