Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


London Times: Ferenc pápát az őt támogató bíborosok lemondásra kérik

 2017. március 2., csütörtök

London Times: Ferenc pápát az őt támogató bíborosok lemondásra kérik

Képtalálat a következőre: „sistine chapel”

Normál körülmények között nem közölnénk ilyen cikket a Katolikus Válaszon. Az alábbi tudósítást a Times cikkéről azonban az EWTN katolikus televízió (pontosabban annak brit ága) közölte - a katolikus médiavilág egy olyan fajsúlyos szereplője, aminek cikke mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az EWTN összefoglalóját ezért szó szerinti fordításban közöljük.

 

A Times cikkének egyik egyértelmű túlzása az, hogy Ferenc pápa lemondása esetén az ő helyét egy adott személy venné át. Ez bizonyosan nem ilyen egyszerű kérdés. A pápa lemondása esetén ugyanúgy pápaválasztó konklávéra (lásd a képen) kerülne sor, mint XVI. Benedek nyugalomba vonulásakor. Annak kimenetelét így, előre megmondani - különösen a jelenlegi zűrzavaros egyházi viszonyok közt -, biztosan nem lehet.

 

Frissítés: Az EWTN eredeti cikkét az oldalukról eltávolították. A cikk szó szerinti másolatát - az EWTN engedélyével - a OnePeterFive weboldal is leközölte.

 

A London Times napilap arról tudósít, hogy a Ferenc pápát támogató bíborosok arra kérik a Szentatyát, hogy mondjon le a pontifikátusáról, hogy a helyére Pietro Parolin bíboros kerülhessen. A bíborosok attól félnek, hogy a pápa reformjai az Egyház szakadását okozzák, amely "katasztrofálisabb" lenne, mint az 500 évvel ezelőtti reformáció által okozott szakadás. A Times a prominens olasz katolikus újságíró és Vatikán-szakértő, Antonio Socci munkájából merít.

 

Socci arról számolt be, hogy a Szentszék egy jelentős része, akik Jorge Mario Bergoglio bíboros pápává választását támogatták "az elődje, XVI. Benedek pápa uralkodásával szembeni elégedetlenségük" miatt, most már Ferenc pápa lemondását akarják, az Egyház szakadásától tartva. A Times ezt írja:

" A rá szavazó bíborosok jelentős része rendkívül nyugtalan, és a csoport... amely a megválasztását megszervezte és mostanáig támogatta őt anélkül, hogy bármikor is elhatárolódott volna tőle, most az erkölcsi rábeszélést fontolgatja, hogy meggyőzzék őt a nyugalomba vonulásról. 

Most ez a csoport az, aki úgy gondolja, hogy a pápának le kellene mondania, hogy a helyére Pietro Parolin bíboros, a Vatikán államtitkára kerülhessen - állítja Socci. Az újságíró úgy gondolja, a csoport mintegy tucat személyből áll, de a tagok befolyása jóval nagyobb a számuknál. Négy évvel XVI. Benedek lemondása és Bergoglio színrelépése után, a szituáció a katolikus egyházban robbanásközelivé vált, talán ténylegesen az egyházszakadás határára jutva, ami akár sokkal katasztrofálisabb is lehet, mint az egykor Luther által okozott szakadás [akit ma Bergoglio egyháza épp rehabilitál]. "

A Vatikán egyik szakértője a helyzetértékeléshez további részleteket adott:

" A Bergoglio-t 2013-ban megválasztó többség jó része odáig jutott, hogy megbánta a döntését, de nem gondolom lehetségesnek azt, hogy a hierarchia tagjai nyomás alá helyeznék a pápát, hogy mondjon le. Akik ismerik ők, tudják, hogy ez haszontalan lenne. Neki rendkívül autoriter a gondolkodása. Nem fog lemondani addig, míg meg nem valósította a forradalmi reformjait, amik elképesztő károkat okoznak. "

Antonia Socci arról tájékoztat, hogy ennek a fejleménynek a jelentősége az, hogy az a csoport, akik szeretnék a pápa lemondását, nem a "konzervatív" bíborosok, akik ellenzik a Szentatya innovációit, "Mint mondta, a jelentős dolog az, hogy a kételkedők nem a konzervatív bíborosok, akik nyílt ellenzéke voltak a pápának, a pontifikátusa kezdete óta."

Katolikus Válasz dátum: 9:35

 

katolikusvalasz.blogspot.hu/2017/03/london-times-ferenc-papat-az-ot.html