Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lezárták az Olaszország és Kína közötti légifolyosót is

2020.01.31

 

Conte: Rómában két kínai turista koronavírus fertőzöttnek bizonyult

2020. január 31. 7:15
 
 
 
Lezárták az Olaszország és Kína közötti légifolyosót is.
 

Két kínai turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, őket egy római szállodából kórházba szállították - közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján. Az olasz kormány leállította a Kínába tartó és innen érkező repülőjáratokat.

Egy idős kínai házaspárnál mutatták ki a megbetegedést. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a 66 és 67 éves kínai turistapár fertőzésgyanúja megerősítést kapott.

A férjet és feleséget a fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban ápolják. A pár január 23-án érkezett meg Vuhanból a milánói Malpensa repülőtérre, ahonnan egy kínai turistacsoporttal, több város - köztük Parma - érintésével jutottak el Rómába. A csoportban ők voltak az egyedüliek, akik az új koronavírus gócpontjának tartott kínai térségből érkeztek. Rómában a belvárosban, egy a Colosseumhoz közeli hotelben szálltak meg. Szerdán lázas tünetekkel szállították őket a Spallanzani kórházba. A kórházban leállították a betegfogadást. A szállodaszobát hermetikusan lezárták.

Lezárták az Olaszország és Kína közötti légifolyosót

A kínai turistacsoport többi tagját is ellenőrizték, de nem bizonyultak fertőzöttnek. Az olasz kormányfő a pánik elkerülésére intett hangsúlyozva, hogy a helyzet „ellenőrzés alatt van". Conte egyben bejelentette, hogy lezárták az Olaszország és Kína közötti légifolyosót. A római kormány pénteken rendkívüli ülésen dönt a további teendőkről.

Negatív eredményt mutattak annak a kínai nőnek az első tesztjei, aki csütörtök reggel a Róma közeli Civitavecchia kikötőjébe Palma de Mallorcából tengerjáró hajón érkezett meg. Az ellenőrzés lezártáig mintegy hétezer embert nem engedtek leszállni a hajóról.

 Vuhan térségéből mintegy hatvan olasz állampolgárt szállítanak haza, és olasz katonai repülőgéppel a tervek szerint vasárnap érkeznek meg Rómába. Két hétig karanténban helyezik el őket az olasz főváros egyik kaszárnyája területén.

(MTI)mandiner.hu/cikk/20200131_conte_romaban_ket_kinai_turista_koronavirus_fertozottnek_bizonyult

Megfékezhetetlennek tűnik az új koronavírus

Már csaknem háromezer embernél mutatták ki a tüdőgyulladást okozó koronavírust, de több mint 5800 fertőzésgyanús esetet is vizsgálnak. Vuhan polgármestere, aki lemondani is hajlandó, elismeri felelősségét a krízisben.

 

 
Megfékezhetetlennek  tűnik az új koronavírus
Vuhani életkép. Becslések szerint csak a városban tízezrek betegedhetnek meg
Fotó: AFP/Apu Gomes

 

A kínai állami televíziónak adott interjút Zhou Xianwang, Vuhan polgármestere hétfőn, azt követően, hogy egyre többen kritizálták a városvezetést, amiért nem megfelelően reagáltak az új koronavírus (2019-nCoV) okozta krízisre. Zhou a South China Morning Post szerint többek között elismerte, nem kezelték elég jól a kialakult helyzetet, illetve nem megfelelően informálták a lakosságot. Kiállt ugyanakkor azon döntésük mellett, hogy lezárták a mintegy tizenegymilliós várost. Szerinte ez volt az egyetlen lehetséges és hatékony megoldás, hogy gátat szabjanak a vírus terjedésének. Kitért arra is, ha a helyiek továbbra is kitartanak véleményük mellett, hajlandók visszalépni tisztségüktől.

A fertőzöttek száma óráról órára folyamatosan emelkedik, tegnap este már több mint 2900 érintettről számoltak be, valamint további 5800 fertőzésgyanús esetet vizsgálnak.

www.magyarhirlap.hu/kronika/20200128-megfekezhetetlennek-tunik-az-uj-koronavirus

 

Meggyógyulsz magadtól, vagy meghalsz anélkül, hogy orvos látna – veszélyben a kínai vidék?

Az ember eszik egy nem megfelelően átsütött kígyót egy kínai piacon, és másnap Sanghajba, New Yorkba vagy Párizsba utazik. Salát Gergely sinológus beszélt a kínai közegészségügyi helyzetről és a falvak veszélyeztetettségéről.

Alapvetően a nagyvárosokról, elsősorban Vuhanról esik szó a koronavírus kapcsán, bár a falvakban is beláthatatlan következményei lehetnek a betegségnek Kínában, ha baj van vidéken, akkor az komoly baj – mondta a Magyar Hangnak Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kínai tanszékének vezetője szerint a falvakban az ember vagy meggyógyul magától, vagy esetleg meghal anélkül, hogy orvossal találkozna.

Márpedig könnyen lehet, hogy a vírus az ország legtávolabbi zugaiban is felütheti a fejét, hiszen a betegség gócpontjából, Vuhanból, a karantén előtt 5 millió vándormunkás utazott el. Erről egyébként maga a város polgármestere beszélt.

Rendkívül szerencsétlen időpontban indult el a koronavírus, a kínai holdújév időszakában ugyanis több százmillióan keltek útra, hogy rokonaikkal ünnepeljenek, a kórokozó – figyelembe véve, hogy az átlagosan hétnapos lappangási időszakban is fertőz – így szétszóródhatott az országban.
– Sokan, így a vendégmunkások – akiknek száma meghaladja a négyszáz milliót – évente egyetlenegyszer utaznak haza, holdújévkor – nyilatkozta a Kína-kutató.

HIRDETÉS

A vírus valószínűsíthetően állati forrású, kígyóról vagy denevérről kerülhetett át az emberre. – Nincs étkezési tabu Kínában, még azt is megeszik, ami másokat, például az európaiakat, undorral tölt el. A piacokon élő, félholt és döglött állatokat egyaránt lehet kapni – számolt be Salát Gergely, aki szerint ezek az élőlények mindenféle készültségi állapotban, sütve, főzve, nyersen is megvásárolhatók. A piacokon nincsenek elkülönített vágóhidak; ott, a vásárló szeme előtt történik az állatok feldolgozása.

Az egyetemi oktató szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy valaki egy nem megfelelően átsütött kígyót fogyaszt el a piacon, aztán repülőre ül, és Sanghajba utazik, vagy megnézi a Szabadság-szobrot New Yorkban, vagy a Mona Lisát Párizsban.

magyarhang.org/belfold/2020/01/30/meggyogyulsz-magadtol-vagy-meghalsz-anelkul-hogy-orvos-latna-veszelyben-a-kinai-videk/