Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lassul a Golf-áramlat, emelkedik a tengerszint az USA keleti partvidékén

 

Lassul a Golf-áramlat, emiatt jelentősen emelkedik a tengerszint az USA keleti partvidékén.

2021. március 6.,
 
 
 
 

 

Lassul a Golf-áramlat, emiatt jelentősen emelkedik a tengerszint az USA keleti partvidékén.

Kép: koponyeg.hu

Sajnos gond van a Golf-áramlattal. Az Atlanti-óceán áramlata ugyanis a kutatások szerint 150 év alatt nagyjából 20%-kal lassult, ami azt eredményezi, hogy 1000 éve nem volt ennyire lassú az áramlat. 

A szóban forgó keringési rendszer az „Atlanti-óceáni meridional fordulókör” (AMOC) néven ismert. Az AMOC olyan, mint egy óriási szállítószalag. Meleg, sós vizet szállít az Atlanti-óceán északi részén, ahol nagyon hideg és süllyed. Egyszer a mély óceánban a víz visszafelé halad vissza délre, majd a világ óceánjaira. Ez a szállítószalag az éghajlati rendszer egyik legfontosabb hőátadója, és magában foglalja a Gulf Stream-et is, amely ismert, hogy a nyugat-európai meleg.

 

Az éghajlati modellek következetesen azt jósolták, hogy az AMOC lassul az üvegházhatású gázok felmelegedése és a vízciklusban bekövetkező változások miatt. Ezeknek a jóslatoknak - és a hirtelen éghajlatváltozás lehetőségének köszönhetően - a tudósok 2004 óta nyomon követték az AMOC-ot, az Atlanti-óceánon a kulcsfontosságú helyeken. De ahhoz, hogy igazán teszteljük a modell előrejelzéseit, és hogy hogyan dolgozzuk ki az éghajlatváltozás hatását a szállítószalagra, sokkal hosszabb rekordokra volt szükség.

kép: NASA - Wikipedia

Most biztosan sokaknak beugrott a Holnapután, de azért arra nem kell számítani, hogy méteres hó lepi el majd New Yorkot. Sőt, éppen ellenkezőleg, az USA, vagyis Észak-Amerika területén sokkal inkább a brutális nyári kánikulák lesznek a jellemzők a lassulás következtében. A hó és a jég Európába költözik, itt a kegyetlen téli viharok lesznek az uralkodók. 

kép: RedAndr - wikipedia

Az áramlat lassulásában komoly szerepet játszik a klímakatasztrófa, vagyis annak megfékezése ezt a rendszert is képes helyre billenteni – ehhez persze idő kell. Addig is Észak-Amerika Atlanti-óceáni partvidéke kénytelen lesz nagyobb tengerszint emelkedéssel számolni. A jelenség oka a Föld forgása, ami miatt az északi féltekén a mozgó dolgokat jobbra, a déli féltekén pedig balra tereli. Amikor az áramlás lassul, vagyis a mozgás lassabb lesz ez a hatás is gyengül, azaz az USA keleti partvidéke nem jár túl jól. 

koponyeg.hu/hireso/lassul-a-golf-aramlat-emiatt-jelentosen-emelkedik-a-tengerszint-az-usa-keleti-partvideken

hu.lipsumtech.com/climate-change-is-slowing-atlantic-currents-that-help-keep-europe-warm-387404