Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyarország vétója a az Európai Bizottság „Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítását célzó intézkedések” ellen

 Tényleg vétózott egyet a magyar kormány Brüsszelben hétfőn: a nők és a melegek jogai melletti kiállást

Kedd este posztolt arról Facebook-oldalán Jávor Benedek EP-képviselő, hogy Magyarország hétfőn mégiscsak megvétózott valamit az EU-ban, még ha az nem is a menekültügyi megállapodás volt

Jávor azt írja, hogy "bizottsági információi szerint a holland elnökség tegnap a foglalkoztatási tanácsülésre egy olyan javaslatot terjesztett be, amely állást foglalt volna az LMBT-közösség tagjainak egyenlőségét biztosító bizottsági és tagállami erőfeszítések megerősítése mellett. A javaslat körül - némi csiszolgatás után - konszenzus alakult ki a Tanács ülésén, még az ultrakonzervatív lengyel kormány is elfogadhatónak találta. Az egyhangú támogatás mégsem lett meg, mert a magyar kormány megvétózta a kialkudott megállapodást az LMBT-közösség jogegyenlőségéről".  

Mint kiderült, arról volt szó, hogy a magyar kormányt képviselő Emmi számára elfogadhatatlan volt, hogy a nemek közötti társadalmi egyenlőséget szolgálató intézkedéseket összekössék az LMBT-közösség helyzetének kérdésével.

Az Emmi a nap folyamán közleményt is kiadott, ebben arról írtak, hogy "a tanácsülésen a nők és férfiak társadalmi egyenlőségével foglalkozó tanácsi következtetést összekapcsolták egy olyan dokumentum tárgyalásával, amely az LMBTI- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) emberek jogainak és lehetőségeinek erősítéséről szól. A magyar fél a két dokumentum szétválasztását és a nőket támogató tanácsi következtetés elfogadását javasolta, Brüsszelben azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a két témában egyszerre haladjanak."

Az LMBT-közösség jogainak erősítését védő dokumentumot viszont a magyar fél  "komoly, a tagállamok szuverenitásával összefüggő aggályok miatt" a tanácsülésen jelen formájában nem tudta támogatni. 

Azaz Magyarország nem támogatta az LMBTI-emberek egyenlőségéről szóló dokumentumot, és mivel az elnökség nem fogadta el a két dokumentum szétválasztására vonatkozó javaslatot, a tanács hétfői ülésén egyik dokumentumot sem fogadta el. A holland elnökség döntése szerint elnökségi következtetések készülnek, amelyeket a tervek szerint a tanács júniusi ülésére kívánnak benyújtani.

Az Emmi közleményében megírta azt is, hogy Magyarországnak kiemelkedően fontos az alaptörvényben lefektetett alapelvek és értékek védelme. Az ország nem tud és a jövőben sem fog olyan döntéseket támogatni, amelyek nem tükrözik ezeket az értékeket. Mivel a családjogi kérdések alapvetően nemzeti hatáskörbe tartoznak, nem tartanak elfogadhatónak olyan uniós politikai döntést, "amely közvetlenül vagy közvetve gyakorol nyomást Magyarországra, hogy vizsgálja felül a családjoggal kapcsolatos alapvető értékeit". /444.hu/

 

An aerial view shows the Amsterdam canals during the annual Gay Pride parade in Amsterdam on August 1, 2015.AFP PHOTO / ANP / BRAM VAN DE-BIEZEN
== NETHERLANDS OUT == / AFP / ANP / BRAM VAN DE-BIEZEN

KÖZÉLET 19

Még a melegfelvonulásra tervezett uniós hajó elé is befeküdtek Orbánék

Medvegy Gábor

HÍRSZERKESZTŐ. 2016. 03. 09.

A magyar kormány szerint hazánk szuverenitását sértené, ha az EU kiállna a melegek jogai mellett.

Kedden már beszámoltunk arról, hogy az erős túlzás volt, hogy Magyarország bármiféle menekültügyi megállapodást megvétózott volna a hétfői EU-csúcson, ugyanakkor keresztbefeküdt az ország szuverenitására hivatkozva egy bizottsági melegjogi kezdeményezésnek, amivel egyébként még a mélykonzervatív lengyeleknek se volt bajuk.

Az EUobserver beszámolójából az is kiderül, hogy az Európai Bizottság szeretne volna részt venni egy hajóval a nyári amszterdami meleg büszkeség napján, amit az Európai Unió 27 tagállama támogatott, Magyarország viszont nem volt hajlandó melléállni ennek sem.

Az amszterdami melegfelvonuláson egyébként 80 hajó vesz részt, egyebek mellett az Adidas is, amely meleg sportolókat támogat.

A magyar kormányzati álláspont szerint a melegjogok promotálása hazánk szuverenitását sérti. Holland miniszterek csalódásukat fejezték ki a döntés miatt. Egy brüsszeli melegjogi szervezet, az Ilga-Europe üdvözölte, hogy 27 uniós tagállam támogatta a részvételt, hozzátéve, hogy jobban örültek volna az egyhangú döntésnek./24.hu/

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Balog Zoltán

az emberi erőforrások minisztere

Magyarország a magyar és európai értékeket védelmezi Brüsszelben is

2016. március 7. 17:50

Magyarország határozottan támogatja a nemek közötti társadalmi egyenlőséget szolgáló intézkedéseket, ezért Brüsszelben szorgalmazta egy olyan tanácsi következtetés elfogadását, mely további feladatokat határoz meg a Bizottság és a tagállamok számára. Úgy látjuk, hogy a nők támogatása érdekében még sokat kell előrelépni, ezért is sajnálatos, hogy a kérdésben nem született Brüsszelben döntés.

A tanácsülésen a nők és férfiak társadalmi egyenlőségével foglalkozó tanácsi következtetést összekapcsolták egy olyan dokumentumnak a tárgyalásával, amely az LMBTI személyek jogainak és lehetőségeinek az erősítéséről szól. (Az LMBTI rövidítés a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális személyeket jelöli.)

Magyar részről javasoltuk a két dokumentum szétválasztását, és a nőket támogató tanácsi következtetés elfogadását, Brüsszelben azonban ragaszkodtak a két témában való együttes előrehaladáshoz.

Az LMBTI személyekről szóló, kizárólag a Bizottság által készített dokumentumot komoly, a tagállamok szuverenitásával összefüggő aggályok miatt a Tanácsülésen jelen formájában nem tudta támogatni Magyarország.

Hazánk számára kiemelkedően fontos az Alaptörvényben lefektetett alapelvek és értékek védelme. Nem tudunk és a jövőben sem fogunk olyan döntéseket támogatni, melyek nem tükrözik ezeket az értékeket.

Mivel a családjogi kérdések alapvetően nemzeti hatáskörbe tartoznak, számunkra nem elfogadható egy olyan uniós politikai döntés, amely közvetlenül vagy közvetve gyakorol nyomást Magyarországra, hogy vizsgálja felül a családjoggal kapcsolatos alapvető értékeit.

A jelenlegi hatályos magyar jogszabályok és a magyar Alaptörvény alapján az LMBTI személyek védelme az európai értékekkel összhangban hazánkban biztosított. El kell kerülnünk, hogy egy uniós dokumentum a nemzeti hatáskörök csorbításával lehetőséget teremtsen olyan intézkedések jövőbeni előírására és számonkérésére, amelyek számunkra ezen túlmenő, nem tisztázott kötelezettséggel járnának. A Tanácsülésen elutasított következtetések erre teremthettek volna lehetőséget.

A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács 2016. március 7-ei ülésén az EU Holland Elnöksége napirendre tűzte az Európai Bizottság „Stratégiai szerepvállalás a nemek közötti egyenlőségért” című dokumentuma, továbbá az Európai Bizottság „Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítását célzó intézkedések” című dokumentuma kapcsán a Tanács részéről válaszként megfogalmazott két tanácsi következtetés-tervezetet. Az LMBTI személyek egyenlőségéről szóló dokumentumot Magyarország nem támogatta, így – mivel az Elnökség nem fogadta el a két dokumentum szétválasztására vonatkozó javaslatunkat -, a Tanács mai ülésén nem fogadta el egyik dokumentumot sem. A Holland Elnökség döntése szerint elnökségi következtetések készülnek, melyet a tervek szerint a Tanács júniusi ülésére kívánnak benyújtani.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)